Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023
Connect with us

Ελλάδα

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε η αντιπαράθεσή σας να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο Αθήνας-Άγκυρας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Οι θέσεις μας είναι γνωστές, η διαφορά μας είναι μία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες στο Αιγαίο με ασαφή κυριότητα»

«Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέφερε την επιχειρηματολογία της Άγκυρας για «νησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο κανάλι TV100 αναφέρθηκε καταρχάς στα 1363961και τι ακολούθησε: «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”».

Συνέχισε βάζοντας και θέμα νησίδων με -κατά τον ίδιο- ασαφές καθεστώς. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση».

Και συνέχισε: «Πέρυσι, όπως γνωρίζετε, στις 14 Μαρτίου, ο πρόεδρός μας είχε ένα γεύμα με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά από αυτό το γεύμα είπε: “Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας”, δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις κατά των F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε.

» Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση».

Αφορμή έντασης χαρακτήρισε μάλιστα τις αναφορές της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Λίγο ως πολύ ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Πρόεδρος και ο υπουργός δεν δικαιούνται να ασχολούνται με αυτά τα θέματα.

«Να σήμερα πάλι, λες και είναι δική τους δουλειά να ασχολούνται, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο υπουργός Άμυνας έκαναν δηλώσεις για τη λεγόμενη ‘γενοκτονία’. Ο υπουργός Άμυνάς τους επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις. Όσο δεν λύνονται αυτά τα προβλήματα με την Ελλάδα, άλλοτε θα τρωγόμαστε, όπως το θέτετε, σαν τους παπάδες και άλλοτε θα υπάρχει μια πιο θετική ατμόσφαιρα».

Advertisement

Ροή ειδήσεων

Advertisement