Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Δίπλα στους κτηνοτρόφους»- Στην ορεινή Αχαΐα βρέθηκε η υπ. βουλευτής της ΝΔ Αθηνά Τραχήλη

Published

on

 

«Τα χωριά μας φθίνουν δημογραφικά και τα κεφαλοχώρια που συνεχίζουν να διατηρούν τη ζωντάνια τους, την οφείλουν κυρίως στους κτηνοτρόφους και στους παραγωγούς. Γι’ αυτό και χρέος μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κτηνοτροφία με κάθε μέσο». Τα παραπάνω τόνισε η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Αθηνά Τραχήλη, κατά τις επισκέψεις της σε χωριά της ορεινής Αχαΐας. 

Με τον διττό της ρόλο, ως κτηνίατρος αλλά και ως υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ. Αχαΐας η Αθηνά Τραχήλη είχε συναντήσεις με ανθρώπους που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες στα Τριπόταμα, στο Πάος, τη Δάφνη, την Κλειτορία, το Λευκάσιο και τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, στη Δάφνη Καλαβρύτων επισκέφθηκε το σαγματοποιείο «Ο Τράγκας» που είναι από τα μοναδικά εργαστήρια που υπάρχουν σε όλη την Πελοποννήσου, που κατασκευάζει σέλες, σαμάρια και όλα τα συναφή για τα ιπποειδή. Συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος την ξενάγησε στο εργαστήριό του δηλώνοντας πως σε πείσμα των καιρών ο ίδιος συνεχίζει να κάνει ένα παραδοσιακό επάγγελμα που αγαπά και εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον καθώς η κτηνοτροφία αργοσβήνει. 

Δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, κύριες δραστηριότητες για τους κατοίκους των χωριών, η κυρία Τραχήλη επεσήμανε ότι «αυτή την τετραετία δυστυχώς οι ζημιές λόγω παγετών, «Ιανού» και άλλων έντονων φαινομένων ήταν μεγάλες. Οι κυβερνητικές, όμως, πρωτοβουλίες για τις αποζημιώσεις ήταν γρήγορες, ο ΕΛΓΑ ενισχύθηκε από το κράτος για να ανταποκριθεί και τα χρήματα που δόθηκαν στους πληγέντες ήταν άνω του 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019 έως 2022. Το ίδιο ίσχυσε και για τις πληγές στην πρωτογενή παραγωγή από την πανδημία αλλά και την πιο πρόσφατη ουκρανική κρίση. Δόθηκαν 473 εκατ. ευρώ ως κορωνοενισχύσεις, μειώθηκε η φορολογία, η προκαταβολή φόρου, ο ΕΝΦΙΑ, επιδοτήθηκε το αγροτικό ρεύμα, δόθηκαν 60 εκατ. ευρώ για λιπάσματα, άλλα 98 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές, ξαναδόθηκε το λεγόμενο “αγροτικό πετρέλαιο”, δίνονται σημαντικά οικονομικές ελαφρύνσεις για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύσεις σε πολλά αγροτικά προϊόντα λόγω της ουκρανικής κρίσης».

Η κυρία Τραχήλη υπογράμμισε ότι «το σημαντικότερο επίτευγμα για την κτηνοτροφία ήταν ο περιορισμός των ελληνοποιήσεων μέσω των αυστηρότερων ελέγχων. Το θεσμικό πλαίσιο αυστηροποιήθηκε, οι έλεγχοι εντάθηκαν και έτσι, ο περιορισμός των εισαγωγών οδήγησε στον υπερδιπλασιασμό της τιμής παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα σήμερα. Επίσης, η ίδρυση της Διεπαγγελματική φέτας είναι άλλη μια σημαντική εξαγγελία που έλαβε σάρκα και οστά, καθώς ο ρόλος της στον έλεγχο της αλυσίδας παραγωγής αλλά και την πορεία του προϊόντος στις διεθνείς αγορές είναι κομβικός».

 Η κα Τραχήλη επισκέφθηκε από τα ελάχιστα σαγματοποιεία «Ο Τράγκας» στην Δάφνη Καλαβρύτων 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement