Connect with us

Διεθνή

Ουκρανία: Η Ευρώπη δεν αποκλείει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο

Published

on

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Γερμανία να καταλήξουν να αντιστρέψουν τη θέση τους όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο προκαλούσε επίσης αρχικά διαμάχες, θύμισε ο κ. Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας την Παρασκευή στο Κίεβο.

Ομως κλείστηκε συμφωνία και αυτή η «κόκκινη γραμμή» ξεπεράστηκε, συνέχισε. Όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης, συμπλήρωσε.

Ο Υπατος Εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της αποστολής μαχητικών. «Η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ να επιτευχθεί συναίνεση, κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αυτό είναι να μην παίρνεις θέσεις που θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο», εξήγησε ο κ. Μπορέλ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη πως η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπήρχε συναίνεση για αυτό στο NATO.

«Αν λαμβανόταν απόφαση του συνόλου (των κρατών μελών) του NATO, θα αντιμετώπιζα ευνοϊκά την αποστολή αυτών των καταδιωκτικών», τονίζει ο κ. Μοραβιέτσκι στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ταμπλόιντ Bild.

Το τι θα πράξει η Βαρσοβία θα εξαρτηθεί από αυτό «που θα αποφασίσουν μαζί οι χώρες μέλη του NATO», επιμένει και υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «συλλογικός στοχασμός» της ατλαντικής συμμαχίας για τη λήψη απόφασης.

Ωστόσο η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που πρόσφατα υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά άρματα μάχης για να αποκρούσει τα ρωσικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022, απέρριψαν κατηγορηματικά την ιδέα να παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Αλλες δυτικές κυβερνήσεις δηλώνουν έτοιμες να διαθέσουν αεροσκάφη, ανάμεσά τους η Σλοβακία, που διαθέτει σοβιετικού σχεδιασμού MiG-29, καθώς και η Ολλανδία, που έχει αρχίσει να αντικαθιστά με F-35 τον στόλο των F-16.

«Η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολύ περισσότερη υποστήριξη από ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα· έχει τη δυνατότητα να προωθήσει αποφάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τα χρήματα, έχει διπλωματική επιρροή», νουθετεί ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή ειδήσεων

Advertisement