Connect with us

Διεθνή

Ιταλία: Πώς συνελήφθη ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα – Η ασθένειά του τον «πρόδωσε»

Published

on

Η κλονισμένη υγεία ήταν ο λόγος που έβαλε τέλος στα 30 χρόνια ζωής φυγοδικίας του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, τον νο.1 καταζητούμενο Ιταλό μαφιόζο μέχρι τη σύλληψή του τη Δευτέρα.

Ο 60χρονος Ντενάρο συνελήφθη ακριβώς έξω από μια ιδιωτική κλινική στο Παλέρμο μαζί με έναν συνεργό του. Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι ο ήταν τακτικός επισκέπτης εκεί, μετά από εγχείρηση καρκίνου που υποβλήθηκε πέρσι.

 

Η ασθένεια «είναι ένα από τα γεγονότα στη ζωή ενός καταζητούμενου που τον αναγκάζει να βγει στο φως», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παλέρμο Πάολο Γκουίντο σε συνέντευξη Τύπου.

Ιταλία: Πώς συνελήφθη ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα – Η ασθένειά του τον «πρόδωσε»-1
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου / Φωτ: Reuters 

Πώς ξεκίνησε η έρευνα της αστυνομίας

Αφού η αστυνομία έλαβε μια πληροφορία ότι ήταν άρρωστος, ερεύνησε άλλους πιθανούς υπόπτους παρόμοιας ηλικίας και κατάστασης, ελέγχοντας εν μέρει τη βάση δεδομένων του εθνικού συστήματος υγείας.

Το ερευνητικό έργο ήταν «αδιάκοπο, συνεχές και σταδιακό», δήλωσε ο στρατηγός Πασκουάλε Αντζελοσάντo, των ειδικών δυνάμεων ROS των Καραμπινιέρι.

Πρόσθεσε ότι με την πάροδο των ετών η αστυνομία είχε συλλάβει περισσότερους από 100 φερόμενους συνεργούς του Ντενάρο – μεταξύ των οποίων η αδελφή του και άλλα μέλη της οικογένειάς του – και κατέσχεσε περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, υπονομεύοντας καίρια το δίκτυο υποστήριξής του.

Σύλληψη χωρίς αντίσταση

Τελικά, ο άνδρας που είναι γνωστός ως “U Siccu” (ο Αδύνατος) ή “Diabolik” (Διάβολος) δεν προέβαλε καμία αντίσταση και δεν προσπάθησε να διαφύγει, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του Παλέρμο, Μαουρίτσιο ντε Λουτσία.

«Πιάσαμε έναν πολύ επικίνδυνο φυγά χωρίς να χρειαστεί να ασκήσουμε βία, δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιήσουμε χειροπέδες», είπε.

Κατά τη σύλληψή του, ο Ντενάρο φορούσε ένα πολυτελές ρολόι αξίας 35.000 ευρώ, καθώς και ένα καφέ σακάκι με γούνινη επένδυση, γυαλιά και ένα καφέ και λευκό μάλλινο καπέλο.

Σημειώνεται πως η αστυνομία δεν γνώριζε πώς έμοιαζε ο Μεσίνα Ντενάρο – εκτός από τις εικόνες που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή και βασίστηκαν σε φωτογραφίες που ο ίδιος ήταν αρκετά νεότερος.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Ντενάρο πέρασε τη ζωή του κρυμμένος σε διάφορα μέρη της Ιταλίας, αλλά πιο πρόσφατα έμενε στην επαρχία Τραπάνι, στη δυτική Σικελία.

Ιταλία: Πώς συνελήφθη ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα – Η ασθένειά του τον «πρόδωσε»-2
O Ματέο Μεσίνα Ντενάρο/ Φωτ: AP

Αρκετά υγιής για να πάει φυλακή

Ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι πολιτικές και άλλες διασυνδέσεις του κατεστημένου επέτρεψαν στον μαφιόζο να διαφεύγει της δικαιοσύνης για τόσο μεγάλο χρονικό διάσημα. Εν τω μεταξύ, ο τενάρο φαίνεται ότι θα περάσει το υπόλοιπο τη ζωής τους πίσω από τα κάγκελα.

Καταδικασμένος ερήμην για μια μακρά λίστα δολοφονιών, μεταξύ των οποίων και ενός έφηβου αγοριού του οποίου το σώμα διαλύθηκε σε οξύ, είναι αρκετά υγιής για να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή, επέμειναν οι εισαγγελείς.

«Σίγουρα θα τύχει μεταχείρισης και φροντίδας, όπως είναι το δικαίωμα κάθε Ιταλού πολίτη – σε μια φυλακή», δήλωσε ο Γκουίντο.

Πηγή: Reuters

Ροή ειδήσεων

Advertisement