Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Παρατηρητήριο Ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στα ζητήματα ενέργειας και για το 2023, συνεχίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βάσει και του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Σε σύσκεψη εργασίαςμε τον Περιφερειάρχη,Νεκτάριο Φαρμάκη, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, τον ενημέρωσε για δύο νέες σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής: το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και το Παρατηρητήριο Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:

Ολοκληρώθηκε το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης, όπου η εφαρμογή του θα επιτρέψει την εγκατάσταση των απαιτούμενων διαδικασιών για τη βέλτιστη ενεργειακή επίδοση όλων  των δομών και υπηρεσιών της Περιφέρειας, θα προσδιορίσει τις σημαντικές χρήσεις και ανάγκες για ενεργειακή βελτίωση, και θα συμπεριλαμβάνει διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες, καθώς και προσδιορισμός στόχων για αποδοτική χρήση ενέργειας.

Παραλήφθηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ενέργειας, μιας μοναδικής καινοτομίας στην ελληνική αυτοδιοίκηση, που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση έργων και προγραμμάτων ενέργειας για τις ανάγκες της Περιφέρειάς μας. Με αυτό τον τρόπο:

  • Προβλέπεται η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας και διαμεσολάβηση στη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων, έτσι ώστε υπάρχει μια ενιαία πηγή συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων για όλους τους χρήστες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το Παρατηρητήριο αναμένεται να συνδράμει στην εναρμόνιση διαφορετικών μεθοδολογιών, παρέχοντας συγκρίσιμα δεδομένα και εκτιμήσεις σε δημόσιες αρχές με τρόπο που συνάδει με τα εθνικά και κοινοτικά πρότυπα.
  • Ως διαμεσολαβητής ενεργειακού σχεδιασμού, το Παρατηρητήριο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται ενεργειακά δεδομένα από πολλές πηγές και θα τις παρέχει σε δημόσιες αρχές και ιδιώτες σε μια τυποποιημένη, κατανοητή και προσιτή μορφή. Ταυτόχρονα, θα παρέχει υποστήριξη στην ερμηνεία και χρήση των συλλεχθέντων στατιστικών πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται οι δημόσιες αρχές να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με παρόχους δεδομένων και να χειρίζονται πληροφορίες που δεν έχουν τυποποιηθεί ή εναρμονιστεί με δεδομένα από άλλες πηγές.
  • Θα προσφέρει υψηλό επίπεδο τεχνικής επάρκειας στην συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών, στη σύναψη και διαχείριση συνεργασιών και στο σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής. Το Παρατηρητήριο θα παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλές στη διαμόρφωση πολιτικής  και  αναμένεται να ενισχύει την  διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επίσης, θα διαδραματίσει το ρόλο του μηχανισμού αξιολόγησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προσαρμογής και της πολιτικής μετριασμού στην περιφερειακή και τοπική οικονομία και στον ενεργειακό σχεδιασμό.
  • Αντικείμενο του θα αποτελέσει η δημιουργία ολοκληρωμένων προφίλ της υφιστάμενης κατάστασης για τα πλαίσια και τα δεδομένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ανάλυση και εμφάνιση τάσεων κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας, τις συμβολές διαφορετικών τεχνολογιών στην εξοικονόμηση   ενέργειας και τέλος θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων κλπ.

Οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, στο σκέλος της χρηματοδότησης και της σύστασής του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε και εκτενής συζήτηση για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, όπου μεγάλο μέρος των πόρων αναμένεται να κατευθυνθεί για ενεργειακές παρεμβάσεις.

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Σφύριξε» μετ’ εμποδίων

Με καθυστερήσεις και ματαιώσεις δρομολογίων αλλά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε η επαναλειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου χθες στην Πάτρα

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Της Ελένης Α. Γεωργοπούλου

 

Πρεμιέρα επαναλειτουργίας χθες στον προαστιακό της Πάτρας με καθυστερήσεις στα δρομολόγια λόγω των χαμηλών ταχυτήτων των συρμών, ακόμα και ματαιώσεις ορισμένων εξ αυτών, αλλά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μετά από 22μέρες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που άφησε πίσω της 57 νεκρούς..

Το πρώτο δρομολόγιο ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί με τους επιβάτες να επιλέγουν το τρένο για τις μετακινήσεις τους και σταδιακά μέχρι και το μεσημέρι «ζωντάνεψε» ο σταθμός του ΟΣΕ, στην Οθωνος Αμαλίας αλλά και του Αγίου Ανδρέου.

Οι συρμοί μπήκαν στις ράγες και ο προαστιακός άρχισε να σφυρίζει, με τους επιβάτες να το θεωρούν ως το ασφαλέστερο – παρά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ωστόσο, η πρώτη μέρα συνοδεύτηκε από καθυστερήσεις στα δρομολόγια καθώς οι μηχανοδηγοί, οι οποίοι ήταν δύο σε κάθε συρμό όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης, είχαν ρητή εντολή να μειώσουν τις ταχύτητες και μάλιστα εντός του αστικού ιστού το τρένο θα κινείται με 20 χιλιόμετρα!

Πάντως, χθες έγιναν και εργασίες – παρεμβάσεις στην γραμμή της Πάτρας και της Κάτω Αχαΐας όσον αφορά στα γεωτεχνικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ακυρωθούν ορισμένα δρομολόγια. Σύμφωνα με τον Βασίλη Γκλαβά, εκπρόσωπο των Φίλων του Προοαστιακού Σιδηροδρόμου, χθες ακυρώθηκαν τα δρομολόγια: Άγιος Ανδρέας- Άγιος Βασίλειος με ώρα αναχώρησης 14.08, Άγιος Ανδρέας – Κάτω Αχαΐα με ώρα αναχώρησης 13.32 και Καμίνια – Άγιος Ανδρέας με ώρα αναχώρησης 10.04, ενώ με 22 λεπτά.

Παρά τις καθυστερήσεις το επιβατικό κοινό επέλεξε τον προαστιακό σιδηρόδρομο για τις μετακινήσεις του και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι για την επαναλειτουργία του, ζήτησαν όμως να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και να υπάρξει συνέπεια στα δρομολόγια. Η «Γ» βρέθηκε στον σταθμό του ΟΣΕ και μπήκε στον προαστιακό καταγράφοντας τις απόψεις του επιβατικού κοινού.

 

 

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα: Πέθαναν και κηδεύονται την Πέμπτη (23/3)

Δημοσιεύθηκε

στις

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας

ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΔ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 80)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Άνω Καστριτσίου Πατρών.

Η σύζυγος: Νίκη. Τα παιδιά: Θεόδωρος και Θεοδώρα Θεοδωροπούλου, Κωνσταντίνος και Λουτσία Θεοδωροπούλου. Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Οι ανιψιοί. Οι εξάδελφοι. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων, ΑΦΟΙ ΚΑΡΡΑ. Νοταρά 119, Πάτρα, τηλ.: 2610-430.141, κιν.: 6937-009.978 & 6978-069.382. Γίνονται τελετές με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Διανυκτερεύει.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΗΜ. ΚΑΣΠΙΡΗ

(ΕΤΩΝ 61)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Λεύκας Πατρών.

Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά του: Δημήτρης και Θεοδώρα Κασπίρη, Μαρία και Αναστάσιος Λαζανάς. Τα εγγόνια του: Ελένη, Κωνσταντίνος, Μπέμπης. Τα αδέλφια του: Άγγελος και Σταυρούλα Μαυροειδή, Βάσω και Κωνσταντίνος Λάτσης. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.

Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΘΕΟΔ. ΔΗΜΟΓΛΟΥ

(ΕΤΩΝ 92)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 11 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης.

