Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Ταξίδι

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε

Δημοσιεύθηκε

στις

Elisabeth Malkin c.2022 The New York Times Company / Aπόδοση: Βάλια Δημητρακοπούλου

Λίγα μέρη στον κόσμο δημιουργούν παρόμοιους συνειρμούς με την Πόλη του Μεξικού, αυτό το μείγμα εκρηκτικού στιλ, εξαιρετικής γαστρονομίας, πλούσιας ιστορίας και πολυσύχναστης ζωής στους δρόμους. Μετά την πανδημία, έχει μάλιστα πάρει μεγάλες διαστάσεις, με νέα μουσεία που παρουσιάζουν την επέλαση της μεξικανικής τέχνης, πληθώρα εστιατορίων και μπαρ και μια επεκτεινόμενη σκηνή μόδας που αγκαλιάζει την παράδοση. Μπορείτε να αγοράσετε δερμάτινες τσάντες και πόντσο, να δοκιμάσετε τοπικές μπίρες και να βρεθείτε με φίλους της τζαζ για μια συναυλία σε ένα φιλόξενο κλαμπ. Aξίζει επίσης να αναζητήσετε τα μυστικά του Ιστορικού Κέντρου, όπου θα ανακαλύψετε κρυμμένες τοιχογραφίες, θα εξερευνήσετε τα λαγούμια μιας αρχαίας αγοράς και θα βυθιστείτε στα χρώματα και τις ανακολουθίες της πόλης.

Παρασκευή

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-1
Το σπίτι του εκκεντρικού Μεξικανού ιστορικού Guillermo Tovar de Teresa έχει μετατραπεί σε μουσείο. 

3 μ.μ. |  Tαξιδέψτε στον χρόνο

Ο Guillermo Tovar de Teresa ήταν ένας αυτοδίδακτος, εκκεντρικός ιστορικός που έγραψε εκτεταμένα για τη μεξικανική τέχνη της αποικιακής περιόδου και του 19ου αιώνα. Τώρα το σπίτι του, ένα αρχοντικό του 1911 στην Colonia Roma που αναπαλαιώθηκε σχολαστικά, έχει μετατραπεί σε μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει έργα τέχνης, έπιπλα, κεραμικά και βιβλία από τις συλλογές του. Πολλά από τα δωμάτια παραμένουν όπως τα είχε διακοσμήσει πριν από τον θάνατό του το 2013, γεμάτα πορτρέτα της αναδυόμενης αστικής τάξης του νεοσύστατου Μεξικού, λατρευτικούς πίνακες που απεικονίζουν την πληθωρική θρησκευτικότητα της Νέας Ισπανίας και περίτεχνα έπιπλα από μαρκετερί. Ένας υπέροχος κρυστάλλινος καθρέφτης αντανακλά το χωλ της εισόδου, αντίκες κοσμούν την κρεβατοκάμαρα και μεξικανικά τοπία του Βρετανού ζωγράφου του 19ου αιώνα Daniel Thomas Egerton πλαισιώνουν τον διάδρομο της βεράντας (ελεύθερη είσοδος).

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-2
Δημιουργίες των σχεδιαστών Francisco Cancino και Cynthia Buttenklepper που ενώνουν τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό χώρο.

4.30 μ.μ. |  Στηρίξτε τους ντόπιους δημιουργούς

Ανερχόμενοι σχεδιαστές με έδρα το Μεξικό αντλούν έμπνευση από τις εικόνες και τις αρχιτεκτονικές κατασκευές της χώρας, ενώ δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα και τις δίκαιες αμοιβές για τους τεχνίτες. Οι μπουτίκ που παρουσιάζουν τοπική μόδα είναι συγκεντρωμένες στην Colonia Juárez κατά μήκος των ήσυχων οδών Marsella και Havre. Δύο σχεδιαστές, ο Francisco Cancino και η Cynthia Buttenklepper, μοιράζονται ένα κεντρικό κατάστημα και προσαρμόζουν παραδοσιακές σιλουέτες και υφάσματα σε βαθιά μεξικάνικα χρώματα (τα λινά φορέματα του Cancino από 213 ευρώ, τα δερμάτινα πόντσο της Buttenklepper από 545 ευρώ). Ο κ. Fox πουλάει κομψές δερμάτινες τσάντες (μεγάλα totes, 183 ευρώ) και αξεσουάρ. Στο Vera, οι κλασικές μεξικάνικες τεχνικές ύφανσης και τα κεντήματα αναβαθμίζονται σε μια χαρούμενη συλλογή από μπλούζες, φορέματα και τσάντες. Όσο για τα ασεβή σχέδια της JPEG, δεν έχουν τίποτα το ιερό, ούτε καν την Παναγία της Γουαδελούπης, η εικόνα της οποίας είναι αποτυπωμένη στα μπλουζάκια της.

