Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Με την πλάτη στον τοίχο οι σταφιδοπαραγωγοί

Published

on

Ολιγοήμερη παράταση στην παράδοση της φετινής παραγωγής –Παρέμβαση της Περιφέρειας για την τιμή του προϊόντος
Δεκτό, εν μέρει, έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας, από τους παραγωγούς, στη μεταποίηση.

Πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ακόμη παραδώσει το προϊόν λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής που προσφέρουν οι εξαγωγείς καθώς υπάρχει ακόμη απούλητο απόθεμα, από την περίοδο 2021.

«Η παραγωγή κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό απούλητη στις αποθήκες αγροτών της Περιφέρειάς μας. Είναι προφανές ότι οι υπάρχουσες αποθηκευμένες ποσότητες του προϊόντος υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην απορροφηθούν όσο ακόμη οι παραγωγοί μας διαπραγματεύονται για καλύτερες τιμές» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος σε σχετική επιστολή που απέστειλε πρόσφατα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Γεωργαντά και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ,
@ παρατείνεται η ημερομηνία παράδοσης της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και
@ η καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγόμ έως τις 6 Μαρτίου 2023.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη απόφαση παράτασης όριζε ως ημερομηνίες παράδοσης για τους παραγωγούς το περασμένο Σάββατο 11η Φεβρουαρίου και για την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 28 Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα για τους παραγωγούς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ.Βασιλόπουλο, ζητά η παράδοση να παραταθεί έως και τα τέλη Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται, ότι με απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σταφιδοπαραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποδεχτεί τις προτάσεις της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών να προχωρήσουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στην απορρόφηση των αποθεμάτων με κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό ζητάει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση της και να πληρώσει στην Παναιγιάλειο άμεσα τα 2,6 εκατ. ευρώ που της οφείλει εδώ και 14 μήνες.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ
«Για τη σταφίδα που απασχολεί 6.000 οικογένειες σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Με την τιμή να βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα οι αγρότες βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας και της εγκατάλειψης της καλλιέργειας» ανέφερε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπηλιόπουλος.
«Δυστυχώς, οι τοπικοί φορείς που εμπλέκονται με το θέμα αυτό καθώς και οι εκπρόσωποι της Αιγιάλειας έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της σταφίδας. Δείχνοντας αδυναμία διεκδίκησης και τεκμηρίωσης, αδιαφορία και έλλειψη εξασφάλισης υποστήριξης, έχουν αφήσει ένα εθνικό προϊόν στην τύχη του και τους σταφιδοπαραγωγούς σε κατάσταση απελπισίας» τόνισε ο κ.Σπηλιόπουλος κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 8/2/2023. Ο Περιφερειάρχης κ.Φαρμάκης έχει ήδη δεχτεί πρόσκληση για κοινή παρέμβαση με το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, επιφυλάχθηκε να μελετήσει το θέμα.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Την διατήρηση της σταφίδας στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και στη νέα ΚΑΠ ως ισχυρή βάση στήριξης ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνοντας ακόμη ότι και φέτος οι παραγωγοί σταφίδας θα στηριχτούν, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (De Minimis).
Ο κ. Γεωργαντάς έχει υπογραμμίσει και την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας επανεκκίνησης – προώθησης του προϊόντος στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement