Connect with us

Εκκλησιαστικά

«Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην…»0Η πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται σήμερα το πρωί στους Ιερούς Ναούς, ενώ τα μεσάνυχτα αντηχεί το «Χριστός Ανέστη»

Published

on

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία, στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα.

Πρόκειται για το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!
Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος θα τελέσει σήμερα το πρωί την Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Πατρών, ενώ ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος στις 7:30 το πρωί θα τελέσει τη θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Πατρών.
ΣΠΑΝΕ ΣΤΑΜΝΕΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
Σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως Πατρών οι καμπάνες θα αρχίσουν να χτυπούν χαρμόσυνα, στους ναούς ρίχνονται ροδοπέταλα και δάφνες, ενώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Άνω Πόλη τηρείται το έθιμο του «σπασίματος».
Οι ιερείς τηρώντας το έθιμο, βγαίνουν στην ωραία πύλη σπάνε στάμνες, μέσα από τις οποίας αναδύονται αρωματισμένα λουλούδια και είθισται πλήθος πιστών να μετέχει στην ξεχωριστή λειτουργία, στην Πρώτη Ανάσταση.
Επίσης, η παράδοση επιβάλλει στην Πάτρα, στο κέντρο της πόλης στην οδό Μαιζώνος, την Ερμού και την Αγίου Νικολάου, όταν οι καμπάνες της Μητρόπολης χτυπούν χαρμόσυνα σηματοδοτώντας την Πρώτη Ανάσταση οι έμποροι βγαίνουν από τα καταστήματά τους και αρχίζουν να σπάνε πιάτα, τασάκια, ποτήρια αλλά και λάμπες.
ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ
Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, όταν η ψυχή του Χριστού με την θεότητα βρισκόταν στον Άδη και το σώμα μαζί με την θεότητα βρισκόταν στον τάφο.
Θεωρείται μεγάλη ημέρα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού συνδέεται με την ημέρα της Κυριακής. Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 το βράδυ (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), θα εορτάσουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου, την ήττα του θανάτου και της φθοράς. Οι πιστοί σήμερα ζουν με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου θα ψαλεί ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».

Ροή ειδήσεων

Advertisement