Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«MEAZON»-‘Αποκωδικοποιώντας’ ενεργειακά μυστικά με τη συνδρομή του «ΒΑΤΤ»

Published

on

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την εξοικονόμηση ενέργειας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου στην αίθουσα της ΟΕΒΕΣΝΑ από τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων Ν. Αχαΐας  «Ο ΒΑΤΤ» μαζί με την Ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας MEAZON σε συνδιοργάνωση με το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης. Θέμα της ήταν η «αποκωδικοποίηση των μυστικών της ενέργειας».

Ο Κωνσταντίνος Γεωργούλας, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής και κατέχει τον τίτλο του Energy Senior, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι επικεντρωνόμαστε στην κατανάλωση ενέργειας. Με το να αλλάξουμε τα φωτιστικά σε led ή με το να κάνουμε συμβόλαιο με πάροχο που υπόσχεται χαμηλές τιμές, δεν μας βοηθάει στο να κάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας».

Σημαντική παράμετρος είναι ο έλεγχος της κατανάλωσης ισχύος, που θεωρητικά είναι η ισχύς που έχουμε συμφωνήσει με τον πάροχο. Τα μέσα χαρακτηριστικά ενός συστήματος είναι να έχει τάση 230/400 Volts (στη χαμηλή τάση), η συχνότητα του να είναι 50 ΗΖ κ.α.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του ρεύματος είναι που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα ηλεκτροδότησης ενός συστήματος. Και αυτό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που ο πάροχος μας δίνει ρεύμα με τα χαρακτηριστικά που έχουμε συμφωνήσει, η λάθος λειτουργία μιας εγκατάστασης, έχει σαν συνέπεια την αλλοίωση των χαρακτηριστικών της προκαλώντας μια σειρά από προβλήματα όπως οι ηλεκτρικές παραμορφώσεις (θόρυβο).

Στην περίπτωση κινητήρων με πυκνωτές, παρατηρείται το συνημίτονο ‘Φ’ των μετασχηματιστών να λαμβάνει χαμηλές τιμές (0,70 – 0,92) ή κι ακόμη χαμηλότερες.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι αργόστροφοι κινητήρες «στρίβουν», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη γλώσσα των ηλεκτρολόγων εγκαταστάσεων, ακόμη περισσότερο τη φάση «γεμίζοντας» το εσωτερικό δίκτυο με άεργα ρεύματα.

Ακόμη οι συχνές και πυκνές ενάρξεις των κινητήρων ή οι κινητήρες που λειτουργούν για μεγάλο διάστημα με χαμηλό φορτίο ή είναι υπερβολικά μεγάλοι για τη δουλειά που χρησιμοποιούνται, κάνουν το δίκτυο να συμπεριφέρεται σαν αγωγός παλινδρόμησης άχρηστης ισχύος.

Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, CEO της εταιρείας Meazon, αναφέρθηκε στον αισθητήρα ενέργειας που έχει αναπτύξει η εταιρεία και αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ως η μόνη συσκευή που πληροί τις προδιαγραφές του σχετικού διαγωνισμού του Υπουργείου.

Πρόκειται για μια μικρή, εξαιρετικά ολοκληρωμένη συσκευή, η οποία ενσωματώνει σε συσκευή τύπου ράγας (Dinrail) πλάτους 30 mm, μονάδα μετρολογίας, μονάδα επικοινωνίας, χώρο αποθήκευσης 3000 εγγραφών, ρολόι πραγματικού χρόνου και πιστοποιημένη ως συσκευή Cat III, 300V από τα εργαστήρια UL για μέγιστη αξιοπιστία και ασφάλεια. Μετρά όλα τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά (V, I, ενεργός και άεργος ισχύς και ενέργεια, συχνότητα, ThD σε τάση και ρεύμα, και αρμονικές μέχρι την 63η σε επίπεδο πίνακα ή σε επίπεδο φορτίου και για κάθε φάση.

Η MEAZON σχεδιάζει και παράγει συστήματα παρακολούθησης και διαχείρισης ενεργειακής κατανάλωσης και έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (US DoE) ως η μόνη τεχνολογία που καλύπτει τις προδιαγραφές του DoE σχετικά με τη μέτρηση και παρακολούθηση ενέργειας σε κτίρια.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν υβριδική και μπορούν να την παρακολουθήσουν on demand οι ενδιαφερόμενοι, στην διαδικτυακή πλατφόρμα www.forumanaptixis.gr του Δικτύου «Forum Ανάπτυξης» που στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της Τρισδιάστατης Διαδικτυακής Έκθεσης 3D ENERGY EXHIBITION 2023 που ήδη έχει ανοίξει τις «ψηφιακές της πύλες». Εκτός από τους εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους, τα συμπεράσματα της εκδήλωσης απευθύνονται και προς κάθε ενδιαφερόμενο για ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε και κλήρωση με έπαθλο τρεις μετρητές της εταιρείας Meazon. Τυχεροί ήταν οι Νικολόπουλος Δημήτρης, Θέμελης Φίλλιπος, Νταλαπέρας Δημήτριος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Παναγιώτης Γιαλένιος εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Δικτύου Forum Ανάπτυξης και της Τρισδιάστατης Διαδικτυακής Έκθεσης 3D ENERGY EXHIBITION 2023, Δημήτρης Νικολακόπουλος Πρόεδρος ΟΕΒΕΣΝΑ, Νίκος Φωτόπουλος Πρόεδρος « Ο ΒΑΤΤ», Αλέξης Παυλόπουλος, Γραμματέας « Ο ΒΑΤΤ».

Ροή ειδήσεων

Advertisement