7 μ.μ. | Δοκιμάστε μπίρα και δειπνήστε με στιλ

Οι χειροποίητες μπίρες έχουν απογειωθεί στο Μεξικό. Μια τοπική ζυθοποιία, η Monstruo de Agua, έχει ανοίξει ένα φωτεινό, κατάφυτο νέο χώρο στην Colonia Condesa. Παραγγείλετε ένα μικρό ποτήρι (από 2,20 ευρώ) με stout αρωματισμένο με σύκο και ζαχαροκάλαμο, ή ίσως μια λευκή I.P.A. που παράγεται με σιρόπι αγαύης. Συνοδεύστε τη μπίρα σας με esquite criollo (5 ευρώ), μια εκλεπτυσμένη εκδοχή του κλασικού σνακ καλαμποκιού του δρόμου. Στη γειτονική Roma, η οικεία τραπεζαρία του Meroma προσφέρει τοπικά υλικά με απροσδόκητες πινελιές, όπως ορτύκια μαριναρισμένα με χαρίσα (δείπνο για δύο άτομα χωρίς κρασί, περίπου 100 ευρώ). Και για να πάρετε μια γεύση από τη νέα οινική σκηνή της πόλης, δοκιμάστε το Vigneron, ένα μπαρ-εστιατόριο στη Roma που αναδεικνύει μικρούς παραγωγούς από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Μεξικό και την Ιταλία (ποτήρια από 9 ευρώ).

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-3
Η μπάντα παίζει και οι θαμώνες χορεύουν στο Mama Rumba στην Πόλη του Μεξικού.

10 μ.μ. | Χορέψτε σάλσα

Το Mama Rumba είναι ένα ταπεινό κλαμπ σάλσα στη συνοικία Roma που λειτουργεί εδώ και τρεις δεκαετίες και παραμένει πιστό στην επιτυχημένη συνταγή του. Οι έμπειροι και οι επίδοξοι χορευτές είναι όλοι ευπρόσδεκτοι να λικνιστούν και να στροβιλιστούν υπό τους ήχους της κουβανικής house band, Charanga One. Ένας DJ δίνει ρυθμό πριν οι μουσικοί ανέβουν στη σκηνή στις 11 μ.μ. Φτάσετε νωρίς για να εξασκηθείτε στις κινήσεις σας και να πιάσετε τραπέζι, όπου θα πιείτε το μοχίτο ή τη μαργαρίτα σας (5,50 ευρώ) ανάμεσα στα σετ. Αν ντρέπεστε, καθίστε στον επάνω όροφο και παρακολουθήστε τους μουσικούς και τους χορευτές από το μπαλκόνι (είσοδος 6 ευρώ).

Σάββατο

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-4
Aφιερώστε λίγες ώρες στην αγορά La Merced, που χρονολογείται από την εποχή των Αζτέκων.

9:30 π.μ. | Επισκεφθείτε την παλαιότερη αγορά του Μεξικού

Περάστε τη μέρα σας στο Ιστορικό Κέντρο και γύρω από αυτό ξεκινώντας από τη La Merced, την εντυπωσιακή αγορά που χρονολογείται από τους Αζτέκους. Η εγκληματικότητα στους γύρω δρόμους αποτελεί πρόβλημα, οπότε προτιμήστε να την επισκεφθείτε με έναν ξεναγό που γνωρίζει τα περάσματα και τους πωλητές της. Το Eat Mexico προσφέρει μια γαστρονομική ξενάγηση διάρκειας 3 1/2 ωρών στα αγγλικά (91 ευρώ). Στον πάγκο της Señora Edith, δοκιμάστε προ-ισπανικές λιχουδιές από ψητές ακρίδες (chapulines) και μυρμήγκια (chicatanas) μαζί με μικροσκοπικά ψάρια γλυκού νερού και γαρίδες. Η Señora Balbina προσφέρει τα εκλεπτυσμένα poblano και pipián moles σε ταμάλες από μπλε καλαμπόκι. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στο Roldán 37, ένα παραδοσιακό μεξικάνικο εστιατόριο που μετατράπηκε σε παλιά αποθήκη για το στέγνωμα πιπεριών τσίλι.

