Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Τροποποιήσεις στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το πόθεν έσχες ανακοίνωσε ο Κώστας Τσιάρας

Δημοσιεύθηκε

στις

Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχεςπροωθείται η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η σαφής οριοθέτηση του ελεγκτικού έργου και η αναβάθμιση της ποιότητας του. Σειρά τροποποιήσεων, στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το πόθεν έσχες, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου.

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τις τροποποιήσεις:

  • Γίνεται δεκτή η παρατήρηση να συσχετίζονται οι δηλώσεις πόθεν έσχες των συζύγων με αυτές των υπόχρεων, για να ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο (σ.σ. το νομοσχέδιο ορίζει ότι εφεξής οι δηλώσεις των συζύγων υποβάλλονται αυτοτελώς)
  • Η σύνθεση της Επιτροπής που θα ελέγχει τις δηλώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, θα είναι 13μελής, προκειμένου να έχουν οι δικαστές την πλειοψηφία (σ.σ το είχαν ζητήσει η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος).
  • Ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα μπορεί να παραγγείλει οποιονδήποτε έλεγχο, είτε μετά από καταγγελία είτε αυτεπάγγελτα (σ.σ το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι κάθε μέλος της κυβέρνησης μπορούσε να ζητήσει από την Επιτροπή Ελέγχου να διενεργεί έλεγχο συγκεκριμένων υπόχρεων, όταν υπάρχει επώνυμη καταγγελία).
  • Όταν υπάρχουν παραλείψεις στη δήλωση, εκ παραδρομής, ρητά θα αναφέρεται στο νομοσχέδιο ότι θα απαιτείται έγγραφη απόδειξη για να αποδεικνύεται η παραδρομή.

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement