Connect with us

Ελλάδα

Πλεύρης μετά τους υπαινιγμούς Κούγια για το εμπόριο οργάνων: Στηρίζουμε τους γιατρούς του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων

Published

on

Μετά τους υπαινιγμούς του ποινικολόγου Αλέξη Κούγια για εμπόριο οργάνων, κατά τη δίκη για την υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, ξεκαθαρίζει ότι οι «μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας».

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της δίκης, ο κ.Κούγιας ρώτησε τον μάρτυρα εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη για τον ρόλο του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και «αν στέλνει όργανα παιδιών στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υγείας έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας γίνονται με ασφάλεια και σώζουν ζωές συνανθρώπων μας. Ο ΕΟΜ και οι γιατροί που συνδράμουν σε αυτές επιτελούν τεράστιο κοινωνικό έργο. Εξυπακούεται ότι τους στηρίζουμε και στο έργο τους και στην προάσπιση της τιμής τους με κάθε έννομο μέσο».

Η ερώτηση Κούγια για το εάν «στέλνει όργανα παιδιών στο εξωτερικό»

Ο κ. Κούγιας ρώτησε τον μάρτυρα για τον ρόλο του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και «αν στέλνει όργανα παιδιών στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις». Η ερώτηση προκάλεσε εκνευρισμό στον μάρτυρα, ο οποίος απάντησε: «Δεν είμαι κούριερ να μεταφέρω όργανα, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό».

Ενδεικτικά κάποιες από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Ηλιάδη:

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανα, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος για αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας; Βεβαίως. Με συναίνεση η μητέρα δίνει την καρδιά του παιδιού για να ζήσει ένα άλλο …

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παιδιών και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στη σφαίρα της φαντασίας, εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στην καριέρα σας η διαδικασία αυτή. Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και πού έχουν πάει τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη, δεν θα απαντήσω, το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει….

Κούγιας: Εμάς η θέση μας, η θέση της κ. Πισπιρίγκου, είναι ότι είναι ένας γιατρός που σε όλη του την κατάθεση προσπάθησε σκοπίμως να μιλήσει και για τη Μαλένα και την Ίριδα.

Πρόεδρος: Με τον Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων τι σχέση έχουν όλα αυτά;

Κούγιας: Οι ερωτήσεις έχουν σχέση με το τι συνέβη με ένα αντίστοιχο παιδί και θα τα ρωτήσω στην επόμενη συνεδρίαση. Θέλω να κάνω και ένα αίτημα, διότι ο μάρτυρας εδώ είπε ότι επικοινώνησε με την κ. Τσιόλα και ότι επικοινώνησε με συνάδελφό του για Μαλένα και Ίριδα. Να καταθέσει η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγ. Τσιόλα. Οι πρώτοι δύο να εξεταστούν για να πουν αν ο θάνατος της Μαλένας οφείλεται σε ηπατική ανεπάρκεια, την οποία αμφισβήτησε ο μάρτυρας. Να μας πουν αν οφείλεται κάπου αλλού ή σε εγκληματική ενέργεια. Ζητούμε και την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Ηλιάδη μετά τους ανωτέρω μάρτυρες.

Ροή ειδήσεων

Advertisement