Connect with us

Οικονομία

ΕΛΓΑ: Πληρώνονται αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ – Ποιοι παραγωγοί είναι δικαιούχοι

Published

on

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, από τις 12:00 και μετά, θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών.

Συγκεκριμένα, αύριο καταβάλλονται τα εξής:

  1. Προκαταβολές ύψους 8 εκατ. ευρώ, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛΓΑ με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.

2. Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΛΓΑ, στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο 2022 και μέχρι τον Απρίλιο 2023, έχει εξοφλήσει το 90% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες έτους 2022.

Η καθυστέρηση πληρωμής του 10% των πορισμάτων και των ενστάσεων, η οποία πραγματοποιείται αύριο, οφείλεται τόσο στην επεξεργασία των δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και στην δημοσιονομική διευθέτηση της πληρωμής, σύμφωνα με στοιχεία προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ έτους 2023.

Ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ, για την πληρωμή αποζημιώσεων έτους 2023 όταν τα έσοδά του από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος αυτό δεν υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΛΓΑ επισημαίνει ότι στις 30Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023. Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.

Ροή ειδήσεων

Advertisement