Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανάβει μάχη για την τιμή-Στο ‘Καλάθι’ από σήμερα ο οβελίας-στάση αναμονής από τους κρεοπώλες της Πάτρας

Published

on

Αυξημένη σε ποσοστό έως και 25% σε σχέση με πέρυσι (κινείται στα 11-12 ευρώ/κιλό με τάση ανοδική) είναι η τιμή για το αρνί στην αγορά της Πάτρας αυτή την περίοδο, αν και οι ποσότητες αλλά η ζήτηση παραμένουν ακόμη χαμηλά, ενόψει του Πάσχα.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα καθώς το Υπουργείο Ανάπτυξης βάζει από σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου το αρνί στο «Πασχαλινό Καλάθι του Νοικοκυριού» σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η τιμή κάτω από τα 10 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά τους κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες της Πάτρας δεν έχουν πει ακόμη την… τελευταία τους λέξη, επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατο να εξισωθεί η τιμή του «Ελληνικό οβελία» με το εισαγόμενο κρέας το οποίο αναμένεται να… πρωταγωνιστήσει τα επόμενα 24ωρα στα Σούπερ Μάρκετ και τις μεγάλες αλυσίδες.

Η τιμή του Πασχαλινού οβελία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι αυτή την Κυριακή των Βαΐων με τους κτηνοτρόφους να απαντούν με τα… δικά τους όπλα, εφόσον διαπιστώσουν από σήμερα απόπειρα… κερδοσκοπίας με τα εισαγόμενα κρέατα και το πολυδιαφημισμένο ήδη «Καλάθι του Πάσχα».

«Η τιμή του οβελία είναι πάνω από 10 ευρώ /κιλό στην αγορά σήμερα αλλά ακόμη δεν έχουμε την τελική τιμή η οποία θα καθοριστεί από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τις κτηνοτροφικές μονάδες. Η προσπάθειά μας είναι η τιμή να κρατηθεί χαμηλά , τουλάχιστο στα σημερινά επίπεδα ή ακόμη και πιο κάτω, αν και οι παραγωγοί πιέζουν λόγω της αύξησης του κόστους εκτροφής.

Είναι αδύνατο να θεωρούμε ότι η τιμή στο αρνί ντόπιας εκτροφής μπορεί να μπει στο ζύγι των εμπορικών πρακτικών που ακολουθούν οι μεγάλοι όμιλοι με τις αθρόες εισαγωγές. Ο καταναλωτής γνωρίζει πλέον πως διαμορφώνεται η τιμή στο ‘Καλάθι’» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Πατρών Παναγιώτης Ζυγούρας.

«Το αρνί ντόπιας παραγωγής διατίθεται σε τιμή πάνω από 15-16 ευρώ το κιλό σε αγορές του εξωτερικού. Ο έλληνας κτηνοτρόφος είναι εδώ και χρόνια δίπλα στον καταναλωτή, το έχει αποδείξει και θα το αποδείξει με την τιμή που θα δει από την Κυριακή στον Πασχαλινό οβελία.

Μια τιμή που θα ανταγωνιζόταν ακόμη και το ‘Καλάθι’ αν η Πολιτεία είχε ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά και είχε ήδη στηρίξει τον κτηνοτρόφο προκειμένου να αντιμετωπίσει το διπλασιασμό του κόστους σε ζωοτροφές και αναλώσιμα, το ενεργειακό, την αύξηση στα καύσιμα και το μεταφορικό κόστος» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Πατρών «ΠΡΩΤΟ» Τάκης Λαλιώτης.
Συγκρίσεις…

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους η τιμή του οβελία στην Πάτρα μπορεί να σταθεροποιηθεί στην αγορά κάτω από τα 11 ευρώ για φέτος καθώς στόχος είναι να μην μεταφερθεί στον καταναλωτή το κόστος της εκτροφής το οποίο έχει διαμορφωθεί πλέον σε δυσθεώρητα ύψη.
«Αν ο παραγωγός μετέφερε τις αυξήσεις στον καταναλωτή, οι αυξήσεις σε γάλα και φέτα θα ήταν διπλάσιες. Στόχος μας είναι ο Πασχαλινός οβελίας να παραμείνει στα περυσινά επίπεδα αλλά σε αυτό θα πρέπει να συνδράμουν όλοι, κυρίως οι μεσάζοντες, δηλαδή Πολιτεία και διακινητές αλλά και η λιανική» καταλήγει ο κ.Λαλιώτης.
«Αναμένουνε για πρώτη φορά φέτος τη… γνωριμία του οβελία με το ‘Καλάθι του Νοικοκυριού’ και άμεσα, δεσμευόμαστε προς τους καταναλωτές ότι θα απαντήσουμε με επάρκεια στις ποσότητες, ποιοτικό ελληνικό κρέας αλλά και ικανοποιητικές τιμές» δίνει το δικό του… στίγμα, για τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα, ο κ.Ζυγούρας.
Εκτός από το αρνί, το Καλάθι του Πάσχα, από σήμερα, θα περιλαμβάνει κατσίκι, το τσουρέκι και πασχαλινά σοκολατένια αυγά.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement