Connect with us

Events

Άνω Καστρίτσι: Τήρησαν και φέτος το έθιμο της “Λέησης” – ΦΩΤΟ

Published

on

Έστω και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες οι κάτοικοι του Άνω Καστριτσίου τήρησαν και φέτος το έθιμο της Λέησης, ένα έθιμο που κάνει το χωριό τους κάθε χρόνο, την Δευτέρα του Πάσχα.

Σύσσωμοι οι χωριανοί και οι επισκέπτες μέσα από τις ανθισμένες κερασιές συμμετείχαν  στη «Λέηση» και βροντοφώναξαν το «Κύριε ελέησον». Μετά τη θεία λειτουργία, που φέτος έγινε στο ξωκκλήσι της «Παναγιάς», στην κεντρική πλατεία της Αγιασαράντης, ο Παπά-Παρασκευάς άνοιξε  παρέα με τους φουστανελάδες τον χορό και το γλέντι ξεκίνησε, έτσι όπως απαιτεί το τελετουργικό του εθίμου.

Πρόκειται για ένα έθιμο που, στη μακραίωνη πορεία του, δεν κατάφεραν να το σταματήσουν ούτε η Τουρκοκρατία, ούτε οι πόλεμοι, ούτε η Γερμανική κατοχή, ούτε ο εμφύλιος.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι του Άνω Καστριτσίου, τελούν θρησκευτική δέηση, στην προσπάθεια τους να προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Στη «Λέηση» αποδίδουν οι κάτοικοι και το ότι δεν υπήρξαν θύματα στον εμφύλιο μεταξύ των χωριανών, παρά το ότι το χωριό ήταν το κέντρο του εμφυλίου.

Οι κάτοικοι λοιπόν πραγματοποιούν θρησκευτική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες και τα λάβαρα, σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

Έτσι κι εφέτος, έχοντας κάνει όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες τήρησαν  την παράδοση, έστω και υπό βροχή, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, ντυμένοι όλοι τους με παραδοσιακές στολές.

Δείτε τις φωτογραφίες που ανέβηκαν στο facebook.

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement