Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

To κτίριο των ΕΛ.ΤΑ. και οι μετρήσεις για αμίαντο

Published

on

Το Σωματείο Υπαλλήλων Ομίλου ΕΛΤΑ, Πελοποννήσου, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες, για την ύπαρξη αμίαντου στο κτίριο όπου στεγάζονται το Κεντρικό Ταχυδρομείο Πάτρας και η Μονάδα Διανομής Πάτρας, με ανακοίνωσή του, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος, Χρήστος Διαμαντόπουλος και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Μενελάου, προβαίνει σε διευκρινίσεις.

Ειδικότερα αναφέρει:
-Το θέμα της ύπαρξης αμιάντου στο κτίριο του κεντρικού Ταχυδρομείου Πάτρας αναδείχθηκε το 2008, χρονιά που λόγω του όγκου της δουλειάς, το τότε σωματείο διανομέων Νομού Αχαΐας ζήτησε να μεταφερθεί η διανομή σε κενό χώρο του 1ου ορόφου. Το τότε σωματείο μετά από υποψίες που υπήρχαν ζήτησε τη συμβουλή ειδικών και τότε διαπιστώθηκε ότι στο δάπεδο και στα πλαϊνά τοιχία υπήρχε αμίαντος, όπως και σε όλες τις κατασκευές κτιρίων της δεκαετίας του 1970. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ύπαρξη αμιαντούχων υλικών στις στέγες των εργατικών κατοικιών, στις σωλήνες υδροδότησης αλλά και σε πλήθος οικιών και βοηθητικών χώρων με τη μορφή του ελενίτ. Τότε, στις 15/10/2008 το σωματείο ζήτησε από τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης να γίνει αντικατάσταση ή κάλυψη των υπαρχόντων τοιχίων λόγω αμιάντου. Επίσης στις 18/2/2009 ζητήθηκε και η κάλυψη του δαπέδου προκειμένου να γίνει ασφαλές. Έκτοτε, αφού καλύφθηκαν όλοι οι χώροι στον 1ο και 2ο όροφο έγινε η μεταφορά του προσωπικού στη νέα αίθουσα.
-Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες για εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον 2ο όροφο χωρίς να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα. Οι εύλογες ανησυχίες όλων μας οδήγησαν στη διενέργεια επιτόπιας έρευνας από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα. Ας σημειωθεί ότι η επικινδυνότητα του αμίαντου προκαλείται μόνο από τη διαταραχή του υλικού. Πράγματι, η διενεργηθείσα έρευνα κατέδειξε είτε μηδενικούς ρύπους, είτε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Έκτοτε υπήρξαν άλλες δύο έρευνες από διαφορετικούς πιστοποιημένους φορείς και όλες οι μετρήσεις βρέθηκαν σε αποδεκτά όρια.
Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, σε όλους τους χώρους εργασίας, είτε δεν υπάρχουν ανιχνεύσιμα ίχνη αμίαντου, είτε οι τιμές είναι ελάχιστες, πολύ κατώτερες από τις επίσημες τιμές που θέτει ως αποδεκτά όρια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εθνική νομοθεσία.
«Η ανεύθυνη και εύκολη καταγγελιολογία δεν βοηθάει κανέναν. Πολύ περισσότερο, δυσχεραίνει το εργασιακό κλίμα και αποπροσανατολίζει, τη στιγμή που τα μάτια όλων μας είναι στραμμένα σε σοβαρές εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την συνολική πορεία των ΕΛ.ΤΑ.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή ειδήσεων

Advertisement