Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
Connect with us

Πολιτική

Εκλογές 2023: Πού ρίχνουν το βάρος στην προεκλογική εκστρατεία Μητσοτάκης και Τσίπρας

Δημοσιεύθηκε

στις

«Φουλάρουν» οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία που εργάζονται πυρετωδώς για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καταστρώνοντας βήμα βήμα τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στον δρόμο για τις δεύτερες κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από το Περιστέρι, αμέσως μετά τη διάλυση της Βουλής, βρίσκεται για περιοδεία στην Κρήτη, ζητώντας για άλλη μια φορά ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση τετραετίας που θα μπορέσει να υλοποιήσει πολλές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

«Σε αυτές τις εκλογές νίκησαν αυτοί που βλέπουν την Ελλάδα φωτεινή και ενωμένη και ηττήθηκαν αυτοί που τη βλέπουν σκοτεινή και διχασμένη. Νίκησαν αυτοί που σας μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, αυτοί που δεν κρύφτηκαν στις δυσκολίες, αυτοί που σας μίλησαν τεκμηριωμένα, αυτοί που παρουσίασαν ένα πρόγραμμα συγκροτημένο για την επόμενη μέρα της χώρας. Και ηττήθηκαν αυτοί που επανήλθαν στα γνωστά τους ψέματα και στα παραμύθια, τα οποία δοκιμάσαμε, τα απορρίψαμε και τα ξαναπορρίψαμε. Και τους συνέτριψε ο ελληνικός λαός», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο Ηράκλειο.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλη η Ελλάδα έγινε μπλε και θα παραμείνει μπλε ενώ αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά της ΝΔ Στους νέους και στις λαϊκές συνοικίες. «21 Μαΐου πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, αλλά η νίκη αυτή είναι ημιτελής. Θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 25ης Ιουνίου. Τότε θα έχει τελειώσει η δουλειά μας. Όταν είχα έρθει και σας είχα μιλήσει στο Ηράκλειο, πριν από λίγες εβδομάδες, σας είχα προειδοποιήσει για την «βόμβα» της απλής αναλογικής. Τώρα αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς εννοούσα».

Με το βλέμμα στη Βόρεια Ελλάδα η ΝΔ

Το «μότο» στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι κάθε ψήφος μετράει και στην Πειραιώς γνωρίζουν πως στο κυνήγι της αυτοδυναμίας δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και χαλάρωση. Εξάλλου, εάν μπουν στη Βουλή κι άλλα κόμματα, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει και αυτό θέτει σε συναγερμό την Νέα Δημοκρατία.  Με δεδομένο πως κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατία έχουν πολύ σημαντικά ερείσματα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εκεί έντονη «γαλάζια» παρουσία τις επόμενες εβδομάδες.

Το Σάββατο 6 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει στη Χαλκιδική, ενώ την Κυριακή και την Δευτέρα θα βρεθεί στο Άγιον Όρος, όπου θα επισκεφθεί τη μονή Σίμωνος Πέτρας.  Στις 7 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Καβάλα και Δράμα, ενώ στις 10 Ιουνίου θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Πέλλα και την Πιερία.

Τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας θα σαρώσουν και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, με έμφαση περιοχές στις οποίες στην «γαλάζια» παράταξη θεωρούν ότι έχουν περιθώριο βελτίωσης των εκλογικών ποσοστών τους. Στελέχη της πρώτης γραμμής, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχουν μεγάλη διείσδυση σε συντηρητικά ακροατήρια, θα περιοδεύσουν στις περιοχές αυτές, στην προσπάθεια προσέγγισης πολιτών που δεν ψήφισαν ΝΔ στις περασμένες εκλογές.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα

Σε λαϊκές συνοικίες, που και αυτές πέρασαν στις εκλογές της 21 Μαΐου στη ΝΔ, ρίχνει το βάρος ο Αλέξης Τσίπρας. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή να γίνει στο Αιγάλεω η πρώτη συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής, ενώ στη Νίκαια θα γίνει σήμερα η πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος είναι η επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα, καθώς μέχρι τις 21 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρωτιά σε αυτές τις περιφέρειες και τώρα τις έχασε όλες. Η νέα εκλογική επιτροπή εκτός από συγκεντρώσεις, θα διοργανώσει και θεματικές εκδηλώσεις, με ομιλητή σε κάποιες από αυτές τον Αλέξη Τσίπρα. Προτεραιότητα η οικονομία, με έμφαση τους ελεύθερους επαγγελματίες, η υγεία, οι αγρότες και οι νέοι.

Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και η οργανωτική επιτροπή στην οποία θα μετέχουν τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Το «βαρύ πυροβολικό» του κόμματος θα αναλάβει μαζί με το εκτελεστικό γραφείο τη χάραξη της στρατηγικής, των συγκεντρώσεων και των πρωτοβουλιών του προέδρου ενώ στην επικοινωνιακή ομάδα εντάχθηκε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης που θα βοηθήσει στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων και την προεκλογική καμπάνια.

Ήδη πάντως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα λέγοντας πως στη νέα προεκλογική καμπάνια πρωταγωνιστής θα είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος είναι να προβληθούν οι θέσεις του κόμματος που στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είτε δεν επικοινωνήθηκαν σωστά την περασμένη προεκλογική περίοδο,  είτε το μήνυμα θόλωσε από δηλώσεις στελεχών του.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Star χθες (30/5) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά «Αυτό που προέχει για εμάς είναι να ξεπεράσουμε το σοκ, να ανασυγκροτηθούμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας» και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό σχέδιο και πρόγραμμα εξουσίας από αυτό που έχει η ΝΔ».

Μίλησε για οδυνηρό αποτέλεσμα που δημιούργησε μεγάλα συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, και το οποίο δεν το περίμενε, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανείς. Στο ερώτημα τι σκέφτηκε το βράδυ των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι είναι άνθρωπος, όχι μηχανή, «έχω συναισθήματα» και ότι αυτό που σκέφτηκε ήταν η παραίτηση. Πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα τον βασάνισε μερικές μέρες και τόνισε πως «όταν ξεπέρασα το σοκ συνειδητοποίησα ότι το μόνο που δεν έχω δικαίωμα να κάνω είναι να λιποτακτήσω».


Ροή ειδήσεων

Advertisement