Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

Η «μεταρρύθμιση» για την ψυχική υγεία

Published

on

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ

Μια ακόμη «μεταρρύθμιση» στον τομέα της υγείας, εξήγγειλε πρόσφατα ο υφυπουργός, με το νέο νομοσχέδιο που αφορά την ψυχική υγεία και φαίνεται πώς έρχεται να συρρικνώσει ακόμη περισσότερο το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μάλιστα όπως φαίνεται με fast track διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο, με βάση τις εξαγγελίες, αποτελεί συνέχεια των έως τώρα εφαρμοζόμενων πολιτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας και έρχεται να συνεχίσει, στο όνομα πάντα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της «πολυπόθητης» αποασυλοποίησης, τη μετατροπή – μετασχηματισμό των τριών ψυχιατρικών νοσοκομείων που έχουν απομείνει.

Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), πρόκειται για άλλη μια αλλαγή στη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών, όπως κάνουν όλες κατά καιρούς οι κυβερνήσεις στην υγεία, και που όλες έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των όρων και των προϋποθέσεων για να έχει ο λαός πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αλλά και σε επιδείνωση των όρων εργασίας μας.

Η ευθύνη του συντονισμού θα ανήκει στις αντίστοιχες υγειονομικές περιφέρειες και θα διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας, Υποδιοικητή της αντίστοιχης Υ.ΠΕ.
Τα κονδύλια για τη λειτουργία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται π.χ μισθοδοσίες εργαζομένων, σίτιση, θεραπευτικές δραστηριότητες ψυχικά ασθενών κ.λπ., θα εξασφαλίζονται από την περιφέρεια και με προγράμματα ΕΣΠΑ, όταν και εφόσον απορροφώνται και πάντα με ημερομηνία λήξης. Αν μάλιστα δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται.

Ο «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο λειτουργούν όλοι οι μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ – 18ΑΝΩ), θα λειτουργεί πλέον, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά και θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο γενναία χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού στις μονάδες και τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και στον χώρο της απεξάρτησης, αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν σε όλες τις ειδικότητες καθώς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μάλλον «περί άλλα τυρβάζει», καθώς σε όλα τα νοσοκομεία (και της Δυτικής Ελλάδας) είναι εμφανείς οι ελλείψεις προσωπικού (κυρίως ιατρικού), αλλά και τεχνολογικού εξοπλισμού και χάρις στις προσπάθειες των εργαζομένων, που πολλές φορές, υπερβαίνουν εαυτούς, δεν έχουν υποστεί «ανήκεστον βλάβη».

Ροή ειδήσεων

Advertisement