Connect with us

Ελλάδα

Αντιδράσεις για τις αυξήσεις εισφορών στους ελ. επαγγελματίες

Published

on

Με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου αναπροσαρμόζονται βάσει του πληθωρισμού 9,6% οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και για την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 230 ευρώ. Παράλληλα, με απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας. Σημειώνεται ότι την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία έχει επιλέξει πάνω από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών.

«Ένα ακόμη πλήγμα έρχεται να προστεθεί στα απανωτά χτυπήματα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας του πληθωρισμού. «Εν μέσω μακροχρόνιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, σαρωτικού κύματος ακρίβειας και συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών ο εμπορικός κόσμος καλείτε να επωμισθεί ένα νέο βάρος. Ένα βάρος με αμφίβολα έως ανύπαρκτα οφέλη για το μέλλον (συνταξιοδοτικό) που θα επιφέρει νέο κύμα χρεών στον ασφαλιστικό φορέα απώλεια παλαιών ρυθμίσεων, θα θέσει εκτός υγειονομικής κάλυψης επαγγελματίες  και τις  οικογένειες  τους εν μέσω υγειονομικής κρίσης αλλά και κίνδυνο νέων λουκέτων και πλειστηριασμών» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία καλείται η  Κυβέρνηση «να αποσύρει το απαράδεκτο και εξοντωτικό μέτρο» και «να στηρίξει έμπρακτα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όχι με επικοινωνιακές φούσκες και προεκλογικές μεγαλοστομίες».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

«Αν δεν υπήρχε ένας μηχανισμός αναπροσαρμογής εισφορών θα οδηγούμασταν σε απαξίωση της αξίας των εισφορών υπονομεύοντας τις μελλοντικές συντάξεις των ασφαλισμένων, ιδιαίτερα δε σε περιόδους έντονων πληθωριστικών πιέσεων όπως αυτή που διανύουμε» σχολιάζει το Υπουργείο, επισημαίνοντας: «Συντάξεις σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει, για λίγους ισορροπίας να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία». «Οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολούμενων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό!» σύμφωνα με το Υπουργείο.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement