Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Για το Πατρινό Καρναβάλι, τη μεγάλη γιορτή μας

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

 Σήμερα κορυφώνεται η μεγάλη γιορτή της πόλης, το Πατρινό Καρναβάλι.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ανήκει στην Πάτρα, πρωτίστως όμως ανήκει στους καρναβαλιστές που θα ξεχυθούν στους δρόμους της. Όπως ανήκει κατά δεύτερο λόγο, αλλά σε πρώτο πλάνο, και στους χιλιάδες επισκέπτες μας που θα βρεθούνστην αχαϊκή πρωτεύουσα για να απολαύσουν από κοντά, όχι απλώς ένα Καρναβάλι, αλλά τον σημαντικότερο καρναβαλικό θεσμό της χώρας.

Ωστόσο, ως Πατρινοί, δεν αρκεί να είμαστε υπερήφανοι για το Καρναβάλι μας. Οφείλουμε να κάνουμε, ο καθένας από την πλευρά του, ό, τι μπορούμε για την επιτυχία της διοργάνωσης και τη διαφύλαξη της από ακραίες και παραβατικές συμπεριφορές.

Από το να υποδείξουμε πρόθυμα σε κάποιον επισκέπτη πώς θα πάει σε κάποιο μέρος που επιθυμεί μέχρι να αποτρέψουμε ή να αποφύγουμε το πέταμα ενός μπουκαλιού στον δρόμο, μπορούμε να βάλουμε πλάτη με μικρές αλλά καθοριστικές ενέργειες.  

Και μετά από την Καθαρά Δευτέρα, καλό θα ήταν να μην αρκεστούμε στον απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, στα θετικά της και στα αρνητικά της σημεία, όπως συνήθως κάνουμε, αλλά να προχωρήσουμε και σε βήματα μπροστά, κοιτάζοντας στο αύριο.

Υπό το πρίσμα αυτό, ως τοπική κοινωνία, θα πρέπει να προχωρήσουμε (επιτέλους) σε έναν μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον σχεδιασμό που θα δώσει νέα πνοή στο Καρναβάλι μας, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του και επιδιώκοντας την αποκόμιση των μέγιστων δυνατών οφελών για την πόλη. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το κύμα των επισκεπτών συνεπάγεται και μια τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.

Ως εκ τούτου, η επιμήκυνση της καρναβαλικής περιόδου, σε συνδυασμό με την προώθηση συντονισμένων δράσεων για την προσέλκυση ενός ισχυρού τουριστικού ρεύματος, που δεν θα περιορίζεται στο τελευταίο Σαββατοκύριακο, είναι μια προοπτική με αναπτυξιακό πρόσημο. Καιρός είναι πιανα την δούμε «ζεστά», ανεξαρτήτως εάν η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν την βλέπει  λόγω των γνωστών ιδεοληψιών της με καλό μάτι.

Εκτός αυτού, όμως, αναφερόμαστε σε έναν προσανατολισμό που δεν αφορά μόνο τον Δήμο Πατρέων, αφορά και όλους τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς που θα πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι για να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, προς μια κατεύθυνση που μόνο εποικοδομητική και γόνιμη μπορεί να είναι.

Εν κατακλείδι, από τη στήλη αυτή, προτρέπουμε να αφήσουμε στην άκρη τις  όποιες γκρίνιες και την εσωστρέφεια, στοχεύοντας το Πατρινό Καρναβάλι του 2024 να αποτελέσει την εκκίνηση μιας πορείας που θα μας οδηγήσει σταδιακά σε μια αναπτυξιακή «φλέβα», την οποία έχουμε αφήσει έως σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, αναξιοποίητη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement