Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κωνσταντίνος Σβόλης: «Mε όραμα την Πάτρα της ανάπτυξης»- Ο επικεφαλής της δημ. παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» μιλά στην «Γ» ενόψει την αυτοδιοικητικών εκλογών

Published

on

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με όραμα την Πάτρα της ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας, της εξωστρέφειας και των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες, με θέσεις και προτάσεις αλλά κυρίαρχα με διάθεση προσφοράς ο Κωνσταντίνος Σβόλης διεκδικεί το αξίωμα του Δημάρχου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Έχοντας μια συνεπή παρουσία τα τελευταία χρόνια στα τεκταινόμενα της πόλης και έχοντας αναλάβει τα ηνία της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» πορεύεται με σαφή στόχο και προσανατολισμό, διεκδικώντας την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μιλά στην «Γ» για τις θέσεις του, ασκεί κριτική στην σημερινή Δημοτική Αρχή του Κώστα Πελετίδη και παρουσιάσει τις τεκμηριωμένες θέσεις του.

-Κύριε Σβόλη, πήρατε τη σκυτάλη της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» από τον ιδρυτή της Νίκο Παπαδημάτο. Ποιος είναι ο στόχος σας;
Μετά την παραίτηση του Νίκου Παπαδημάτου και την καθολική υποστήριξη των συναδέλφων Δημοτικών Συμβούλων της Δημοτικής Παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» ανέλαβα επικεφαλής του συνδυασμού. Μία θέση άκρως τιμητική αλλά συνάμα θέση ευθύνης. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να οδηγήσω την παράταξη στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και να είμαστε η επόμενη Δημοτική Αρχή.

-Από τις καθημερινές σας επαφές με τον κόσμο ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;
Το τελευταίο διάστημα είμαστε σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, σε όλη την έκταση του Δήμου Πατρέων. Μία αμφίδρομη επικοινωνία ενημέρωσης με στόχο να αφουγκραστούμε τα προβλήματα των πολιτών αλλά κυρίως να αναδείξουμε το όραμα και το πρόγραμμά μας για την πόλη μας. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά και δηλώνουν πλήρη αποδοχή. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη διαύγεια που εκπέμπουμε με κυριότερα χαρακτηριστικά το ήθος, την εντιμότητα και την ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς αλλά ταυτόχρονα αποδέχονται τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας και τις ιδέες μας για μία καλύτερη πόλη.

-Πώς κρίνετε το έργο της σημερινής Δημοτικής Αρχής και τον προσωπικά τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη;
Η σημερινή Δημοτική Αρχή εκλέχτηκε με μεγάλο ποσοστό αλλά δυστυχώς ασκεί διοίκηση και απευθύνεται μόνο στο 6,69% των πολιτών που υιοθετούν τη μαρξιστική πολιτική. Δεν σέβεται το σύνολο των πολιτών, δεν επιθυμεί ανάπτυξη γιατί τη συνδυάζει με την κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν έχει βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη, δεν παρέδωσε κανένα μεγάλο έργο τα τελευταία τρία χρόνια, δεν επιθυμεί να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις στην πόλη μας, δεν επιθυμεί την ενεργειακή μας αυτονομία, δεν έχει δώσει λύση στο θέμα με τα απορρίμματα, ενδιαφέρεται μόνο για καταγγελτικό λόγο έναντι των τριών μεγάλων κομμάτων που έχουν ασκήσει εξουσία στη χώρα μας και επιδίδεται σε άκρατο λαϊκισμό και υποκρισία.

Έχει πια αποδομηθεί και η εικόνα του «καλού παιδιού» αφού αποδείξαμε: ότι δεν χορήγησε ούτε ένα ευρώ στους άπορους συμπολίτες μας από χρήματα που είχαμε προϋπολογίσει για τον σκοπό αυτό, ότι διανέμει μικρή ποσότητα τροφίμων στους ευάλωτους πολίτες ανά 70 ημέρες, ότι χρήματα που προϋπολογίσθηκαν για το κοινωνικό παντοπωλείο ουδέποτε δαπανήθηκαν για αγορά τροφίμων, ότι δεν διέθεσε ούτε ένα τάμπλετ σε μαθητές την περίοδο της πανδημίας, ότι κατήργησε το δεκατιανό στους άπορους μαθητές. Δυστυχώς ούτε στη στοιχειώδη ευθύνη της καθαριότητας δεν έχει ανταποκριθεί η σημερινή Δημοτική Αρχή αποδεικνύοντας ανικανότητα. Δεν μπορώ, όμως, να παραλείψω και το απαράδεκτο και επικίνδυνο έργο κατασκευής του ποδηλατόδρομου, που αποδεικνύει ανικανότητα και έλλειψη ευθύνης εκ μέρους των διοικούντων. Ο σημερινός Δήμαρχος φέρει απόλυτη ευθύνη.

