Connect with us

Εκκλησιαστικά

Αγνή Παρθένε Δέσποινα Με κατάνυξη και ευλάβεια τιμάται η μεγάλη εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου σε όλη την Αχαΐα

Published

on

Με ευλάβεια, δέος και κατάνυξη τιμάται το πανίερο και πανσεβάσμιο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, μητέρας του Θεού και όλων των ανθρώπων από σήμερα και στην Αχαΐα.

Η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού, η οποία «μετέστη προς την ζωήν» και ο Δεκαπενταύγουστος έχει καθιερωθεί ως το Πάσχα του καλοκαιριού.
Στην Πάτρα το επίκεντρο του εορτασμού αποτελεί η ιστορική Μονή της Παναγίας της Γηροκομιτίσσης και η Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης, καθώς και οι Ιεροί Ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου όπως της Παναγίας Αλεξιώτισσας, στην Οβρυά, στην Παραλία και σε άλλα προσκυνήματα στην Αχαΐα. Σήμερα,  θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία ενώ στις 6:30 μ.μ. θα ψαλεί ιερά παράκληση μετά θείου κηρύγματος και το βράδυ βραχεία αγρυπνία στο καθολικό της Μονής.
Στον Ιερό Ναό φυλάσσονται ως ανεκτίμητος θησαυρός η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γηροκομίτισσας σε μαρμάρινο θρόνο, καθώς και η αξιόλογης τέχνης ιερή εικόνα της Θεοτόκου που φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού η Αληθινή», στις οποίες οι πιστοί καταθέτουν την ευλάβεια και την πίστη τους.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας θα προβεί στις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Γηροκομειό, ενώ το Αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας θα έχει αυξημένα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών.
ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΛΕΞΙΩΤΙΣΣΑ
Στις 7 π.μ. θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία με λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του Ναού, ενώ στις 7 μ.μ. θα τελεστεί ο αναστάσιμος εσπερινός.
ΣΤΗΝ ΟΒΡΥΑ
Θα τελεστεί (7.30-10 π.μ.) πανηγυρική θεία λειτουργία μετά θείου κηρύγματος και στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί εσπερινός και ιερά παράκληση και λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της ενορίας.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
(7-10 π.μ.) θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία μετά θείου κηρύγματος και στις 7 μ.μ. ο μεθεόρτιος εσπερινός, ιερά παράκληση και λιτάνευση της ιεράς εικόνας πέριξ του Ιερού Ναού.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑΟΙ
Διήμερες πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στους Ιερούς Ναούς Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστελλοκάμπου, Δρεπάνου, Ελεκίστρας, Σουλίου, Μοίρας, Σαραβαλίου, Κρυσταλόβρυσης, Χαλανδρίτσας, Λακκόπετρας, Άνω Αχαΐας, Κρίνου, Αποστόλου, Ερυμάνθειας, Κυδωνιών, Ελληνικού και Λαμπιρίου.

ΦΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΑ λ
Στο Μέγα Σπήλαιο θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμος
Πανηγυρίζουν οι Μονές σε Καλάβρυτα και Αιγιαλεία

Ανήμερα της εορτής, το πρωί, θα χοροστατήσει στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή (ώρα έναρξης καταβασιών 7.30 π.μ.). Κατά την παράδοση, οι ιδρυτές της Μονής αδελφοί Συμεών και Θεόδωρος, καθοδηγούμενοι από την Παναγία και με τη βοήθεια της βοσκοπούλας Ευφροσύνης, ανακάλυψαν την Εικόνα της Μεγαλοσπηλαιώτισσας που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στο σπήλαιο.
Επίσης, εορτάζει η Μονή Αγίας Λαύρας. Η Μονή έγινε το κέντρο της Εθνεγερσίας του 1821, με την ύψωση του Λαβάρου της Επανάστασης και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Στο «Λάβαρο της Επανάστασης» εικονίζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και κατασκευάστηκε στη Σμύρνη στα τέλη του 16ου αιώνα.

ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑ
Ανήμερα της μεγάλης θεομητορικής εορτής ώρες 7-10.30 π.μ. τελείται Πανηγυρική Θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας. Η Μονή θα εορτάσει και την Τετάρτη 23 Αυγούστου με Πανηγυρική Θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας (7- 10.30 π.μ.) Η Μονή για το μήνα Αύγουστο θα είναι ανοικτή καθημερινά ώρες 8:30 π.μ. – 2 μ.μ. και 5-8:30 μ.μ.
Επίσης, εορτάζουν και η Μονή Παναγίας Πεπελενίτσας στο χωριό Κουνινά στην Αιγιάλεια, ο Ιερός Ναός Φανερωμένης Αιγίου, ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, καθώς και οι φερώνυμοι Ναοί σε Λαππάτα, Άνω Βλασία, Δροσάτο, Κέρτεζη.

Ροή ειδήσεων

Advertisement