Connect with us

Ελλάδα

Σαμαράς από Ζάππειο: Κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες

Published

on

Σε μια αναδρομή στην ιστορία της ΕΕ ξεκίνησε την ομιλία του στο Ζάππειο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Την Ευρώπη την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ. Αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια και δεν χαϊδεύει αυτιά. Μιλώντας όμως για την Ευρώπη, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ που βρισκόμαστε, σήμερα, πριν 43 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Την πιο ιστορική απόφαση για τη χώρα μας, τα τελευταία 70 χρόνια! Η ένταξη αυτή δεν ήταν εύκολη, ούτε απλή. Πολλοί, εκτός Ελλάδος, δεν την ήθελαν. Ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις τους», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Πολλοί δεν την ήθελαν και εντός Ελλάδος. Ο Λαϊκισμός οργίαζε. Το σύνθημα “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο”, αντηχούσε σε δρόμους και πλατείες… Όμως, ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει κι αυτές τις αντιστάσεις. Κι έτσι συνέδεσε το όνομά του, αλλά και την υστεροφημία του, με την πραγμάτωση εκείνου που κάποιοι δεν ήθελαν, ή δεν το πίστευαν, ή έμοιαζε “άπιαστο όνειρο”. Την Ευρωπαϊκή Πορεία της χώρας. Που τότε ξεκίνησε».

«Μαζί του ήμασταν και όλοι εμείς. Η παράταξη που εκείνος ίδρυσε. Μαζί του βιώσαμε τότε τι σημαίνει, να πιστεύεις το σωστό, να κάνεις το σωστό, να πηγαίνεις κόντρα σε θεούς και δαίμονες για να το υπηρετήσεις Και να σε πολεμάνε σκληρά μέσα κι έξω. Ιδιαίτερα μέσα. Ήδη από το 1978, ως νεαρός βουλευτής, είχα το προνόμιο να συμμετέχω στην πρώτη κοινή κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελλάδος-ΕΟΚ υπό τον Γιάγκο Πεσματζόγλου. Έζησα από πρώτο χέρι τις διαπραγματεύσεις. Στις 28 Μάϊου του 1980, είχα την μεγάλη τύχη να παρακολουθώ εδώ, σε αυτό το χώρο, την τελετή επίσημης υπογραφής της Ελληνικής ένταξης. Παρόντες ήταν σχεδόν όλοι οι τότε ηγέτες της Ευρώπης. Με προεξάρχοντα τον Γάλλο Πρόεδρο Ζισκάρ Ντ Εστέν. Παραβρεθήκαμε τότε το σύνολο την βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Τα περισσότερα άλλα κόμματα της εποχής δεν μας έκαναν την τιμή. Απ’ όσους βουλευτές ήμασταν τότε εδώ, μόνο δύο βρισκόμαστε και σήμερα. Ο Γιάννης Τραγάκης κι εγώ», είπε.

Ο Αντώνης Σαμαράς περιγράφοντας την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη είπε ότι «δεν ήταν εύκολη. Ούτε ανέφελη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ- και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους. Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες». Βέβαια, ο Λαϊκισμός οργίαζε και τότε. Αλλά εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος – όχι αυξάνοντάς το, όπως έγινε αμέσως μετά.

Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε την Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Όπως, δυστυχώς, έγινε και πάλι αμέσως μετά».

Ροή ειδήσεων

Advertisement