Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κενό στα ράφια των φαρμακείων-Ένταση ελλείψεων τον Αύγουστο «βλέπουν» Πατρινοί ιδιοκτήτες

Εκκρεμεί από τον ΕΟΦ η απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων

Published

on

 

Σήμερα 1η Αυγούστου καρδιά του καλοκαιριού, μήνας διακοπών μηδέ εξαιρουμένων και των φαρμακευτικών εταιρειών, των οποίων οι διακοπές αναμένεται να εντείνουν το σοβαρό πλην ανεπίλυτο ακόμα πρόβλημα των πολλαπλών ελλείψεων σε μεγάλη γκάμα φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι χρόνιο αυτή την εποχή, πλην όμως πέραν της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω διακοπών, παραμένει ανεφάρμοστη ακόμη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων η επικαιροποίηση της λίστας των ελλειπτικών φαρμάκων και η σε χρόνο διαρκείας απαγόρευση εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες των φαρμάκων που εισάγονται για αποκλειστική χρήση στην ελληνική επικράτεια με δεδομένο ότι πάγια θέση των φαρμακοποιών πανελλαδικά μηδέ εξαιρουμένων των Πατρινών φαρμακοποιών είναι η απαγόρευση των εξαγωγών να έχει μόνιμο χαρακτήρα και κυρίως να έχει άμεση εφαρμογή. Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) έχει επισημαίνει ότι για όσα σκευάσματα ισχύει η απαγόρευση εξαγωγής τους, ομαλοποιείται σταδιακά η διάθεσή τους αλλά αυτό είναι προσωρινό, ενώ ζητείται επικαιροποίηση της λίστας απαγόρευσης των εξαγωγών με νέες προσθήκες ελλειπτικών φαρμάκων. Ήδη με την προσθήκη στα μέσα Ιουλίου άλλων 170 σκευασμάτων ανέρχονται σε περίπου 300 φάρμακα όλων των κατηγοριών και παθήσεων, δηλώνουν οι Πατρινοί φαρμακοποιοί αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει στα ράφια.

Υπό αυτές τις συνθήκες η έκθεση της υπάρχουσας κατάστασης μέσα από τις δηλώσεις στην «Γ» του προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοποιών Πάτρας Ανδρέα Σοφιανόπουλου και ενδεικτικά τριών επιπλέον Πατρινών φαρμακοποιών, των Ιουλίας Αλεξοπούλου, Νίκου Πραγιάννη και Νίκου Καραχάλιου, για το ποιο είναι το καθεστώς των ελλειμμάτων στα φαρμακεία της πόλης, δίνει το στίγμα του φαινομένου, καθότι στις θέσεις τους παρατηρείται ομοιογένεια και απόλυτη ταύτιση.

 

Α. Σοφιανόπουλος: «Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αναμονή στο αν»

Κατηγορηματικός και δηκτικός ο προέδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Πάτρας υπογραμμίζει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και τα ελλείμματα παραμένουν ελλείματα. «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε με τις ίδιες δηλώσεις. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έχουμε ελλείψεις στα φαρμακευτικά σκευάσματα όλων των κατηγοριών και παθήσεων. Δεν ξέρω πότε, τι και για πόσο θα εφαρμοσθεί. Αν θα εφαρμοσθεί η λίστα, αν θα σταματήσουν οι εξαγωγές των σκευασμάτων της λίστας, αν… Το θέμα είναι: τι κάνουμε; Λοιπόν η κατάσταση παραμένει στάσιμη και ελλειμματική άρα κατά μείζονα λόγο προβληματική».

 

Ι. Αλεξοπούλου: «Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις»

«Το γεγονός είναι ότι προστίθενται στη λίστα ελλειπτικά φαρμακευτικά σκευάσματα και υπάρχει σχετική πλατφόρμα στην οποία οι φαρμακοποιοί ιεραρχούσαμε τις ελλείψεις και προσθέταμε κατά προτεραιότητα τα φάρμακα που βρίσκονταν σε έλλειψη. Η συγκεκριμένη λίστα ελλειπτικών φαρμάκων έχει αυξηθεί, οι ελλείψεις όμως παραμένουν και δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουμε να καταγράφουμε κάλυψη των αναγκών μας. Βέβαιο είναι πως το όλο φαινόμενο επιβάλλεται να αναστραφεί. Περιμένουμε πότε θα απαγορευτούν οι εξαγωγές στα φάρμακα που παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη και είναι ενταγμένα στην λίστα που με απόφαση του ΕΟΦ καταρτίστηκε από το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας γιατί αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα. Είναι γεγονός ότι με τα υπάρχοντα ελλείμματα η κατάσταση είναι δύσκολη. Αναλογιστείτε την επιπλέον μείωση των φαρμάκων επειδή οι εταιρείες λόγω διακοπών θα προβούν σε αναστολή των παραδόσεων», δηλώνει η κ. Αλεξοπούλου.

Στο ερώτημα ποια φάρμακα βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα στην λίστα των ελλειμάτων, η ίδια απαντά: «Πολλά φάρμακα που αντιστοιχούν σε διάφορες παθήσεις και κυρίως αντιπηκτικά, φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες και κάποιες άλλες κατηγορίες ακριβών φαρμάκων». Καταλήγοντας επισημαίνει ότι πέραν των φαρμακαποθηκών και των εταιρειών που εξάγουν φάρμακα σε χώρες που έχουν πολύ υψηλότερες τιμές από την Ελλάδα, και αυτό προσπαθεί να αναστείλει ο ΕΟΦ, «ακόμα και ο Συνεταιρισμός των Φαρμακοποιών όπου έχουμε μέρισμα, δεν δίνει φάρμακα».

