Connect with us

Οικονομία

Βενζίνη: Πού θα φτάσει η τιμή της την επόμενη εβδομάδα – Τι λένε πρατηριούχοι και οικονομολόγοι

Published

on

Νέες προβλέψεις για το πώς διαμορφωθεί από την επόμενη εβδομάδα η τιμή της βενζίνης έκανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΟΠΕΚ, Γιώργος Ασμάτογλου μιλώντας στο OPEN. Λίγο αυξητικά από τα τωρινά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η τιμή της βενζίνης μέχρι τις 15 Αυγούστου, όπως εκτίμησε Ασμάτογλου ωστόσο την ίδια στιγμή πως οι νέες προβλέψεις για την τιμή της βενζίνης θα βγουν την Τρίτη. «Εάν δεν εξαχθεί πετρέλαιο από τη Ρωσία, τότε θα δούμε και κάποιες ελλείψεις » προειδοποίησε και επεσήμανε πως σε αυτήν τη περίπτωση θα “εκτοξευθεί” η τιμή της βενζίνης.

«Ο περιορισμός της προσφοράς από τις χώρες του ΟΠΕΚ  δημιουργεί μια αύξηση στις τιμές οι οποίες μεταφέρονται σε διάφορες χώρες .Δυστυχώς στην Ελλάδα μεταφέρονται ιδιόρρυθμο τρόπο .Δηλαδή βλέπουμε μια ασύμμετρη κατάσταση κατά την οποία όταν αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, τότε αυξάνονται και οι τιμές της βενζίνης. Ενώ όταν μειώνονται οι τιμές διεθνώς, τότε  δεν μειώνονται αναλόγως οι τιμές της βενζίνης στη χώρα μας  » σημείωσε από πλευράς του ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Μελάς.

Βενζίνη: Πού βρίσκεται η τιμή της

Για το θέμα της τιμής της  βενζίνης μίλησε νωρίτερα και σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ ο κ. Ασμάτογλου. «Εάν βρεθεί κανείς σε απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας θα δει ότι η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι 1,962 ευρώ το λίτροΣτην νησιωτική Ελλάδα το ταβάνι στην τιμή της βενζίνης είναι 2,40 ευρώ το λίτρο. Και εκεί είναι πολύ υψηλά τα κόστη όσον αφορά τους θαλάσσιους εφοδιασμούς για τα πρατήρια. Στην Νάξο η τιμή της βενζίνης είναι στα 2,20 ευρώ το λίτρο. Κοστίζουν πολύ τα πλοία  αλλά και οι χερσαίες μεταφορές. Για αυτό βλέπουμε ότι η τιμή της βενζίνης στο Καρπενήσι είναι πολύ υψηλότερη από τα 2 ευρώ το λίτρο.  Άρα έχουμε ένα υψηλό τίμημα το οποίο δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη ».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν τον 15 Αύγουστο η τιμή της βενζίνης θα έχει ένα 2 μπροστά. «Θα μπορούσαμε γιατί βλέπουμε ότι οι τάσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου είναι ανοδικές. Απλά στην Ανατολική Μεσόγειο οι τιμές αυτές ήταν μειωμένες αυτές τις 2 με 3 ημέρες. Αλλά αυτό δεν λέει κάτι .Αυτό μπορεί να αλλάξει και μπορούν να αλλάξουν και τα δεδομένα με διάφορες συγκυρίες οι οποίες μπορούν να βγουν μπροστά μας .Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αυτό απόλυτα .Αλλά πιστεύω ότι κινηθούμε σε αυτά τα επίπεδα λίγο αυξημένα» απάντησε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement