Connect with us

Ελλάδα

Θετικές αντιδράσεις μετά την εξαγγελία Μητσοτάκη για έκπτωση ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους

Published

on

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι Φυσικών Καταστροφών, κίνηση η οποία, αν και προεκλογικά, σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας στον κλάδο των διαμεσολαβητών και ασφαλιστικών πρακτόρων καθώς θεωρείται ένα αποφασιστικό βήμα προς μια πορεία ενθάρρυνσης της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα, με όφελος για την οικονομία και τα έσοδα αλλά και τους ιδιοκτήτες.

Στην Ελλάδα μόνο το 17% των κατοικιών -κυρίως εξοχικά- είναι ασφαλισμένες. Την ίδια ώρα ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται ετησίως με μεγάλα ποσά για την κάλυψη ζημιών από Φυσικές Καταστροφές. Από το 1980 έως το 2020, για ακραία φυσικά φαινόμενα, σεισμό – πυρκαγιά – πλημμύρα, έχουν υπολογιστεί συνολικές οικονομικές απώλειες 10,3 δισ. ευρώ ενώ μόνο για τον τελευταίο 1,5 χρόνο, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές, δαπανήθηκαν κονδύλια ύψους 191 εκατ. ευρώ.
Στόχος της κίνησης αυτής της Κυβέρνησης είναι, αφενός να μειωθεί η δαπάνη του προϋπολογισμού που καταβάλλεται κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές και, αφετέρου, πολίτες που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους να έχουν ουσιαστικές αποζημιώσεις στην περίπτωση που η κατοικία τους πάθει ζημιές από σεισμούς, φωτιές κλπ.

Πολλαπλασιαστικό το όφελος για τα Ασφαλιστήρια

«Από την εξαγγελία αυτή προκύπτει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αξία μιας κατοικίας και ο ΕΝΦΙΑ της, τόσο μεγαλύτερο πρόκειται να είναι και το όφελος του ιδιοκτήτη για την αξία του ακινήτου του» επισημαίνει στη «Γ.τ.Κ» ο Ανδρέας Ντακόλιας, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τ. πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ. Εφόσον κάποιος έχει τρεις κατοικίες για τις οποίες πληρώνει ΕΝΦΙΑ, για το πρώτο ακίνητο 300 ευρώ, το δεύτερο ακίνητο 250 ευρώ και το τρίτο ακίνητο 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΦΝΙΑ εφόσον ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα! Εφόσον ασφαλίσει μόνο το πρώτο (ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ) η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.
Ανάληψη ευθύνης εκ μέρους του ιδιοκτήτη
Η δαπάνη για την ασφάλιση κατοικίας κυμαίνεται σήμερα από 150 έως 250 ευρώ, ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερες καλύψεις με σύνθετα «πακέτα».
Με βάση, μάλιστα, μια υπόθεση εργασίας που κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), εάν ασφαλιστούν 200.000 νέες κατοικίες με μέσο ετήσιο ασφάλιστρο 155 ευρώ, το έσοδο για τον προϋπολογισμό θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ μόνο από φόρο ασφαλίστρων και φόρο επί των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, χωρίς να υπολογιστούν τα επιπλέον οφέλη για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία γενικότερα.
«Η πάγια θέση του κλάδου μας όλα αυτά τα χρόνια είναι στο να πιέζει προς την κατεύθυνση να δοθούν κίνητρα αποφορολόγησης στα νοικοκυριά έτσι ώστε να αναλάβουν μόνοι τους τη διαφύλαξη της περιουσίας τους και όχι να περιμένουν από το κράτος την επιχορήγηση που θα δοθεί σε περίπτωση ζημιάς από φυσικές καταστροφές, επιχορήγηση που θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο όλο και πιο πολύ. Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ανακοινώνονται φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση περιουσίας. Βέβαια, η αρχική μας πρόταση ήταν η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ να ανέλθει στο 30%, αλλά μένουμε αισιόδοξοι ότι εφόσον έγινε η αρχή, στο εγγύς μέλλον η αγορά θα οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση» συμπληρώνει ο κ.Ντακόλιας.

Παραβάσεις για φοροαπαλλαγές και στις Ασφάλειες Ζωής και Υγείας
Επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη επιστολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη επισημαίνεται ότι θα πρέπει να θεσπιστούν επιπλέον κίνητρα όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα και για τη σύναψη ιδιωτικών συμβολαίων υγείας και συνταξιοδοτικού προγράμματος.
«Με αυτό τον τρόπο από τη μία το κράτος θα κερδίσει έσοδα, καθώς θα αυξηθεί ο όγκος φορολόγησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της αλυσίδας που εμπλέκεται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Από την άλλη, ο πολίτης θα αντιμετωπίζεται άμεσα και ολοκληρωμένα σε περίπτωση αποζημίωσης, έναντι των επιδομάτων που του παρέχονται από το κράτος σε αντίστοιχη περίπτωση» αναφέρει η επιστολή η οποία επισημαίνει, επιπλέον, όσον αφορά τον κλάδο υγείας, δε θα υφίστανται πλέον «άτυπες πληρωμές» (σ.σ. «φακελάκι») για να παρακαμφθεί πχ. η λίστα αναμονής καθώς, ιδιωτικά, η αμοιβή ιατρού και νοσηλευτικού κέντρου διαχειρίζεται με όρους διαφάνειας και βέβαια φορολογείται αναλόγως. Σχετικές παρεμβάσεις από το Επιμελητήριο Αχαΐας έχουν γίνει και προς άλλες κατευθύνσεις με επιστολές και στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Το 2013 (εισοδήματα του 2012) πάνω από 804.000 φορολογούμενοι είχαν κάνει χρήση της σχετικής έκπτωσης, δηλώνοντας σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ για δαπάνες ασφάλειας ζωής και το κόστος για τον ποροϋπολογισμό δεν είχε ξεπεράσει τα 52 εκ ευρώ. Ωστόσο η φοροέκπτωση σε συμβόλαια πυρός, ιατρικά έξοδα, ενοίκια, δίδακτρα, τόκους στεγαστικών δανείων, καταργήθηκε υπό την πίεση των θεσμών.

Ροή ειδήσεων

Advertisement