Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Νέο περιβαλλοντικό «χαράτσι»-Αντιδράσεις στην Πάτρα για την επιβολή τέλους ανακύκλωσης σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Ακριβότερα κατά 10-15 λεπτά του ευρώ η φιάλη θα πωλούνται από την 1η Ιουλίου εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά και μια σειρά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση σε πλαστική, γυάλινη και αλουμινένια συσκευασία (χυμοί, γάλα, κρασί, μπύρα κ.ά.).

Αυξημένα επίσης θα είναι και τα είδη που προέρχονται από πλαστική συσκευασία και σερβίρονται στον καταναλωτή σε ποτήρι, σε bar και εστιατόρια.

Η κυβέρνηση προχωρά στην υποχρεωτική ανακύκλωση συσκευασιών, μέσα από το τέλος πιστοποίησης DRS για τα νέα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών PET και πλαστικών, επιβάλλοντας το «χαράτσι» του περιβαλλοντικού τέλους στη λιανική όπως έχει ήδη γίνει με τα πλαστικά κυπελάκια του καφέ και τις πλαστικές σακούλες σε Σ/Μ και Παντοπωλεία.

Η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στα Σ/Μ όσο και σε πάσης φύσης επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ποτών και αναψυκτικών (παντοπωλεία, καφέ, εστιατόρια) τα οποία καλούνται να εισπράξουν και να αποδώσουν το αντίτιμο αυτό, επιβαρύνοντας την τελική τιμή καταναλωτή.

Από την πλευρά τους εταιρείες εμφιάλωσης ζητούν από την κυβέρνηση να «παγώσει» την εφαρμογή του μέτρου τουλάχιστο για το φετινό καλοκαίρι. Γενικότερα το αίτημα είναι, μέχρις ότου βρεθεί τρόπος να εφαρμοστεί το νέο αυτό «ρεύμα ανακύκλωσης» με το νέο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης συσκευασιών PET και πλαστικών αλλά και να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέφεται το αντίτιμο στον καταναλωτή που μετέχει ουσιαστικά στην ανακύκλωση.

«Σύμφωνα με την διάταξη που πέρασε σε ΦΕΚ από την Τετάρτη, όλες οι συσκευασίες για νερό, αναψυκτικά, χυμούς αυξάνονται μέσα στο καλοκαίρι. Το μπουκαλάκι νερό που κοστίζει σήμερα 50 λεπτά, θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά, στα 60 λεπτά και η τιμή στην εξάδα θα φθάσει στα 3,60 ευρώ.

Σε άλλες συσκευασίες θα έχουμε αυξήσεις έως 1,5 ευρώ. Τη ίδια ώρα, ενώ το μέτρο είναι οριζόντιο, δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη η διαδικασία σύμφωνα με την οποία θα επιστρέφονται τα χρήματα στον καταναλωτή.

Εφόσον ο στόχος του μέτρου αυτού θα ήταν να προστατευθεί το περιβάλλον με την αύξηση της ανακύκλωσης συσκευασίας και όχι απλά να μπει ένας ακόμη φόρος με αιτιολογία το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πλαστικής συσκευασίας, θα έπρεπε εξ αρχής να προσδιοριστεί το κίνητρο για αυτόν που οδηγεί τη συσκευασία στην ανακύκλωση και επίσης η ύπαρξη σε όλη τη χώρα Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των συσκευασιών. Όσον αφορά στην εμφιάλωση, είμαστε ήδη υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στο μίνιμουμ 25% χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε όλες τις PET και πλαστικές συσκευασίες» αναφέρει στην «Γ» ο Μιχάλης Καραμπούλας διευθυντικό στέλεχος της «Γ. Καραμπούλας και ΙΥΟΙ Ε.Ε.» η οποία εμφιαλώνει τους χυμούς «ΑΓΝΟΧΥΜ» και το νερό «Ζέφυρος».

Στο «χορό» των αντιδράσεων κατά της επιβολής του νέου αυτού περιβαλλοντικού τέλους συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Ελληνικών Φυσικών Μεταλλικών Νερών (ΣΕΦΥΜΕΝ). «Οι καταναλωτές θα πληρώνουν ένα αντίτιμο για το μπουκαλάκι που θα παίρνουν από σημεία λιανικής και στη συνέχεια θα παίρνουν τα χρήματά τους πίσω όταν επιστρέφουν την άδεια, πλέον, συσκευασία σε ενδεδειγμένο ‘ρεύμα ανακύκλωσης’. Όταν δεν το επιστρέφουν θα έχουν επιβάρυνση.

Το ίδιο ισχύει και για σερβιριζόμενα προϊόντα. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει τεράστιο χρηματοοικονομικό πρόβλημα σε όλη την αλυσίδα, από τον παραγωγό έως το τελικό σημείο πώλησης. Η ζήτηση των προϊόντων θα υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα τα προβλεπόμενα έσοδα να είναι πολύ χαμηλά» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με την οποία ζητείται έναρξη του μέτρου εκτός τουριστικής σεζόν και χρόνος τεσσάρων μηνών για την προετοιμασία.

Σύμφωνα με παράγοντες της εστίασης στην Πάτρα, η αγορά θα απορροφήσει σε ένα ποσοστό την αύξηση στην πρώτη ύλη για τα σερβιριζόμενα είδη και ποτά εάν το προϊόν μπαίνει ποτήρι, όπου την ευθύνη θα έχει ο διαχείρισης της μονάδας εστίασης, όπως με τον καφέ στο take away.

 


Ροή ειδήσεων

Advertisement