Connect with us

Πολιτική

Ποια κόμματα θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού – Σήμερα η ψηφοφορία

Published

on

Την πλήρη άρση των εμποδίων στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Βουλή καθώς το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο συγκεντρώνει την υποστήριξη τεσσάρων κομμάτων και 208 βουλευτών. Υπέρ των διατάξεων που αποκαθιστούν την ιστορική υποχρέωση της πολιτείας για την διευκόλυνση των απόδημων εκλογέων να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους έχουν ταχθεί οι 158 βουλευτές της ΝΔ, οι 32 του ΠΑΣΟΚ, οι 12 της Νίκης και οι 8 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει και επανέφερε στον πολιτικό διάλογο την πρόταση που είχε καταθέσει και είχε απορριφθεί από το σύνολο των κομμάτων κατά την προηγούμενη περίοδο. Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει την διεξαγωγή ξεχωριστής – παράλληλης εκλογικής διαδικασίας κατά την οποία οι απόδημοι θα εκλέγουν 4 βουλευτές εξωτερικού, η ψήφος τους όμως δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και έτσι δεν θα επιλέγουν κυβέρνηση και πρωθυπουργό.

Το ΚΚΕ επιμένει στην διατήρηση προϋποθέσεων οι οποίες αποδείχθηκε ότι λειτουργούν ως «κόφτες» για την μαζική συμμετοχή των απόδημων στις εθνικές εκλογές.

Οι Σπαρτιάτες μετατόπισαν την στάση τους και το «υπέρ» που εξέφρασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε «παρών» στην Ολομέλεια με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι η ξαφνική διαφοροποίηση αντανακλά και την διάσταση απόψεων μεταξύ του Βασίλη Στίγκα και του Ηλία Κασιδιάρη.

«Παρών» θα δηλώσει και η Ελληνική Λύση με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να καταγράφει θεαματική αναδίπλωση καθώς προσχώρησε σε θέσεις που πριν από δύο χρόνια χαρακτήριζε «γελοίες».

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου που συζητείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια αποτελείται από δύο άρθρα τα οποία προτείνουν την κατάργηση των προϋποθέσεων που ορίζουν ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9). Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όπως φάνηκε από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τα δύο αυτά κριτήρια λειτούργησαν ως «κόφτες» με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τελικά λιγότεροι από 20.000 αν και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος οι έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε 600 με 900 χιλ.

Κ. Μητσοτάκης: κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γυρίσει την πλάτη του στη θεσμική αλλαγή υπέρ της Διασποράς

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως κατά την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε δύο φορές (2019 και 2021) να υλοποιήσει την δέσμευσή της για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν εκτός επικράτειας για να προσθέσει «Όμως για να υπάρξει η συναίνεση αναγκαστήκαμε σε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος υιοθέτησε πολλές γραφειοκρατικές δεσμεύσεις. Η 2η προσπάθεια συνάντησε την άρνηση της αντιπολίτευσης. Σήμερα χαίρομαι που διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες. Είναι κίνηση πατριωτική και αφορά τον Οικουμενικό Ελληνισμό.

Είναι μια ενέργεια που εντάσσεται στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό. Η πατρίδα μας ήταν απ τις ελάχιστες που δεν έδινε την διευκόλυνση στους εκτός Ελλάδας εκλογείς να ψηφίζουν
Ταυτόχρονα είναι μια κίνηση δημοκρατική.

Έγινε φανερό ότι οι όροι και προϋποθέσεις απέκλεισαν εκατοντάδες χιλιάδες από την συμμετοχή τους στις εκλογές. Όλες αυτές οι δυσχέρειες αίρονται με την απλοποίηση των διαδικασιών. Ολοι όσοι είναι εγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Το θεμέλιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση όλων των εκλογέων ανεξάρτητα από το που ζουν.

Η πρωτοβουλία μας απαντά σε διαχρονικό αίτημα της εποχής και της Διασποράς που αναζητεί διαρκώς να ενταχθεί πιο δημιουργικά στον εθνικό κορμό.
Είναι ζήτημα που πιστεύω ότι συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας».

Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο σύνολο της Βουλής σημείωσε πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να γυρίσει την πλάτη του στη θεσμική αλλαγή υπέρ της Διασποράς. Θα ήθελα να το ψηφίσουμε όλοι μαζί. Να συγκεντρώσουμε 300 ψήφους και να στείλουμε ομόθυμο μήνυμα ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει εθνικό περιεχόμενο και δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν την ρύθμιση ενώ απευθυνόμενος σε ΚΚΕΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση που γυρίζουν την πλάτη τους στην διάταξη είπε: «Δεν θα ασχοληθώ με τις θέσεις ΚΚΕ που ακολουθεί δρόμο μοναχικού αναχρονισμού.

Να σχολιάσω την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο γιατί κόντρα στην δέσμευσή τους για δημιουργική αντιπολίτευση αλλά γιατί είναι δέσμια του κακού παρελθόντος. Έχουν περάσει τόσα και τόσα για το κόμμα σας και εξακολουθείτε να καταθέτετε τροπολογίες που έχουν καταψηφιστεί.

Έχει καταδικαστεί η πρόταση να μην προσμετράται η ψήφος των Απόδημων στο αποτέλεσμα της επικρατείας. Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των υποψηφίων για την προεδρεία του κόμματος αν συμφωνούν με αυτή την στάση. Να μας δείξουν αν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει και αν αφουγκράζονται την επιθυμία των Απόδημων συμπατριωτών μας.

Έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η πλειοψηφία δεν χρειαζόμαστε την θετική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ήταν πολύ καλό αν αλλάζατε στάση. Ίσως να παίρνατε καλό μάθημα αν βλέπατε την στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι πολύ πιο υπεύθυνη από εσάς».

Απευθυνόμενος σε άλλο σημείο και πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο λέγοντας πως μόνο εσείς ενδιαφέρεστε για τους Απόδημους και την ίδια ώρα τους προτείνετε ένα κουτσουρεμένο δικαίωμα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σχολίασε την υποκριτική στάση της Ελληνικής Λύσης λέγοντας «Η ιστορία θα κρίνει όλους όπως και τον κ. Βελόπουλο. Τι να πω για εσάς κ Βελόπουλε. Την ίδια ακριβώς ρύθμιση την είχατε ψηφίσει πέρυσι. Τώρα ψηφίζετε «παρών». Μάλλον εσείς οι πατριώτες. Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Απόδημους Έλληνες για την αλλαγή στην στάση σας. Εσείς οι πατριώτες. Αμαν πια, νισάφι με τους πατριώτες της φακής».

Την αλλαγή στάσης του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου σχολίασε και η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. « Έκπληξη προκαλεί η αλλαγή στάσης της Ελληνικής Λύσης, η οποία εδώ και 4 χρόνια από το 2019 λέει ΝΑΙ στην ψήφο των αποδήμων χωρίς κανέναν περιορισμό και μάλιστα έχει ήδη ψηφίσει το 2021 την ίδια διάταξη που συζητάμε τώρα. Ωστόσο, ξαφνικά δεν στηρίζει την ίδια αυτή διάταξη. Προτάσσοντας κατ’ επίφαση ζητήματα διαδικαστικής φύσης, τάσσονται επί της ουσίας κατά της απρόσκοπτης άσκησης δικαιώματος ψήφου από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement