Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πατρινό Σαν Σήμερα-Πριν 46 χρόνια

Published

on

Η εορτή της Παναγίας το 1977 έπεσε Δευτέρα. Συνεπώς η δευτεριάτικη «Γνώμη» κυκλοφόρησε την Τρίτη 16 Αυγούστου αλλά δεν ήταν μόνο αυτή η ιδιομορφία εκείνης της έκδοσης. Εκείνη την Τρίτη η «Γνώμη» κυκλοφόρησε με ένα πανηγυρικό αφιέρωμα 48 σελίδων, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έκδοσή της, που για τα μέτρα και τις δυνατότητες της εποχής ήταν ένας εκδοτικός άθλος.

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ
«Είναι μακρύς ακόμα ο δρόμος των στόχων και των επιδιώξεων της «Γνώμης». Ο δρόμος που είναι αποφασισμένη να διανύσει, οπλισμένη με απόλυτη πίστη για τη νίκη και εδραιωμένη στη βεβαιότητα της δικής σας συμπαραστάσεως, φίλοι αναγνώστες». Η φράση αυτή είναι απόσπασμα από πρωτοσέλιδο σημείωμα της εφημερίδας που αναφέρεται στη συμπλήρωση πέντε χρόνων ζωής της εφημερίδας.

ΑΡΘΡΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Από το φύλλο της 16ης/8/1977 ξεχωρίζει ένα άρθρο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Για την ακρίβεια ήταν ένα άρθρο του Καραμανλή που πρωτοδημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του γαλλικού περιοδικού «Επιθεώρηση Δύο Κόσμων» από όπου και το αναδημοσίευσε η «Γνώμη».
ΘΑ ΠΑΡΩ 90%
Ήταν μια ολοσέλιδη συνέντευξη του τότε Δημάρχου Θόδωρου Άννινου. «Στις προσεχείς εκλογές θα πάρω 90%» δήλωσε τότε ο Άννινος που, για όσους τον θυμούνται, δεν ήταν και ορισμός της μετριοπάθειας. Για την ακρίβεια η απάντησή του στη σχετική ερώτηση είχε ως εξής: «Δεν είναι σωστό να κάνεις προβλέψεις, υπάρχει όμως βεβαιότητα. Ο λαός ξέρει να ψηφίζει τον εαυτό του γι’ αυτό θα πάρω με τους συνεργάτες μου 90%». Τελικά στις δημοτικές εκλογές του 1978 ο Άννινος είχε επανεκλεγεί όχι με 90% αλλά με 57% που ήταν ένας θρίαμβος.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, Δημοκρατική Ένωση Νέων Γυναικών, Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων Πατρών. Όλοι αυτοί οι τοπικοί Σύλλογοι μαζί είχαν δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου για να εναντιωθούν στο ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών.
ΜΑΖΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ
Το πανηγύρι στην Άνω Βλασία είχε δυσάρεστη κατάληξη εκείνη τη χρονιά. Έντεκα άτομα υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση σε βαθμό που χρειάστηκε να μεταφερθούν για νοσηλεία σε νοσοκομείο, οι δέκα στα Καλάβρυτα και ο ένας στην Πάτρα. Πόσιμο νερό, μπύρα ή κρέας ήταν οι βασικοί ύποπτοι της δηλητηρίασης.
ΠΡΩΤΟΣ Ο ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ
Η φωτογραφία είναι τρίστηλη στη βάση της 1ης σελίδας. Ο Πατρινός οδηγός Αντώνης Κορφιάτης είχε νικήσει στην ανάβαση της Πιτίτσας στο γκρουπ 1. Στις ελεύθερες συμμετοχές πρώτος είχε αναδειχθεί ο Μάκης Σαλιάρης. Ήταν οι ένδοξες εποχές για την ανάβαση της Πιτίτσας.

Ροή ειδήσεων

Advertisement