Connect with us

Διεθνή

Ακραία καιρικά φαινόμενα: Πόσο μας κόστισαν οι κλιματικές καταστροφές του 2022;

Published

on

Μόνο τα δέκα σφοδρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2022 προκάλεσαν δεκάδες χιλιάδες θανάτους, εκατομμύρια κλιματικών μεταναστών και κόστισαν έκαστο πάνω από 3 δισ. δολάρια, αναφορικά, κυρίως με την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της αντίστοιχης έκθεσης της οργάνωσης Cristian Aid, που κατέγραψε και παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία. Όπως είναι καταφανές, η ζημιά που απέφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του έτους που μόλις πέρασε ήταν τεράστια, τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε οικονομικό κόστος.

«Το να έχεις δέκα χωριστές κλιματικές καταστροφές μέσα σε μια χρονιά, η καθεμία εκ των οποίων κόστισε πάνω από 3 δισ. δολάρια επιβεβαιώνει από μόνο του το τεράστιο οικονομικό κόστος που προκύπτει από την αδράνεια απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης» σχολίασε ο επικεφαλής της οργάνωσης, Πάτρικ Γουάτ. Όπως εξήγησε, όμως, πίσω από το κάθε δολάριο, υπάρχουν και οι ανθρώπινες ιστορίες, η απώλεια ανθρώπινων ζώων και κόσμος που υποφέρει. «Χωρίς σοβαρές περικοπές στις εκπομπές των ρύπων, το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος μόνο θα αυξάνεται» ξεκαθάρισε.

Η λίστα των δέκα πιο επικίνδυνων και κοστοβόρων κλιματικών φαινομένων του 2022, με βάση την έκθεση “Counting the Cost 2022: A Year of Climate Breakdown” της Cristian Aid έχει ως εξής:

1. Τυφώνας Ίαν στις ΗΠΑ και την Κούβα: Περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια

2. Ξηρασία στην Ευρώπη: Περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια

3. Πλημμύρες στην Κίνα: Περισσότερα από 12,3 δισεκ. δολάρια

4. Ξηρασία στην Κίνα: Περισσότερα από 8,4 δισεκ. δολάρια

5. Πλημμύρες στην Ανατολική Αυστραλία: Περισσότερα από 7,5 δισεκ. δολάρια

6. Πλημμύρες στο Πακιστάν: Περισσότερα από 5,6 δισεκ. δολάρια

7. Καταιγίδα «Ευγενία» στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο: Περισσότερα από 4,3 δισεκ. δολάρια

8. Ξηρασία στη Βραζιλία: Περισσότερα από 4 δισεκ. δολάρια

9. Τυφώνας Φιόνα στην Καραϊβική και τον Καναδά: Περισσότερα από 3 δισεκ. δολάρια

10. Πλημμύρες στη Νότια Αφρική: Περισσότερα από 3 δισεκ. δολάρια.

 

Το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για το 2022 κατέγραψε ο τυφώνας Ίαν, ο οποίος έπληξε τις ΗΠΑ και την Κούβα τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφήνοντας πίσω του έναν λογαριασμό άνω των 100 δισ. δολαρίων. Ο τυφώνας προκάλεσε 130 θανάτους και την αναγκαστική μετακίνηση τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων.

Σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών, ο χειρότερος απολογισμός είναι από τις μεγάλες πλημμύρες στο Πακιστάν, που διήρκησαν από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας 1.739 θανάτους και την αναγκαστική μετακίνηση από τον τόπο κατοικίας τους, για πάνω από 7 εκατ. κατοίκους. Μάλιστα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η περιοχή θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη σε καταστροφικές πλημμύρες.

Η οικονομική ζημιά από τις πλημμύρες εκτιμάται πως ξεπέρασε τα 30 δισ. δολάρια, από τα οποία μόνο 5,6 δισ. δολάρια καλύφθηκαν από ασφαλιστικές εταιρείες.

Στα καταστροφικά φαινόμενα της χρονιάς συμπεριλαμβάνονται επίσης οι πλημμύρες σε Μαλαισία, Βραζιλία και δυτική Αφρική, η παρατεταμένη ξηρασία στο κέρας της Αφρικής, το κύμα καύσωνα σε Ινδία και Πακιστάν, οι θερμοκρασίες-ρεκόρ σε Αρκτική και Ανταρκτική, οι φονικές φωτιές στη Χιλή, ένας τροπικός κυκλώνας στο Μπαγκλαντές και οι μεγάλες καταιγίδες σε νοτιοανατολική Αφρική και Φιλιππίνες.

Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η καταιγίδα Γιούνις, που έπληξε τη Βρετανία, την Ιρλανδία και τμήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης, κοστίζοντας 16 νεκρούς και 4,2 δισ. δολάρια σε ζημιές.

Επίσης ο παρατεταμένος καύσωνας που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, το καλοκαίρι, φέρνοντας εκτεταμένη ξηρασία υπολογίζεται ότι κόστισε τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της καταστροφής στις αγροτικές καλλιέργειες, τις αυξήσεις των τιμών, τα προβλήματα παραγωγής ενέργειας και τη διαταραχή της εμπορικής κίνησης μέσω των ποταμών.

Οι αντίστοιχες ξηρασίες σε Κίνα και Βραζιλία είχαν μικρότερο κόστος ύψους 8,4 και 4 δισ. δολαρίων αντιστοίχως.

Ροή ειδήσεων

Advertisement