Η σύζυγος: Δήμητρα. Τα παιδιά του: Ευαγγελία Δημόγλου, Φωτεινή και Γιώργος Κεχαγιάς. Ο εγγονός του: Χρήστος. Τα αδέλφια του. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς. Κ. ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗΣ Ο.Ε. Καλαβρύτων 18 και Φωκαίας. Τηλ.: 2610-324.855, 2610-324.838, Αθηνών – Ρίου 5Α Ρίον, τηλ.: 2610-326.842.

 

Την αγαπημένη μας

ΜΑΡΙΑ (χήρα) ΝΙΚ. ΝΤΖΑΝΗ

(ΕΤΩΝ 83)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 12 μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων Α΄ Κοιμητηρίου Πατρών.

Τα παιδιά της: Χρυσοβαλάντης και Ουρανία Ντζάνη. Τα εγγόνια της: Αντώνιος, Νικόλαος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Τελεταί ΚΩΝ. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ. Α’ Γραφείο: Ιωνίας 64, Πάτρα – τηλ.: 2610-341.608, 325.417. Β’ Γραφείο: Διγενή Ακρίτα 89, Προάστιο Πατρών (Παν. Νοσοκομείο Ρίου) – τηλ.: 2610-451.566. κιν.: 6932-930.023. Γίνονται τελετές κατηγορίας με ασφαλιστικά ταμεία.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ

(ΕΤΩΝ 78)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στα Λουσικά Αχαΐας.

Η σύζυγος: Γεωργία. Τα τέκνα: Βασιλική και Βασίλειος Καλαμαράς, Κατερίνα και Νικόλαος Κονιδάρης, Αλεξία και Ιωάννης Παπαλεξόπουλος. Τα αδέλφια: Γεώργιος και Χριστίνα Παπασταματοπούλου. Τα εγγόνια: Πανάκος, Νικόλας, Ραφαέλα, Γιώργος, Κωνσταντίνος, Νικόλας, Φίλιππος, Ζέτη. Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών & Μνημοσύνων ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΕΤΣΕΡΗΣ, Πανεπιστημίου 98, Πάτρα. Τηλ.: 2610-520.050, 6986-944.494. Γίνονται τελετές με όλα τα ταμεία.

 

Τον πολυαγαπημένο μας

ΑΛΕΞΙΟ ΜΙΧ. ΒΛΑΧΟ

(ΛΟΓΙΣΤΗ – ΕΤΩΝ 63)

Κηδεύουμε την Πέμπτη 23-3-2023 και ώρα 3 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μιντιλογλίου. Η σορός θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό στις 2 μ.μ. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παραλίας Πατρών.

Η σύζυγος: Παναγιώτα Ζαχαρία. Τα τέκνα: Γεωργία, Ιωάννα, Μαρία-Μιχαέλα. Τα αδέλφια: Γεώργιος και Δήμητρα Βλάχου. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Γραφείο Τελετών ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΠΑΤΡΩΝ ΠΥΡΓΟΥ 62 – ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑ. Τηλ.: 26930-24.793. Κιν.: 6978-074.598. E-mail: [email protected] (Διανυκτερεύει).

Περισσότερα

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο Δημοτικό Συμβούλιο- Έκαναν “ντου” οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Η πρόθεση συμβασιούχων της Κοινωφελούς να διεκδικήσουν την επαναφορά τους στο Δήμο Πατρέων προσφεύγοντας, αυτή τη φορά, στο δικαστήριο Λασιθίου Κρήτης συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων κατόπιν εισήγησης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, καθώς στην αίθουσα της συνεδρίασης, έκαναν «ντου» και εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονταν για τη στάση της δημοτικής αρχής.

«Δεν μπορούμε άλλο, έχουν κλονιστεί τα νεύρα μας, ποιος μας έστειλε στους δικηγόρους», φώναζε ένας από τους εργαζόμενους, ενώ η προεδρεύουσα, Κατερίνα Σολωμού, προσπαθούσε να ηρεμήσει την κατάσταση.

 

https://youtube.com/shorts/OgrSlGNMns8?feature=share

Περισσότερα
Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement

Αυτή την εβδομάδα