Connect with us

Αθλητισμός

Θα τηρηθεί με ευλάβεια το έθιμο

Published

on

Αύριο μετά την Αποκαθήλωση (12:00) θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Παναχαϊκής το παιχνίδι Άνω-Κάτω Πόλη

Του ΤΑΣΟΥ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Το έθιμο της Άνω-Κάτω Πόλης θα τηρηθεί φέτος με ευλάβεια, καθώς αύριο μετά την Αποκαθήλωση (12:00) θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Παναχαϊκής το παιχνίδι των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών.

Ένας αγώνας που κρατά από τη δεκαετία του 1960 και προσελκύει κάθε χρόνο πολύ κόσμο, είτε αυτός διεξάγεται στο γήπεδο της Παναχαϊκής, είτε σε αυτό των Προσφυγικών με τους φιλάθλους παλαιούς και νέους, να βλέπουν γενιές παικτών της εποχής του 1970, 1980 και μετέπειτα χρόνων να ξεδιπλώνουν τις ποδοσφαιρικές αρετές τους στον αγωνιστικό χώρο.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν, με τους δύο συλλόγους να είναι σε εγρήγορση, καθώς αρκετοί παίκτες θα δώσουν το «παρών» στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Παναχαϊκής.

ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Η ΜΝΗΜΗ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ

Πριν από την έναρξη του παιχνιδιού Άνω-Κάτω Πόλης, θα υπάρξει επιμνημόσυνη δέηση σε οχτώ ανθρώπους του ποδόσφαιρου οι οποίοι και έφυγαν από τη ζωή.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση των δύο συλλόγων, οι εκλιπόντες που θα τιμηθούν είναι οι εξής: Γιώργος Σπυρούλιας (παράγοντας σε ΕΠΟ, ΕΠΣΑ και Αναγέννηση Ψαθοπύργου), Γιάννης Πολιτάκης (παλαιός πρόεδρος του ΑΠΣ Πάτραι), Γιάννης Ζαφειρόπουλος-Λάρας (παλαίμαχος Θύελλας Πατρών), Μίμης Φωτιάδης (παλαίμαχος Απόλλων Πατρών), Νίκος Μπογονικολός (Δημοσιογράφος), Γιάννης Κότσαλης (παλαίμαχος ΑΠΣ Πάτραι), Ανδρέας Βαβάτσικος (παλαίμαχος ΑΠΣ Πάτραι-Αχιλλέα Πατρών), Κώστας Σωτηρόπουλος (παλαίμαχος Απόλλωνα Πατρών-ΑΠΣ Πάτραι).

Τα κύπελλα που θα δοθούν στους νικητές, αλλά και οι αναμνηστικές πλακέτες στις οικογένειες όσων τιμηθεί η μνήμη τους, είναι προσφορά του Δήμου Πατρέων η οποία στηρίζει τη διοργάνωση.

Οι παλαίμαχοι Πάτρας, που θα βρεθούν στο γήπεδο της Παναχαϊκής είναι οι εξής: Κουκής, Αθανασόπουλος, Β. Φίλιππας, Βέρρας, Ζάγκλας, Μήλας, Κατσαΐτης, Καυγάς, Μπούρδος, Φωτιάδης, Φορτώσης, Φερτάκης, Σκόνδρας, Καραγιαννάκης, Χαρίτος, Διονυσόπουλος, Διαμαντόπουλος, Αλεξανδρόπουλος, Μαρκάτος, Τ. Σταθόπουλος, Χαχάλης, Βελλής, Γεωργιόπουλος, Καρμακόλιας, Μάντζαρης, Δεληπόρτας, Ηλίας Τάσος, Χουλιάρας, Γεωργαντόπουλος, Μπενέτος, Στασινόπουλος, Δαράτος, Παναγόπουλος, Κοντζαγιάννης, Θ. Λαμπρόπουλος, Α. Ρήγας, Γ. Ρήγας.

