Connect with us

Ελλάδα

ΕΛΓΑ-Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τα καμένα

Published

on

Το τελικό ποσό της κρατικής αρωγής για πυρόπληκτες καλλιέργειες ανά κατηγορία ζημίας θα διαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ενισχύσεων της Κρατικής Αρωγής, επί των εισηγήσεων του ΕΛΓΑ, όπως εφαρμόστηκε στις περιπτώσεις των πυρκαγιών 2021 και 2022.

Οι τιμές ενισχύσεων πολυετών δενδρωδών καλλιεργειών από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, τις οποίες εισηγείται ο ΕΛΓΑ είναι ακριβώς ταυτόσημες με εκείνες των πυρκαγιών προηγούμενων ετών, χωρίς προσαυξήσεις.

Για παράδειγμα, η τελική ενίσχυση που προβλέφθηκε για τις περιπτώσεις ολικά κατεστραμμένων ελαιόδεντρων στις προηγούμενες πυρκαγιές δεν ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά δένδρο, με κλιμάκωση προς τα κάτω για τις περιπτώσεις που η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Απαντώντας σε δημοσιεύματα σχετικά με καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χθες ότι ήδη από το 2021, σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, προβλέφθηκε προκαταβολή στο 50% της ενίσχυσης, ώστε οι αγρότες να έχουν όσο πιο σύντομα γίνεται μια σημαντική αρωγή, ενώ η καταβολή του επόμενου ποσού θα σχετίζεται και με την αποκατάσταση.

Τις επόμενες ημέρες οι εμπλεκόμενοι φορείς, σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Στήριξη εκμεταλλεύσεων μειονεκτικών περιοχών
Στο μεταξύ, ποσό άνω των 250 εκατ. ευρώ θα λάβουν ως οικονομική ενίσχυση οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα. Πρόκειται για «εξισωτική αποζημίωση» που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Συγκεκριμένα, 380.000 δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν ενίσχυση 255.076.923 ευρώ, ενώ η κατανομή έχει ως εξής:
-Δράση 1: 185.076.923 ευρώ (ορεινές περιοχές).
-Δράση 2: 60.000.000 ευρώ (περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών).
-Δράση 3: 10.000.000 ευρώ (περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα).
“Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για στήριξη των παραγωγών, ιδιαίτερα δε, εκείνων που δραστηριοποιούνται με ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά και σε περιοχές που αποτελούν φυσικούς προορισμούς» ανέφερε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι, όχι μόνο να αντεπεξέλθουν οι παραγωγοί στα οξυμμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω εξωγενών διεθνών εξελίξεων, αλλά και η στήριξη εκείνων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές ευαίσθητες, τις οποίες οφείλουμε να κρατήσουμε οικονομικά ενεργές».

Ροή ειδήσεων

Advertisement