– Ποιο είναι το όραμά σας για την πόλη;
Όραμά μας για την πόλη μας είναι η Πάτρα της ευχάριστης καθημερινότητας για τον πολίτη, της ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας, της εξωστρέφειας και των καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Θα στοχεύσουμε σε μία πόλη καθαρή, ανθρώπινη, με καλή οδική κυκλοφορία, με καλή οδοποιία και πεζοδρόμια, με ορθή διαχείριση στο πρόβλημα των αστικών αποβλήτων αξιοποιώντας την αύξηση της ανακύκλωσης, με πρόοδο στο θέμα της αποχέτευσης, με δημιουργία χώρων αθλοπαιδιών, με λύση στα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης.
Μείζονος σημασίας στόχοι είναι η ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου και της περιοχής του Ρηγανόκαμπου, η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με στόχο την ενεργειακή μας αυτονομία, η μείωση των ενεργειακών αναγκών, η προστασία του περιβάλλοντος, η δημιουργία γέφυρας συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο, η ώθηση του επιχειρείν, η ανάπτυξη συστημάτων «έξυπνης πόλης», η άμεση διέλευση του τρένου, η τουριστική ανάπτυξη με την έλευση της κρουαζιέρας και άλλων δράσεων, η ασφαλής οδική σύνδεση με την πόλη του Πύργου.
Με ιδιωτικές επενδύσεις που θα αποφέρουν θέσεις εργασίας, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την καλύτερη αξιοποίηση κρατικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων θα καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας. Κυρίως όμως θα στοχεύσουμε στην κοινωνική συνοχή, στην άμβλυνση και απάλειψη των κοινωνικών στρεβλώσεων, στην εξάλειψη της βίας και των ανισοτήτων σεβόμενοι όλους τους πολίτες.

-Περιμένετε χρίσμα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή ο συνδυασμός σας θέλετε να είναι μακριά από κομματικές αποχρώσεις;
Έχω δηλώσει από τον Νοέμβριο του 2022 και συμφωνώ απόλυτα με τον Πρωθυπουργό μας ότι το χρίσμα στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού το δίνει η ίδια η κοινωνία. Είμαστε ξεκάθαροι και υπερήφανοι για την ιδεολογία μας αλλά θεωρώ ότι οι κομματικές ταυτότητες δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στη συνέργεια και συνεννόηση προς επίτευξη λύσεων επ’ ωφελεία των πολιτών. Δηλώσαμε ότι έχουμε επιλέξει μια bottom up διαδικασία μέσω της οποίας πρώτα θα πάρουμε την έγκριση της κοινωνίας. Θεωρώ, μετά και την κοσμοσυρροή που είχαμε στην πρόσφατη εκδήλωση για τη πρωτοχρονιάτικη πίτα, ότι οι πολίτες μάς στηρίζουν και μας αποδέχονται πλήρως.

– Θα πορευτείτε με τα ίδια πρόσωπα ή θα υπάρξει ανανέωση στον συνδυασμό σας;
Η ανανέωση χαρακτηρίζει, ήδη, τον συνδυασμό μας. Συμπεριλαμβάνονται, όμως, πρόσωπα με εμπειρία και διαχρονική προσφορά και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η όσο δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων και πολιτών. Τα στελέχη μας με κριτήριο το ήθος, την ανιδιοτέλεια αλλά και τις ικανότητες θα στελεχώσουν όχι μόνο τον συνδυασμό μας αλλά την επόμενη Δημοτική Αρχή.

«Δεν σχολιάζω πρόσωπα, αλλά θέσεις»
-Το τοπίο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ξεδιαλύνει. Πώς κρίνετε τους υποψηφίους που έχουν ανακοινώσει πως θα διεκδικήσουν τον δημαρχιακό θώκο;
Σέβομαι και τιμώ όλους τους υποψηφίους για τον δημαρχιακό θώκο αλλά έχω σαν αρχή να μην σχολιάζω πρόσωπα αλλά θέσεις. Όταν θα μας ενημερώσουν για τα προγράμματά τους θα έχουμε την ευκαιρία να τα κρίνουμε. Εκ του αποτελέσματος μόνο τον σημερινό Δήμαρχο μπορώ να κρίνω και αντιλαμβάνεσθε, από τα προαναφερθέντα, την άποψή μου.

«Το θέλουμε και μπορούμε»
-Γιατί ο Πατραϊκός λαός να σας εμπιστευθεί τον Δήμο για τα επόμενα πέντε χρόνια;
Γιατί ο Πατραϊκός λαός αντιλαμβάνεται κάτι καινούργιο και άφθαρτο στο πολιτικό πεδίο, γιατί μας διακρίνει το ήθος και η εντιμότητα, γιατί τα τρία αυτά χρόνια δώσαμε το «παρών» στο Δημοτικό Συμβούλιο με αδιάλειπτη παρουσία και τοποθετήσεις, γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα, γιατί γνωρίζουμε πως θα τα επιλύσουμε, γιατί μας διακατέχει η κοινή λογική και η διάθεση συνεργασίας και όπως λέει και το σύνθημά μας, «το θέλουμε και το μπορούμε».

Ροή ειδήσεων

Advertisement