Ενδιαφέρουσες θεματικές ξεναγήσεις στα αγγλικά σχεδιάζουν επίσης ο φωτορεπόρτερ Keith Dannemiller (120 ευρώ για μισή μέρα) και ο συγγραφέας David Lida (124-276 ευρώ).

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-5
Τοιχογραφίες του Μεξικανού καλλιτέχνη José Clemente Orozco στο Antiguo Colegio de San Ildefonso.

2 μ.μ. | Αναζητήστε κρυφές τοιχογραφίες

Οι τοιχογραφίες στην αγορά Abelardo L. Rodríguez, λίγα λεπτά με τα πόδια βορειοανατολικά του γιγάντιου Zócalo, της κεντρικής πλατείας, φιλοτεχνήθηκαν από μαθητές του Ντιέγκο Ριβέρα, ανάμεσά τους οι Marion και Grace Greenwood, αδελφές από τη Νέα Υόρκη. Εμποτισμένες από πάθος για δικαιοσύνη, οι τοιχογραφίες των αδελφών, που απεικονίζουν την εκμετάλλευση των εργατών γης και των ανθρακωρύχων, βρίσκονται δίπλα στη σκάλα και το κεφαλόσκαλο του πρώτου ορόφου στη βορειοανατολική γωνία της αγοράς. Στο ίδιο πλατύσκαλο βρίσκεται η μήκους 72 μέτρων τοιχογραφία από τσιμέντο και τούβλα του Isamu Noguchi, με τίτλο «Η ιστορία όπως την είδαν από το Μεξικό το 1936». Στο κοντινό μπαρόκ κτίριο Antiguo Colegio de San Ildefonso υπάρχουν πρώιμα δείγματα του μακραίωνου μεξικανικού κινήματος των τοιχογραφιών. Οι τοιχογραφίες του José Clemente Orozco καλύπτουν τρεις ορόφους στη βόρεια πλευρά του κεντρικού αίθριου και αποτυπώνουν την αγωνία και την ελπίδα του μετεπαναστατικού Μεξικού (είσοδος 2,50 ευρώ).

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-6
Zócalo, η κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού.

4 μ.μ. | Εξερευνήστε τη μεξικανική τέχνη

Δύο ακόμη μνημεία του 18ου αιώνα άνοιξαν πρόσφατα με συλλογές μεξικανικής τέχνης μέσα και γύρω από το Ιστορικό Κέντρο. Τα έργα στο Foro Museo Valparaíso, σε ένα πρώην παλάτι που τώρα ανήκει σε τράπεζα, περιλαμβάνουν αποικιακά πορτρέτα, συμπεριλαμβανομένου ενός της συγγραφέως Sor Juana Inés de la Cruz που ζωγραφίστηκε μετά το θάνατό της το 1695, τοπία του 19ου αιώνα και εικόνες εμβληματικών μεξικανικών προσωπικοτήτων. Στις αίθουσες του 20ού αιώνα υπάρχει ο «Πωλητής κρίνων της Κάλλας» του Ντιέγκο Ριβέρα (1942) και πίνακες των σουρεαλιστών Remedios Varo και Leonora Carrington (ελεύθερη είσοδος). Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο βρίσκεται το Μουσείο Kaluz, το οποίο εκθέτει μια ιδιωτική συλλογή μέσα στο ανακαινισμένο Antiguo Hospicio de Tomás de Villanueva. Οργανωμένη θεματικά, η έκθεση στήνει έναν διάλογο μεταξύ παλαιότερων μεξικανικών έργων ζωγραφικής και ερμηνειών του 20ού αιώνα. (Είσοδος 3 ευρώ για τους Μεξικανούς, 4,50 ευρώ για τους ξένους).