Αντίθετα από την Κάτω Πόλη στο γήπεδο της Παναχαϊκής θα βρεθούν στο γήπεδο οι εξής ποδοσφαιριστές: Αιμίλιος Δουργούτης, Ανδρέας Αλεβιζόπουλος, Κυριάκος Ανδρούτσος, Νίκος Καραμανλής, Δημήτρης Κύζας, Σπύρος Καπελιώτης, Νίκος Παπαγιαννόπουλος,  Μπάμπης Σπανοσωτηρόπουλος, Κώστας Τσαμπάς, Θόδωρος Ανδριόπουλος, Γιάννης Ψαρράς, Γιάννης Ζερδεβάς, Γιώργος Καραντζάς, Σπύρος Σανδραβέλης, Αρης Νικολόπουλος, Νίκος Σταματόπουλος, Θόδωρος Πατρώνης, Ανδρέας Φιλιππόπουλος, Ανδρέας Ζήκος, Βασίλης Στραβοπόδης, Δημήτρης Σπεντζόπουλος, Σωτήρης Αυγερινόπουλος, Μίλαν Μάρισιτς, Χρήστος Καραπίτσος, Πάρης Γεωργακόπουλος, Γιώργος Σπυρόπουλος, Τάκης Κυριακόπουλος, Γ. Πλιάτσικας, Δημήτρης Αργυρόπουλος, Χρήστος Μικές, Ανδρέας Ανδρούτσος.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Ο αγώνας παλαίμαχων Άνω-Κάτω πόλης είναι ένα παιχνίδι-θεσμός που ξεκίνησε το 1970, η αρχή όμως έγινε το 1965. Εκεί στον Άγιο Διονύσιο Πατρών το 1965 όπου οι αείμνηστοι παίκτες του Αχιλλέα Πατρών Νότης Ζαφειρόπουλος και Θανάσης Ιωαννίδης έριξαν την ιδέα για ένα παιχνίδι παλαίμαχων την Μεγάλη Παρασκευή μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων.

Γεγονός της χρονιάς τότε η κόντρα αυτή. Το έθιμο ξεκινούσε από την Μεγάλη Πέμπτη από το κρέμασμα στην πλατεία Νόρμαν του Βαλέ. Ένα παλιό έθιμο κατά το οποίο στα καφενεία κρέμαγαν με ένα σπάγκο τον Βαλέ, γιατί απαγορευόταν τότε να παίζουν χαρτιά και να προσφέρουν αλκοόλ.

Έτσι λοιπόν στο καφενείο του Παολίνου στην πλατεία Νόρμαν, σέρβιραν ούζο στο φλυτζάνι του καφέ και οι καφέδες έδιναν και έπαιρναν. Την άλλη μέρα, τη Μεγάλη Παρασκευή γινόταν το παιχνίδι και μετά τον Επιτάφιο ανταλλαγές δώρων από ποδιές μέχρι σκούπες και φανάρια. Και το βράδυ γλέντι «Στην παράγκα» στα Μποζαΐτικα. Αξέχαστες μέρες, δεν έβλεπαν την ώρα να έρθει το παιχνίδι.

Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν πώς θα περνούσαν καλύτερα. Πολύ γέλιο έπεφτε. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1967 είχαν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις και ειδοποίησαν να μην παίξουν αλλά το παιχνίδι έγινε και τότε ήρθε η αστυνομία και το διέλυσε. Όλο αυτό το σκηνικό πήγε μέχρι το 1970.

Τότε ο παλαίμαχος παίκτης του Ολυμπιακού και της Άνω πόλης Σπύρος Λαμπρόπουλος, που αγόραζε χρώματα από το χρωματοπωλείο των αδερφών Θανάση και Νότη Ζαφειρόπουλου, παικτών του Αχιλλέα και της Κάτω Πόλης, συμφώνησε να γίνει το παιχνίδι παλαίμαχων στα Προσφυγικά μεταξύ της Άνω και Κάτω Πόλης.

Και από τότε αυτό το παιχνίδι γινόταν συνέχεια και πήρε επίσημο χαρακτήρα πλέον με την ίδρυση του συλλόγου παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Πατρών. Έτσι λοιπόν αυτό το παιχνίδι-θεσμός πλέον συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με ιστορία 53 χρόνων.

*Από την έντυπη έκδοση της “Γ”.

Ροή ειδήσεων

Advertisement