Connect with us

Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η στιγμή που θαλάσσιο drone χτυπά ρωσικό δεξαμενόπλοιο κοντά στη γέφυρα της Κριμαίας – Δείτε βίντεο

Published

on

Αυτό που ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς στα πεδία των μαχών και σε ένα μπρα ντε φερ Δύσης και Ανατολής σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η Τουρκία, το Ιράν, η Κίνα και η Βόρειος Κορέα, ενώ τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στηρίζουν με κάθε διαθέσιμο μέσο ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τις προηγούμενες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας «έκλεψαν» τα ουκρανικά drones, που έφτασαν μέχρι τη Μόσχα, και σακάτεψαν ρωσικά πολεμικά σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η εικόνα του «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ» να… γέρνει έχει ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με πηγή στις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών το αποβατικό σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού υπέστη μεγάλο ρήγμα στο κύτος του και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αποστολές μάχης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών SBU.

Νέα επίθεση!

Τα ξημερώματα υπήρξαν νέες πληροφορίες (και σχετικό βίντεο με φωτογραφίες) για επίθεση με θαλάσσιο drone εναντίον δεξαμενόπλοιου κοντά στη γέφυρα Ρωσίας-Κριμαίας. Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν πως ακούστηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στη γέφυρα. Ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα, ενώ τα φώτα στη γέφυρα έσβησαν και έκλεισε για την κίνηση των αυτοκινήτων.

Χρήστες του Telegram, τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί, καθώς και πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον πόλεμο, έκαναν λόγο για πλήγμα σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο 32 ναυτικά μίλια από το στενό του Κερτς.

Σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές, μέλος του πληρώματος ανέφερε πως το μηχανοστάσιο πλημμύρισε μετά το πλήγμα και το σκάφος ακινητοποιήθηκε, πάντως δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς.

Πού το πάει ο Πούτιν;

Την ίδια ώρα, διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα πού το πάει ο Πούτιν. Σύμφωνα με το CNN ο Ρώσος Πρόεδρος θέλει να κρατήσει τον πόλεμο «ζωντανό» μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του 2024. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας, πιστεύουν ότι ο Πούτιν μπορεί να βλέπει μια νίκη του Τραμπ ή κάποιου άλλου Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου ως έναυσμα για να αποσύρουν οι ΗΠΑ τη στήριξή τους προς την Ουκρανία. Λένε επίσης ότι το βλέμμα του Πούτιν στις εκλογές καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη προς την Ουκρανία, μια δέσμευση που η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να επαναλαμβάνει.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως -πέραν του χρόνου, καθώς μιλάμε για 14 μήνες- είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Από την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία έχει χάσει 2.306 αξιωματικούς στην Ουκρανία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 854 στρατιωτικοί που ανήκουν στις επίλεκτες μονάδες (αξιωματικοί των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, των πεζοναυτών, των ειδικών δυνάμεων, των μονάδων ειδικού σκοπού της Ρωσικής Φρουράς, καθώς και 178 στρατιωτικούς πιλότους).

Οι ιστότοποι ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediazona και η Meduza υπολόγισαν πρόσφατα την υπέρμετρη θνησιμότητα των Ρώσων ανδρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνολικές πολεμικές απώλειες της Ρωσίας μέχρι το τέλος Μαΐου 2023 ανέρχονται σε 47.000. Κατά συνέπεια, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC , σύμφωνα με την πιο προσεκτική εκτίμηση, μέχρι τον Αύγουστο η Ρωσία θα μπορούσε να έχει 60.000 νεκρούς στην Ουκρανία.

Στο «παιχνίδι» και ο Ερντογάν

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένει εντός του μήνα που διανύουμε τον κ. Πούτιν στην Τουρκία, καθώς αγωνιά για να μεταφέρει ρωσικά σιτηρά στις φτωχές αφρικανικές χώρες! «Δεν έχουμε προσδιορίσει ακόμα την ημερομηνία. Οι συζητήσεις συνεχίζονται, ελπίζω η επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία να γίνει τον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στο θέμα του διαδρόμου μεταφοράς των σιτηρών, είπε: «Γνωρίζετε πως συμφωνούμε με τη Ρωσία σε αυτό το θέμα. Με άλλα λόγια, θα μετατρέψουμε τα δημητριακά που θα έρχονται από τη Ρωσία μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας σε αλεύρι και θα τα μεταφέρουμε ως τέτοιο στις φτωχές αφρικανικές και υπανάπτυκτες χώρες. Ακόμη και τώρα, εμείς, ως Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα και να στηρίζουμε τις φτωχές χώρες».

«Πόλεμος» για τα σιτηρά

Η Ρωσία αρνήθηκε τον περασμένο μήνα να ανανεώσει τη συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να μεταφέρει σιτηρά από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα παρά τον πόλεμο, λέγοντας ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για να αρθούν τα εμπόδια στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Ανέφερε ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία μόλις διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα. «Εάν θέλουν να συμβάλουν στην εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας των σιτηρών που αφορά τις υποχρεώσεις προς τη Ρωσία, οι Αμερικανοί πρέπει να το εκπληρώσουν, όχι να υπόσχονται ότι θα σκεφθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Στα ύψη οι αμυντικές δαπάνες

Όλα αυτά, βέβαια, κοστίζουν ακριβά στον κ. Πούτιν, ο οποίος διπλασιάζει τις αμυντικές δαπάνες του 2023 σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που συνιστά το ένα τρίτο του συνόλου των δημόσιων δαπανών, όπως προκύπτει από κυβερνητικό έγγραφο που μελέτησε το Reuters. Το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνεται και επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα οικονομικά της Μόσχας.

«Πόλεμος» προπαγάνδας

Παράλληλα διεξάγεται και ο πόλεμος της προπαγάνδας με τους Ουκρανούς να κυκλοφορούν γραμματόσημο με τρίφτη που κάνει κομματάκια το Κρεμλίνο. Για την ακρίβεια  οι εγκοπές του τρίφτη είναι σε σχήμα F-16 και ο διάσημος κόκκινος πύργος του Κρεμλίνου εμφανίζεται σε μικρές λωρίδες σε ένα πιάτο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τις μονάδες στην πρώτη γραμμή με τους επιτελείς να του παρουσιάζουν ένα σουηδικό όχημα μάχης πεζικού CV90, που κατέσχεσαν οι ρωσικές δυνάμεις από τον ουκρανικό στρατό. Στις τηλεοπτικές εικόνες που μεταδόθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ο Σοϊγκού εμφανίζεται με στρατιωτική στολή να ακούει αναφορά που παρουσιάζει ο στρατηγός Αντρέι Μορντβιτσέφ, που είναι ο διοικητής της στρατιωτικής μονάδας Tsentr («Κέντρο») στην ζώνη των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Ροή ειδήσεων

Advertisement