Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Μαγειρική

Τα θρυλικά γεμιστά της Ρώμης

Δημοσιεύθηκε

στις

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

8 τομάτες ώριμες, μεγαλούτσικες, κατάλληλες για γεμιστά

240 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο

4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 καρφάκι γαρίφαλο

600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες

6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένετε τις τομάτες και κόβετε τα «καπάκια» τους από την πλευρά του κοτσανιού. Με κουτάλι αδειάζετε την ψίχα τους, τη βάζετε στον πολυκόφτη και την πολτοποιείτε. Αλατίζετε τις τομάτες εσωτερικά, καθώς και το κάτω μέρος από τα «καπάκια» τους, και τα αφήνετε όλα ανάποδα σε ταψί να στραγγίξουν από περιττά υγρά. Σε μεγάλο μπολ βάζετε το ρύζι, 150 γρ. από την πολτοποιημένη σάρκα από τις τομάτες, αλάτι, πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό, 2 κουτ. σούπας λάδι, το σκόρδο και το γαρίφαλο. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε τη γέμιση για 30 λεπτά. Στη συνέχεια γεμίζετε τις τομάτες, αφήνοντας αρκετό κενό επάνω. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Σκεπάζετε τις τομάτες με τα καπάκια τους και τις βάζετε σε λαδωμένο ταψί που να τις χωράει και να μένει χώρος για τις πατάτες, τις οποίες «φυτεύετε» ανάμεσα. Αλατίζετε καλά, περιχύνετε με τον υπόλοιπο πολτό τομάτας, το υπόλοιπο λάδι και ψήνετε για 30 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο, ανακατεύετε τις πατάτες και το ξαναβάζετε στη λειτουργία του αέρα. Ψήνετε για 30 λεπτά. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσουν πριν σερβίρετε.

Πιάτο με Ιστορία: Τα γεμιστά της Ρώμης, είναι ένα κλασικό ρωμαϊκό έδεσμα το οποίο αποδεικνύει πόσο παρόμοιες είναι οι κουζίνες μας. Αυτά τα γεμιστά είναι ελαφριά, φίνα, αρωματικά! Τα pomodori ripieni di riso con patate είναι η ιταλική ονομασία για τις γεμιστές τομάτες της Ρώμης οι οποίες σερβίρονται ως πρώτο πιάτο, γι’ αυτό και ετοιμάζουν μικρές ποσότητες. Είναι πιο ελαφριά από τα ελληνικά και στη Ρώμη τα φτιάχνουν με ρύζι αρμπόριο.


Ροή ειδήσεων

Advertisement