6 μ.μ. | Pulque ή mezcal

Εξερευνήστε μια τριάδα γειτονικών μπαρ νότια του πάρκου Alameda. Στην Pulquería Las Duelistas, τουρίστες και ντόπιοι στριμώχνονται μαζί για να πιουν pulque, τον προ-ισπανικό ζυμωμένο χυμό αγαύης (προσέξτε την παχύρρευστη σύστασή του) που έχει γίνει σήμα κατατεθέν των χίπστερ (απλό blanco pulque, 0,75 ευρώ το ποτήρι- το curado είναι αρωματισμένο με βρώμη, σέλινο ή γκουάβα, 1,50 ευρώ το ποτήρι). Σε μικρή απόσταση με τα πόδια βρίσκεται το Tío Pepe, μια παλιομοδίτικη καντίνα στην άκρη της Chinatown, όπου οι κόκκινοι βινυλικοί πάγκοι, το χαμηλό μουρμούρισμα και οι παλιές φωτογραφίες σάς προσκαλούν να μείνετε και να ανακαλύψετε την πλούσια λίστα ποτών. Το Bósforo είναι μια mezcalería κρυμμένη πίσω από κόκκινες κουρτίνες και ατσάλινες πόρτες που δεν διαφημίζεται – πάντως όλοι το βρίσκουν ούτως ή άλλως μετά τις 7 μ.μ. που ανοίγει.

8:30 μ.μ. | Κατευθυνθείτε στο Χουάρες

Μετά τη φασαρία του Ιστορικού Κέντρου, πηγαίνετε στο Juárez για ένα ήσυχο δείπνο στο εστιατόριο Amaya. Σε αντίθεση με κάποιους από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της δημιουργικής γαστρονομικής σκηνής της πόλης στη συνοικία Roma, στο Amaya οι ντόπιοι χαλαρώνουν πίνοντας κρασί και συζητώντας. Είναι το δεύτερο εστιατόριο του σεφ Jair Téllez στην πόλη (το πρώτο του είναι το Merotoro), και η ιδιότυπη προσέγγισή του στη fusion μεξικανική κουζίνα είναι πάντοτε εξαιρετική. Το ποικίλο μενού σε στιλ μερίδας, το οποίο δίνει έμφαση στα τοπικά και εποχιακά υλικά, περιλαμβάνει μια τοστάδα από ψάρι σεβίτσε με τηγανητά καλαμάρια, νιόκι με ραγού από μοσχάρι και κοκκινιστό αρνί με ψητά λαχανικά. Η ψηλοτάβανη τραπεζαρία είναι διακοσμημένη με μια πολύχρωμη τοιχογραφία και ζωηρά πλακάκια στο πάτωμα. Το εστιατόριο σερβίρει φυσικά κρασιά, τα οποία εισάγει ο ίδιος ο Téllez. Δείπνο για δύο άτομα χωρίς κρασί, περίπου 85 ευρώ.

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-7
Βραδιές υπό τους ήχους της τζαζ στο Jazzatlán Capital. 

10:30 μ.μ. | Ακούστε ζωντανή τζαζ

Σε μια πόλη που μοιάζει να αντηχεί τον ρυθμό της λατινικής μουσικής, η ζωντανή τζαζ ήταν κάποτε δυσεύρετη. Όχι πια. Στο ευρύχωρο μπαρ Parker Camp & Lenox στο Juárez, το οποίο διαθέτει χαμηλό φωτισμό, lounge καθίσματα και πρωτότυπα κοκτέιλ (από 8,50 έως 12 ευρώ), βυθιστείτε στη μουσική μπροστά ή απλώς παραμείνετε στα παρασκήνια (είσοδος έως 10 ευρώ, συνιστάται κράτηση). Ο μικρότερος χώρος του Jazzatlán Capital στη Roma προσελκύει ένα αφοσιωμένο κοινό για μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική σε ένα οικείο περιβάλλον (είσοδος έως 20 ευρώ, απαιτείται κράτηση).

Κυριακή

10 π.μ. | Απολαύστε πρωινό με τον Barragán

Κατευθυνθείτε νότια για πρωινό στο πολιτιστικό κέντρο Tetetlán στη γειτονιά Pedregal. Άνοιξε πριν από πέντε χρόνια για να συμπληρώσει την αποκατάσταση ενός ιδιωτικού σπιτιού, της Casa Pedregal, που σχεδίασε ο μεγάλος Μεξικανός αρχιτέκτονας Luis Barragán στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Χτισμένο γύρω από τους ηφαιστειακούς πέτρινους τοίχους των αρχικών στάβλων του σπιτιού, το Tetetlán είναι βιβλιοθήκη με βιβλία τέχνης και αρχιτεκτονικής, εκθεσιακός χώρος, κατάστημα και εστιατόριο. Οι επιλογές πρωινού περιλαμβάνουν chilaquiles (τηγανητές τορτίγιες καλαμποκιού με σάλτσα) και ομελέτα με escamoles ή τραγανές νύμφες μυρμηγκιών (15 ευρώ). Μεγάλο μέρος των προϊόντων προέρχεται από τους πλωτούς κήπους κατά μήκος των απομειναριών των καναλιών των Αζτέκων στην περιοχή Xochimilco στον νότο. Αν σας ενδιαφέρει ξενάγηση στην Casa Pedregal στα αγγλικά, πρέπει να την έχετε κλείσει εκ των προτέρων μέσω email (25 ευρώ για τους Μεξικανούς, 40 ευρώ για τους ξένους).

36 ώρες στην Πόλη του Μεξικού: Πού να πάτε τι να δείτε-8
Το Πανεπιστημιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γνωστό ως MUAC, στην Πόλη του Μεξικού.

Μεσημέρι | Δείτε ένα μουσείο που ξεπερνά τα όρια της τέχνης

Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο, το Πανεπιστημιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γνωστό ως MUAC, φιλοξενεί εκθέσεις απ’ όλο τον κόσμο, επιμελείται τις δικές του εκθέσεις και συλλέγει έργα σύγχρονων Μεξικανών καλλιτεχνών. Έργα του Γάλλου αβάν γκαρντ καλλιτέχνη Ben Vautier εκτίθενται μέχρι τον Απρίλιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια επισκόπηση της λατινοαμερικανικής ακτιβιστικής τέχνης και των δημόσιων παρεμβάσεών της, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο (είσοδος 2 ευρώ). Το μουσείο στεγάζεται στην πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, σε ένα εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο με επικλινή πρόσοψη, σχεδιασμένο από τον Μεξικανό αρχιτέκτονα Teodoro González de Leon, ο οποίος πέθανε το 2016. Το γιγαντιαίο πανεπιστημιακό συγκρότημα είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αναγνωρισμένο για τον συνδυασμό της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής και της προ-ισπανικής εικονογραφίας των μέσων του 20ού αιώνα, ιδίως για την κεντρική βιβλιοθήκη του.

ΔΙΑΜΟΝΗ

  • Το Casa Goliana είναι ένα Β&Β με οκτώ δωμάτια σε ένα κομψά ανακαινισμένο αρχοντικό στο Roma Norte. Κάθε δωμάτιο είναι επιπλωμένο από τοπικούς σχεδιαστές. Από 320 ευρώ το δίκλινο τα Σαββατοκύριακα.
  • Το Casa de la Luz Hotel Boutique βρίσκεται σε ένα ανακαινισμένο αποικιακό παλάτι στην καρδιά του ιστορικού κέντρου. Τα 18 δωμάτια διαθέτουν δάπεδα με πλακάκια και απομεινάρια από τους αρχαίους τοίχους του κτιρίου. Από 128 ευρώ το δίκλινο.
  • Το Hotel Casa González, σε ένα πρώην μεγαλοπρεπές σπίτι απέναντι από τη βρετανική πρεσβεία στην Colonia Cuauhtémoc, διαθέτει δωμάτια που βλέπουν σε καταπράσινες βεράντες. Από 64 ευρώ το δίκλινο.
  • Για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις διαμερισμάτων, επιλέξτε την Colonia Roma. Παρόλο που είναι η πιο μοντέρνα γειτονιά της πόλης, τα σοκάκια της εξακολουθούν να θυμίζουν τον κόσμο της δεκαετίας του 1970 που αποτυπώθηκε στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Roma» -ιδιαίτερα στο Roma Sur.


Ροή ειδήσεων

Advertisement