 

Ν. Πραγιάννης: «Στο ίδιο έργο θεατές»

«Η κατάσταση ελλείμματος των φαρμακευτικών σκευασμάτων παραμένει. Υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες θα ενταθούν λόγω των θερινών διακοπών των εταιρειών. Δεν ξέρω πότε και αν θα καταστεί εφικτό να γίνει πραγματικότητα η απαγόρευση της εξαγωγής φαρμάκων που έχουν αποδέκτη την ελληνική επικράτεια. Προσπαθούμε με αλχημείες να καλύψουμε τα σημαντικά κενά που αφορούν ασθενείς πελάτες μας που τα έχουν απόλυτη ανάγκη γιατί σε πολλούς από αυτά εξαρτάται η ζωή τους. Για την υπάρχουσα κατάσταση πρέπει να βρεθεί λύση και μάλιστα άμεσα. Με ευχολόγια και ανεφάρμοστους σχεδιασμούς δεν επιλύονται ακανθώδη προβλήματα όταν μάλιστα αυτά αφορούν την υγεία».

Ν. Καραχάλιος: «Άμεση ενεργοποίηση απαγόρευσης των εξαγωγών»

Με την δήλωση ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να προμηνύει την άμεση επάρκεια σε φαρμακευτικά σκευάσματα που βρίσκονται επί μήνες σε έλλειμμα, ο φαρμακοποιός Νίκος Καραχάλιος δίνει το στίγμα της κατάστασης: «Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων θα απαγορεύσει τις εξαγωγές στην ήδη καταρτισθείσα λίστα η οποία διευρύνεται μέσω των υποδείξεών μας. Πρέπει να επισημάνω όμως ότι παρότι υπήρχαν κάποια φάρμακα σε έλλειψη, δεν είχαν μπει στη λίστα για να απαγορευτεί η εξαγωγή τους και τώρα προστίθενται. Το δυσάρεστο είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει η απαγόρευση των εξαγωγών στα ελλειπτικά φάρμακα».

Στο ερώτημα σε ποια φάρμακα παρατηρείται μεγαλύτερη έλλειψη, απαντά: «Υπάρχουν τρομερές ελλείψεις και λόγω του κλεισίματος των εταιρειών τώρα λόγω διακοπών θα γίνουν ακόμα χειρότερη η κατάσταση μέσα στον Αύγουστο. Όσον αφορά στις ελλείψεις, περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες, αντιβιοτικά, φάρμακα για το κυκλοφορικό, τις καρδιοπάθειες, τον διαβήτη, παιδικά σιρόπια κ.ά. Ζητούμενο είναι η εφαρμογή των υπεσχημένων του ΕΟΦ για απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων που βρίσκονται στην λίστα. Δεν φτάνει ο ΕΟΦ να γνωρίζει τα αποθέματα της φαρμακευτικής αλυσίδας για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς. Αυτό που θέλουμε είναι η δήλωση για τα αποθέματα φαρμάκων να μην μείνει μόνο στις φαρμακαποθήκες αλλά να επεκταθεί και στους κατόχους αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων (φαρμακευτικές εταιρείες), που έχουν την υποχρέωση από τον νόμο για την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων».

Κόντρα ΕΟΦ, φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων

 

Tα προβλήματα και οι προστριβές ανάμεσα στους «κρίκους» της αλυσίδας του φαρμάκου, δεν λείπουν. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Ιωάννας Σουλάκη στο iatropedia.gr, σε δράσεις, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, προχώρησε μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα μάλιστα, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν:

-η απαγόρευση των εξαγωγών

-η υποχρεωτική δήλωση πωλήσεων και αποθεμάτων μέσω ειδικής πλατφόρμας από τις φαρμακαποθήκες

-η αύξηση αποθεμάτων από τις φαρμακευτικές

-η χορήγηση μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων στα φαρμακεία

-η ενθάρρυνση των γιατρών για τη συνταγογράφηση γενοσήμων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πρόσφατα την λειτουργία της νέας πλατφόρμας δήλωσης των αποθεμάτων, αλλά και την νέα επέκταση της απαγόρευσης 120 φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΟΦ για την απαγόρευση των εξαγωγών σε νέα σκευάσματα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Συλλόγος (ΠΦΣ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, γεγονός το οποίο δυσαρέστησε τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκαρίων.

Ο ΠΦΣ επιμένει, ωστόσο, πως η απαγόρευση των εξαγωγών στα φάρμακα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι επιβεβλημένη, «ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή», όπως αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, από την άλλη, δεν αποδέχεται τις κατηγορίες για «αποθεματοποίηση φαρμάκων» και με σκληρή ανακοίνωσή του βάλλει κατά του ΠΦΣ και του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκαρίων επισημαίνουν τα εξής: «Είναι προφανές ότι η εν λόγω απόφαση δεν εξυπηρετεί στην ομαλοποίηση της αγοράς αλλά προκαλεί περαιτέρω προβλήματα.

Δηλώνουμε ότι ως ΠΣΦ είμαστε ταγμένοι στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας δημόσια και με διαφάνεια και όχι κεκλεισμένων των θυρών όπως αυτοί που επιχαίρουν εδώ και δύο μέρες.

Οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως θα συνεχίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τις παρεμβάσεις τους σε όλα τα θεσμικά και δικαιοδοτικά όργανα της Ελλάδας και της Ε.Ε., «προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τις πραγματική προστασία της δημόσιας υγείας σε όλο το φάσμα της αλυσίδας (φαρμακευτική εταιρεία-φαρμακαποθήκη-φαρμακείο), με διαφάνεια και όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, ψιθύρους , διασπορά fake non paper και δήθεν «αποκλειστικές δημοσιογραφικές αποκαλύψεις».

Της Τέτας Γιαννάρου

Ροή ειδήσεων

Advertisement