Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Αυτοδιοίκηση: Ζητούμενο οι τεκμηριωμένες αναπτυξιακές προτάσεις

Published

on

ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας στους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τη διενέργεια τους. Είναι αναμενόμενο, όπως είναι επίσης αναμενόμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα τους, κυρίως όμως η έκβαση αυτού προϊόντος του χρόνου.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Επικεντρωμένοι στις δημοτικές κάλπες, θεωρούμε ότι το μεγάλο στοίχημα των υποψηφίων δημάρχων της Πάτρας, όπως και όλων μας, πρέπει να είναι η ανάπτυξη της πόλης.
Όμως, προσοχή. Η ανάπτυξη, αν και πολυφορεμένη ως λέξη, δεν είναι μια γενική και αόριστη έννοια. Ανάπτυξη της πόλης σημαίνει πρακτικά ότι θα παράγεται πλούτος σ’ αυτήν. Με άλλα λόγια, ότι θα προσελκύει στα όρια της (με αυξητική τάση) οικονομικούς πόρους που θα ανακυκλώνονται στη συνέχεια ως ζεστό χρήμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Και πώς μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη; Μα φυσικά με έναν στρατηγικό προσανατολισμό που θα στοχεύει σε επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν και τις θέσεις εργασίας που τόσο χρειαζόμαστε.
Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι η πόλη να έχει ένα φιλικό πρόσωπο ως προς την καλλιέργεια οικονομικών δράσεων του ιδιωτικού τομέα, παρέχοντας του και τα ανάλογα κίνητρα. Κι εν τέλει, να είναι ευεπίφορη σε ρηξικέλευθες τομές που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της.
Για παράδειγμα, το Καρναβάλι είναι ένα από τα ισχυρότερα ατού μας. Το τελευταίο τριήμερο, αυτό της κορύφωσης του, οι χιλιάδες επισκέπτες μας αφήνουν το κατιτίς τους. Τα ξενοδοχεία γεμίζουν, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής δουλεύουν στο φουλ. Είναι τότε που λέμε ότι πέφτουν λεφτά στα μέρη μας.
Γιατί, λοιπόν, αυτό που γίνεται εκείνες τις μέρες να μην είναι το ζητούμενο μας σε μόνιμη βάση, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο ό, τι έχουμε και δεν έχουμε;
Εάν εξαιρέσουμε τη σημερινή δημοτική αρχή, για την οποία η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με τα κέρδη του κεφαλαίου και τον «τρισκατάρατο» για την ίδια καπιταλισμό, θέλουμε από τους υπόλοιπους συνδυασμούς που διεκδικούν τον Δήμο Πατρέων και ενστερνίζονται τις ίδιες απόψεις μ’ εμάς, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες αναπτυξιακές προτάσεις.
Γενικές και αόριστες εξαγγελίες έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν. Επιτέλους, όμως, ας ακούσουμε τώρα κάτι πιο χειροπιαστό, του τύπου: «Θα κάνουμε αυτό, θα μας κοστίσει τόσο, ιδού από πού θα βρούμε τα λεφτά, ιδού και τα οφέλη που προσδοκούμε». Παστρικές δουλειές, που λέγανε και παλιά.
Άλλωστε, από καλές προθέσεις και μεγαλεπήβολα οράματα γενικώς τα πάμε μια χαρά, στο σχέδιο και στον τρόπο υλοποίησης αυτών που θέλουμε είναι που συνήθως τα χαλάμε και τα κάνουμε μαντάρα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement