Connect with us

Χωρίς κατηγορία

336 Μοίρα: 80 χρόνια στους ουρανούς-Επετειακή εκδήλωση αύριο, στην 116 Πτέρυγα Μάχης, στον Άραξο

Published

on

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΚΑΚΑΛΕΤΡΗ

Αύριο σε μία τελετή αντάξια της ένδοξης ιστορίας της, στην Αεροπορική Βάση Αράξου, η 336 Μοίρα «Όλυμπος» θα γιορτάσει τα 80 χρόνια συνεχούς υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία.

Αποτελεί τη δεύτερη αρχαιότερη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από την 335 Μοίρα «Τίγρης», η οποία, επίσης, εδρεύει στον Άραξο.
Ακόμα κι αν κάποιος δεν γνωρίζει με λεπτομέρεια την ιστορία της 336 Μοίρας, αδιαμφισβήτητα όλες και όλοι έχουμε υπάρξει μάρτυρες του χαρακτηριστικού συριγμού του τζετ κινητήρα των F-16 της 336 Μοίρας στους αχαϊκούς ουρανούς, όταν αυτά επιστρέφουν από κάποια αποστολή τους. Οι ιπτάμενοι της 336 Μοίρας είναι οι φρουροί του Αιγαίου, σύγχρονοι ήρωες και υπερασπιστές των συνόρων μας.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

Η διαταγή συγκρότησης της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως (Β.Ε.Μ.Δ) συντάχθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου, στις 25 Φεβρουαρίου 1943, με την έγκριση του Αγγλικού Στρατηγείου και εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έμβλημά της ήταν η κεφαλή της Θεάς Αθηνάς, συνοδευόμενη από το αρχαίο ρητό «ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης» (Ιλιάδα Ομήρου). Πρώτος Διοικητής ήταν ο Σμηναγός Διαμαντόπουλος Σπυρίδων Διαμαντόπουλος, ενώ ο στόλος της Μοίρας απαρτιζόταν από 21 βρετανικά καταδιωκτικά / βομβαρδιστικά αεροσκάφη Hurricanen MkIIc, τα οποία απογειώνονταν από το γειτονικό αεροδρόμιο της Αλμάζα.
Η 336 Μοίρα ακολούθως εξοπλίστηκε με μονοθέσια καταδιωκτικά/βομβαρδιστικά SpitfireMkVb/Vc. Έπειτα από έξι διαδοχικές μετασταθμεύσεις σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ιταλίας, στις 14 Νοεμβρίου 1944, η μπαρουτοκαπνισμένη πλέον 336 Μοίρα επαναπατρίστηκε λίγο πριν την επίσημη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και τα Spitfires της προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Χασανίου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Royal Air Force ,συνεχάρη για την εξαίρετη απόδοση του, το προσωπικό της 336 Μοίρας, το οποίο εκτέλεσε συνολικά 3.250 εξόδους, ημέρα και νύκτα, με 12.427 ώρες πτήσης (5.116 σε πολεμικές αποστολές και τις υπόλοιπες για εκπαιδευτικούς σκοπούς), δοξάζοντας τα ελληνικά φτερά σε ξένους ουρανούς.
Την άνοιξη του 1949, τα αεροσκάφη SpitfireMkXVI αντικαταστάθηκαν από τα SB2C-5 Helldivers, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη το 1953, πετώντας από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΟΘΟΥΜΕΝΩΝ

Ήταν το τελευταίο ελικοφόρο αεροσκάφος της 336 Μοίρας, καθώς το ίδιο έτος, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Πολεμικής Αεροπορίας η 336 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδισμού εφοδιάστηκε με τα σύγχρονα για την εποχή F-84G ThunderJet, μεταβαίνοντας στην εποχή των jet αεροσκαφών.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1958, τη θέση τους παίρνουν τα πιο σύγχρονα F-84F Thunderstreak, τα οποία σχίζουν τους ελληνικούς ουρανούς μέχρι την έλευση των F-104G Starfighter τον Σεπτέμβριο του 1963.
Μετά από τα αεροδρόμια Χασανίου, Σέδες, Λάρισας, Ελευσίνας και Νέας Αγχιάλου, και μετά από μια μικρή μετακίνηση βραχείας διάρκειας, στην Τανάγρα, η 336 Μοίρα απολαμβάνει τη φιλοξενία της Αεροπορικής Βάσης Αράξου, ως σταθερή έδρα της τα τελευταία 60 χρόνια.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Μοίρα έλαβε το χαρακτηριστικό κλήσης «Όλυμπος», με έμβλημα έναν αετό να πετά πάνω από την κορυφή του υψηλότερου βουνού της. Για 20 συναπτά χρόνια, οι αστρομαχητές, τα θρυλικά F-104G Starfighter αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της 336 Μοίρας Κρούσεως.
Παράλληλα, τροφοδότησαν τις παιδικές αναμνήσεις πολλών από εμάς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει αλήθεια τη χαρακτηριστική σιλουέτα τους και τον ήχο του πανίσχυρου jet κινητήρα J79;
Στις 4 Μαρτίου 1993 αφίχθηκαν από τις ΗΠΑ τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη A-7E Corsair, γνωστά και ως «Κουρσάροι του Αιγαίου». Η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους ξεκίνησε τον Ιούνιου του 1995 και αποτέλεσαν τον προτελευταίο από τους οκτώ συνολικά τύπους αεροσκαφών που υπηρέτησαν με τα φτερά της 336 Μοίρας.
Το καλοκαίρι του 2002 η 336 Μοίρα παρέλαβε τα A-7H των Μοιρών 340 και 345, παραδίδοντας τα A-7E στην 335 Μοίρα.
Τον Μάρτιο του 2008 η 336 Μοίρα υποδέχθηκε τα αεροσκάφη και το προσωπικό της 335 Μοίρας, συνεχίζοντας τη μακρά παράδοσή της με 40 πλέον αεροσκάφη Α-7E, με την ταυτόχρονη απόσυρση των A-7H.
Η 336 Μοίρα συνέχισε το έργο και την αποστολή της μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2014, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τελετή απόσυρσης του A-7E Corsair, ως το τελευταίο του είδους, εν πτήσει, στον κόσμο.

ΜΕ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΩΝ F-16

Από τις αρχές του 2015, η 336 Μοίρα προετοιμάστηκε για να υποδεχθεί την πιο προηγμένη έκδοση μαχητικού που υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία, το αεροσκάφος F-16 Block 52+ ADV. Στις 13 Ιουλίου 2015, η 336 Μοίρα εκτέλεσε την πρώτη της πτήση με αεροσκάφος F-16, με τετράδα αεροσκαφών και χαρακτηριστικό κλήσης OΛΥΜΠΟΣ GOLD.
Πλέον, οι χειριστές της 336 Μοίρας ανέλαβαν να εκτελέσουν ευρεία γκάμα αεροπορικών αποστολών, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Σήμερα η αποστολή της 336 Μοίρας είναι η ανάληψη και διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια και το αεροπορικό δόγμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Συμμετέχει σε όλες τις ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και σε διεθνείς συνεργασίες με Αεροπορίες άλλων χωρών (BlueFlag, TLP, Ηνίοχος κλπ) με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια πτήσεων διατηρώντας υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Ωστόσο, η 336 Μοίρα, πρωτίστως, συμμετέχει στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αναλαμβάνοντας υπηρεσίες ετοιμότητας (Readiness) τόσο από τις προωθημένες Σμηναρχίες Μάχης στα νησιά του Αιγαίου πελάγους όσο και από τον Άραξο, ημέρα και νύκτα.
Το προσωπικό της 336 Μοίρας, ιπτάμενο και τεχνικό, συνεχίζει επάξια την ένδοξη ιστορία της πετώντας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τόσο του Ελληνικού εναέριου χώρου, όσο και του Ευρωπαϊκού ουρανού. Η 336 Μοίρα κρατάει έτσι τη σημαία της καρφωμένη «Πάντα στην Κορυφή» όπως αναφέρει εξάλλου και το εορταστικό της σλόγκαν.
Χρόνια Πολλά & Καλές Προσγειώσεις 336 Μοίρα!!!
Σ.Σ.: Ο Σωτήρης Κακαλέτρης είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και εργάζεται σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών.
Αλλά η αγάπη του για την Πολεμική Αεροπορία τον ώθησε σε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με τη σχεδίαση και επίβλεψη παραγωγής αεροπορικών προϊόντων, με τον τίτλο: «Aviation Project».

Το πρόγραμμα

Η επετειακή εκδήλωση, θα περιλαμβάνει ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής, Ηχόραμα, στατική έκθεση, πτήση σχηματισμού αεροσκάφους F-16 της Μοίρας με το Spitfire, αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων Αεροπόρων, καθώς και απονομή επετειακών δώρων

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement