Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η προώθηση της ψυχικής ευεξίας των εφήβων και των παιδιών

Published

on

Γράφει ο Αντώνης Καλέντζης, ψυχολόγος

Ο ερχομός του καλοκαιριού φέρνει μαζί του μια ευκαιρία νέων εμπειριών και δυνατοτήτων για τους εφήβους και τα παιδιά.

Πρόκειται για μια ανάπαυλα από τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις και μια ευκαιρία να ξεκινήσουν νέες περιπέτειες.
Αν και αυτή η περίοδος είναι συμβεβλημένη με την ελευθερία και την χαλάρωση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι καλοκαιρινοί μήνες μπορούν επίσης να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των εφήβων και των παιδιών.
Καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητάς τους αλλάζουν έχουν και ως προέκταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Ως ενήλικες οφείλουμε να κατανοήσουμε στην περίπλοκη σχέση μεταξύ των εφήβων, του καλοκαιριού και της ψυχικής ευεξίας, ρίχνοντας φως στα πιθανά εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν οι έφηβοι και τα παιδιά.
Ένας σημαντικός στόχος είναι να βοηθήσουμε τους νέους με τα απαραίτητα συμπεριφορικά εργαλεία, ώστε να μπορούν να περιηγηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες με ψυχική ανθεκτικότητα και ξεγνοιασιά.
Συμβουλές για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας των εφήβων και των παιδιών:
-Αυτοφροντίδα και ισορροπία (όρια): Ενθαρρύνετε τα παιδιά και τους εφήβους να δώσουν προτεραιότητα σε δραστηριότητες αυτοφροντίδας που προάγουν την ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενασχόληση με χόμπι, την περιήγηση στον κόσμο των βιβλίων, την ξεκούραση και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
-Κοινωνική σύνδεση: Ενθαρρύνετέ τους να αναζητούν κοινωνικές ευκαιρίες, όπως η συμμετοχή σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, ο εθελοντισμός ή η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες. Η ενασχόληση με ομαδικές δραστηριότητες μπορεί να καλλιεργήσει νέες φιλίες, να καταπολεμήσει την κοινωνική απομόνωση και να προσφέρει την αίσθηση του ανήκειν.
-Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες: Βοηθήστε τους να καταλάβουν ότι οι καλοκαιρινές εμπειρίες ποικίλλουν και είναι φυσιολογικό για κάθε άτομο να είναι κάτι μοναδικό και διαφορετικό. Ενθαρρύνετέ τα να επικεντρωθούν στην προσωπική ανάπτυξη και απόλαυση αντί να συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους.
-Καθιερώστε μια ρουτίνα: Συνεργαστείτε μαζί τους για να δημιουργήσετε μια ευέλικτη ρουτίνα που περιλαμβάνει μια ισορροπία δραστηριοτήτων, ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Η ρουτίνα παρέχει δομή, προάγει την παραγωγικότητα και ενισχύει την ψυχική ευεξία.
-Αγκαλιάστε τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες: Ενθαρρύνετέ τους να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να συνδέονται με τη φύση και να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες με φίλους τους. Είναι μια αφορμή ώστε να ξεφύγουν από τα στεγανά των μεγαλουπόλεων και να δημιουργήσουν οικολογική συνείδηση.
-Εξασκηθείτε στην ψηφιακή αποτοξίνωση: Ένα από τα συχνότερα προβλήματα των νέων αυτής της ηλικίας είναι η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μια καλή ευκαιρία ώστε να κάνουν διάλειμμα από τον υπερβολικό χρόνο οθόνης, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες εκτός σύνδεσης (offline). Για παράδειγμα το διάβασμα ενός βιβλίου, η ενασχόληση με χόμπι, οι βόλτες σε υπαίθριους χώρους ή ακόμα και ο ποιοτικός χρόνος με οικείους. Ο περιορισμός της έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μειώσει την κοινωνική σύγκριση και να ενισχύσει την ψυχική ευεξία.
-Ανοιχτή Επικοινωνία: Προωθήστε ένα περιβάλλον ανοιχτής επικοινωνίας, όπου οι έφηβοι νιώθουν άνετα να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. Ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν υποστήριξη από έμπιστους ενήλικες, φίλους ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εάν χρειάζεται.
Το καλοκαίρι είναι μια μοναδική εποχή για τους έφηβους και τα παιδιά να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες για την ερχόμενη ακαδημαϊκή περίοδο και να θυμηθούν ότι είναι παιδιά/έφηβοι και τους επιτρέπεται αν να ζήσουν με την ξεγνοιασιά της ηλικίας αυτής.
Είναι μια περίοδος που τους βοηθά να εξερευνήσουν τον εαυτό τους με απώτερο σκοπό να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην ηλικία τους βιώσαμε μια περίοδο ξεγνοιασιάς, αλάνας με αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι που είναι δύσκολο για τα παιδιά της εποχής αυτής που κατοικούν σε αστικά κέντρα.
Οι καιροί άλλαξαν και εμείς δεν είμαστε πια ανήλικοι… όμως οφείλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν όμορφες εικόνες από αυτή την περίοδο της ζωής τους, όπως έχουμε και εμείς.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement