Connect with us

Ελλάδα

«Μπλόκο» σε νέα γενιά κόκκινων δανείων-Πειραιώς και Eurobank «παγώνoυν» τα επιτόκιο στα στεγαστικά για ένα χρόνο

Published

on

Κίνητρα σε δανειολήπτες προκειμένου να παραμείνουν ενήμεροι και να μην επηρεαστούν από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίου (Euribor, Libor, EKΤ) προσφέρουν οι τράπεζες, αρχής γενομένης από τις Τράπεζα Πειραιώς και Εurobank η οποίες έκαναν χθες Μ. Τρίτη το πρώτο βήμα, αναγγέλλοντας μείωση επιτοκίου και «πάγωμα», σε όλα τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, στεγαστικά κυρίως, για τον επόμενο χρόνο.

Το πρόγραμμα αφορά στεγαστικά που είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι 31/12/22. Προβλέπει
@επιστροφή τόκων με βάση επιτόκια βάσης της 31/3/23, μειωμένα όμως κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες και
@ διατήρηση σταθερού επιτοκίου για 12 μήνες, έως τον Απρίλιο του 2024.
Για παράδειγμα, δάνειο σε κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 1 μήνα, η οροφή ορίζεται για 12 μήνες στο 2,72% από 2,92% που ήταν στις 31/3/23. Για να διατηρηθεί η νέα τιμολόγηση, το δάνειο θα πρέπει να παραμείνει ενήμερο κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του νέου προγράμματος.
Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, η Τράπεζα «ανταποκρινόμενη με ευθύνη στο ζήτημα της επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών από την άνοδο των επιτοκίων διεθνώς και τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις, προχωρά σε εφαρμογή νέου προγράμματος επιβράβευσης των δανειοληπτών με ενήμερες οφειλές στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, ανεξαρτήτως διάρκειας και νομίσματος».
Σύμφωνα με τη Eurobank «η αύξηση των επιτοκίων, που οφείλεται αποκλειστικά στη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, επιβάρυνε αυτόματα τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων. Κατανοώντας τη νέα αυτή πραγματικότητα και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι ήδη πολλά νοικοκυριά κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν συνεπή στις δανειακές υποχρεώσεις των στεγαστικών δανείων τους, προχωρά σε μια πρωτοβουλία υποστήριξης αλλά και ανταμοιβής των πελατών της, συνεπών δανειοληπτών».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών τις επόμενες μέρες σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από άλλες τράπεζες. Συνολικά «παγώνουν» τα επιτόκια σε εννέα στα 10 στεγαστικά, περί τα 500.000 δάνεια, χωρίς εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς.
Αυτό που έχουν συμφωνήσει όλες οι τράπεζες με το Υπουργείο Οικονομικών είναι να σταθεροποιηθεί το Euribor στο 3,038%, για διάστημα 12 μηνών (με το περιθώριο κέρδους, η «οροφή» του επιτοκίου θα είναι περίπου στο 4,5%).
Εννοείται πως, σε περίπτωση που τα ευρωπαϊκά επιτόκια κινηθούν πτωτικά, το μέτρο θα πάψει να ισχύει.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο μετά τις αυξήσεις στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, η μηνιαία δόση έχει εκτιναχθεί έως και 50%.
Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από FED και ΕΚΤ, υπάρχει απειλή για νέα γενιά «κόκκινων δανείων» ενώ κατακόρυφη είναι η πτώση της ζήτησης για στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο καθώς πλέον αυτά έχουν «εξισωθεί» με τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου!
Εν τω μεταξύ, τη συμμετοχή των funds στο πρόγραμμα για τον καθορισμό πλαφόν 12 μηνών στις αυξήσεις των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων. Θα περιλαμβάνονται και δάνεια

Ροή ειδήσεων

Advertisement