Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αδιάκοπες αυξήσεις-Ξεπέρασε τα 2 ευρώ/λίτρο η απλή αμόλυβδη στην Πάτρα τη Δευτέρα

Published

on

Αυξημένα έως και 20% σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου μήνα Ιουλίου, αναμένεται να πωλούνται αμόλυβδη βενζίνη, πετρέλαιο και υγραέριο κίνησης στην Πάτρα παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, περίοδο κατά την οποία κορυφώνεται η έξοδος των καλοκαιριών διακοπών.

Μέσα σ’ ένα μήνα, σύμφωνα με το σχετικό πίνακα, η απλή αμόλυβδη (95 οκτανίων) σε επίπεδο μέσης τιμής στην Αχαΐα αυξήθηκε κατά 0,078 λεπτά/λίτρο, πάνω από 5% ενώ ανάλογες αυξήσεις έχουμε σε πετρέλαιο κίνησης (0,83 λεπτά το λίτρο) και υγραέριο (22 λεπτά/λίτρο).

Το πετρέλαιο κίνησης έφτασε προχθές 31/7 σε επίπεδο ανώτερης τιμής στην Πάτρα στα 1,839 ευρώ/λίτρο, από 1,588 ευρώ/λίτρο μέση τιμή στις 10/7 στην Αχαΐα και το υγραέριο κίνησης σε επίπεδο ανώτερης τιμής στην Πάτρα ήταν προχθές στα 0,888 ευρώ/λίτρο από 0,859 ευρώ/λίτρο μέση τιμή στην Αχαΐα στις 10/7.

Μόνο από την περασμένη Παρασκευή έως και την τελευταία ημέρα του μήνα, καταγράφηκε νέα άνοδος 5% με αποτέλεσμα προχθές Δευτέρα, μετά από καιρό -και πιο συγκεκριμένα από την περίοδο του Πάσχα- η απλή αμόλυβδη να φτάσει στην Πάτρα, η ανώτερη τιμή, στα 2,029 ευρώ/λίτρο.

Σημειώνεται πως το πετρέλαιο τύπου «μπρεντ» από τις αρχές Ιουλίου -που στοίχιζε περίπου 75 δολάρια το βαρέλι- ανέρχεται πλέον, τις τελευταίες ημέρες, σε 85 δολάρια το βαρέλι. Στη διαμόρφωση της τιμής των καυσίμων καθοριστικός είναι και ο ρόλος άλλων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

«Καθημερινά, εδώ και αρκετές μέρες, τα καύσιμα «τσιμπάνε» από 2-3 λεπτά/λίτρο. Δεν υπάρχει κάποια σημαντική αιτιολογία, με εξαίρεση την τιμή του αργού.

Το γεγονός ότι τα τιμολόγια αλλάζουν συνεχώς οφείλεται στην έξοδο, το ίδιο έργο έχουμε ζήσει ξανά και ξανά. Η κίνηση θα παραμείνει ανοδική μέχρι να πιάσουμε το μέσον σχεδόν της διαδρομής προς τα 2,5 ευρώ/λίτρο, στα 2,20 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη» αναφέρει στην «Γ» ο συνδικαλιστής πρατηριούχος Αλέξης Παπαγιαννόπουλος.

Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης, πανελλαδικά, από 1,86 ευρώ το λίτρο διαμορφώθηκε σε 1,94 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σε επίπεδο νομών, στην Αττική, το μέσο κόστος για την απλή αμόλυβδη διαμορφώνεται σε 1,91 ευρώ/λίτρο, στη Θεσσαλονίκη πωλείται ελαφρώς πιο οικονομικά (1,90 ευρώ/λίτρο) και στην Αχαΐα ξεπέρασε το 1,95 ευρώ/λίτρο.

«Οι εκδρομείς που ξεκινούν από τα αστικά κέντρα τις διακοπές τους είθισται, παραδοσιακά, να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους, καθώς οι τιμές των καυσίμων στους τουριστικούς προορισμούς είναι πιο τσιμπημένες, γεγονός το οποίο θα ζημιώσει τους πρατηριούχους στην περιφέρεια» σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννόπουλο.
Χαρακτηριστικά το μέσο κόστος της απλής αμόλυβδης την Κυριακή (30/7) ήταν 2,18 ευρώ/λίτρο στις Κυκλάδες, 2,09 ευρώ/λίτρο στα Δωδεκάνησα, 2,04 στη Λευκάδα, 2,02 στην Κεφαλονιά, 1,99 στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Κέρκυρα και το Ρέθυμνο, 1,98 στα Χανιά, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Σάμο, 1,97 στη Χαλκιδική και 1,91 στη Χίο.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, στην Αττική διαμορφώνεται σε 1,63 ευρώ/λίτρο, στη Θεσσαλονίκη σε 1,62 ευρώ/λίτρο και στην Αχαΐα σε 1,67. Στις ίδιες περιοχές, το μέσο κόστος για το υγραέριο κίνησης είναι 0,76 ευρώ, 0,79 ευρώ και 0,88 ευρώ, αντιστοίχως.
Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) δέχεται σταθερά αρκετές καταγγελίες που αφορούν στην αγορά των καυσίμων. Γι’ αυτόν το λόγο, πραγματοποιείται σειρά ελέγχων στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Ροή ειδήσεων

Advertisement