Connect with us

Ελλάδα

Ουρές στο Κτηματολόγιο Αθήνας: «Ορισμένοι παίρνουν νωρίς νούμερα και τα πουλάνε», λέει ο γ.γ. της ΠΟΜΙΔΑ

Published

on

Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία με τις ουρές πολιτών που σχηματίζονται έξω από το Κτηματολόγιο της Αθήνας από την προηγούμενη ημέρα για να εξυπηρετηθούν την επομένη,βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν χρήματα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), Τάσος Βόππας, αποκάλυψε ότι «βρίσκουν την ευκαιρία πάρα πολλοί να πηγαίνουν και να παίρνουν νούμερα από νωρίς, γράφουν το όνομά τους και στη συνέχεια πουλάνε τα νούμερα ακόμα σε αυτούς οι οποίοι έρχονται αργότερα ή αναλαμβάνουν διάφοροι διεκπεραιωτές έναντι αμοιβής, να περιμένουν στην ουρά».

Από τότε που τέθηκε σε λειτουργία το Κτηματολόγιο της Αθήνας, πριν από 2-3 μήνες, η εικόνα χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, υποστήριξε ο κ. Βόππας, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας «τεράστιας γραφειοκρατίας» και της περιπλοκότητας των συμβολαίων όπως έχουν διαμορφωθεί σε συνδυασμό με τον περιορισμό του προσωπικού του Υποθηκοφυλακείου της Αθήνας, το οποίο μόλις εντάχθηκε ουσιαστικά στο φορέα του Εθνικού Κτηματολογίου.

«Ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων επέλεξαν αντί να ανήκουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, να απορροφηθούν σε άλλους τομείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι είχαν μικρότερη συναναστροφή με το κοινό και ενδεχομένως λιγότερη πίεση» προσέθεσε.

«Και προφανώς, πρέπει ακόμα περισσότερα πράγματα να μπορέσουν να γίνονται με έναν τρόπο ηλεκτρονικό» επισήμανε ο κ. Βόππας, σημειώνοντας υπάρχει ένας σημαντικός όγκος πιστοποιητικών που δεν μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονικά, ενώ παράλληλα, παρότι σε ορισμένα κτηματολογικά γραφεία υπάρχει πλήρης ψηφιοποίηση, σε κάποια άλλα και η Αθήνα είναι ένα από αυτά, γιατί είναι από τα τελευταία που τέθηκαν σε λειτουργία, δεν παρέχονται ακόμα όλες οι υπηρεσίες ηλεκτρονικά, γι’ αυτό και η Αθήνα εμφανίζει αυτή την εικόνα.

«Έχει μεγαλύτερο όγκο συμβολαίων και αυτή την εποχή η αγοραστική κίνηση και συμβόλαια που είναι να μεταγραφούν, ο κύριος όγκος εντοπίζεται στην Αθήνα».

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα» πέρα από το να έχουν μια καλή συνεργασία με το δικηγόρο ή τον συμβολαιογράφο τους, ώστε πολλά πράγματα να διεκπεραιωθούν από αυτούς με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Γιατί πράγματι, οι πολίτες δεν έχουν την άνεση και την ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν πολλές από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επομένως, πρέπει να είναι σε μια επαφή με το δικηγόρο και τον συμβολαιογράφο τους, με τους οποίους συνεργάστηκαν ούτως ή άλλως για τη διεκπεραίωση του συμβολαίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες. Και εν πάση περιπτώσει, έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει ένας ηλεκτρονικός τρόπος προτεραιότητας που θα εφαρμοστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές».

Ροή ειδήσεων

Advertisement