Connect with us

Ελλάδα

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στα των 830 ευρώ

Published

on

Στην «περιοχή» των 830 ευρώ (μεικτά) αναμένεται να κυμανθεί ο κατώτατος μισθός που θα ισχύει από την 1η Απριλίου, γεγονός που σημαίνει πως ο «καθαρός» κατώτατος μισθός θα ανέλθει πλέον σε πάνω από 700 ευρώ, συμπαρασύροντας και μία σειρά ακόμα από επιδόματα.

Όπως είναι γνωστό, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη, 27 Μαρτίου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει πλέον στα χέρια του και την σχετική εισήγηση της υπουργού Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

Εφόσον επαληθευτούν ωστόσο οι πληροφορίες, τότε η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινείται στο «ταβάνι» των προτάσεων που έχουν γίνει από τους ειδικούς, με τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό να βλέπουν αύξηση άνω του 6% που επί της ουσίας, μεταφράζεται σε αύξηση 40-50 ευρώ στο μηνιάτικό τους. Αυτό σημαίνει ότι από τα 666,85 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα, από την 1η Απριλίου θα λαμβάνουν ένα ποσό που θα ξεπερνάει τα 700 ευρώ, ενώ εφόσον δικαιούνται και μισθολογικές ωριμάνσεις, (τριετίες), θα δουν ακόμα πιο σημαντικές αυξήσεις.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο των 830 ευρώ, τότε οι τριετίες θα ανέλθουν στα 913 ευρώ η 1η, δηλαδή 761,73 ευρώ καθαρά, στα 996 ευρώ η 2η, δηλαδή 817,47 ευρώ καθαρά, και στα 1.079 ευρώ η 3η, που αντιστοιχούν μετά τους φόρους και τις εισφορές σε 871,8 ευρώ καθαρά. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον 10% από το επίδομα γάμου.

Η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Σημειώνεται πως ήδη, από πέρυσι, βρίσκεται εν ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μεικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζομένους.

Βάσει, δε, των εισηγήσεων των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, κατά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, και του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), η αύξηση θα είναι σίγουρα πάνω από τον πληθωρισμό του 2023 και πιο κοντά στο 5% με 6,5%.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης, οι προτάσεις εργοδοτών και εργαζομένων «απείχαν» κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ πρότειναν αυξήσεις πέριξ του 3,5% με 5%, όμως η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε αύξηση 16,4% (128 ευρώ) προκειμένου ο νέος κατώτατος να διαμορφωθεί στα 908 ευρώ μεικτά.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Πάντως, η όποια αύξηση αποφασιστεί θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή και πολλών επιδομάτων που συνδέονται με το ύψος του κατώτατου, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Εφόσον, δε, το κατώτατος μισθός φθάσει στα 830 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα. Μεταξύ άλλων θα αυξηθούν επίσης:

– Ειδική παροχή μητρότητας.

– Επίδομα γονικής άδειας.

– Επίδομα αποφυλακισμένων.

– Αφερεγγυότητας εργοδότη.

– Εποχικό οικοδόμων.

– Εποχικό σμυριδεργατών.

– Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό.

– Ειδικά κλαδικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών – κεραμοποιών – πλινθοποιών και μισθωτών ναυπ/κής ζώνης).

– Βοήθημα μη μισθωτών.

– Επίδομα εργασίας.

– Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ.

– Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ).

– Απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

– Προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα.

– Προγράμματα απασχόλησης.

– Επίδομα εργαζόμενων φοιτητών για τη συμμετοχή σε εξετάσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement