Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανδρέας Βούλγαρης: «Η υποκριτική είναι μαγεία»-Ο Πατρινός ηθοποιός μιλά στη «Γ» για τα παιδικά του χρόνια και για την απόφασή του να ασχοληθεί με το σανίδι

Published

on

Συνέντευξη στην Ελένη Γεωργοπούλου

Στην γενέτειρά του την Πάτρα βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός και καταξιωμένος ηθοποιός Ανδρέας Βούλγαρης, καθώς οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις τον κρατούν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Ο Ανδρέας Βούλγαρης υποδύεται τον Φίλιππο στη σειρά «Το μυστικό της πεταλούδας» που προβάλλεται φέτος το καλοκαίρι στο Open TV, ενώ τον απολαύσαμε πέρυσι στην «Γη της Ελιάς» στον ρόλο του Χάρη.

Βρέθηκε στην Πάτρα, την πόλη όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 24 του χρόνια. Είχαμε την χαρά να τον υποδεχθούμε στα γραφεία της «Γ» και να συνομιλήσουμε μαζί του σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με σημείο αναφοράς τα παιδικά του χρόνια στην Πάτρα, τη διαδρομή του στην υποκριτική, η οποία προέκυψε ως ανάγκη όπως μας λέει, έχοντας ήδη καταξιωθεί ως πρωταθλητής της πυγμαχίας. Μας μίλησε για τις δυσκολίες που συνάντησε ως παιδί με δυσλεξία, για το πόσο τον βοήθησε η ψυχοθεραπεία στην ζωή του, για την ευλογία που είχε να μοιραστεί σκηνές είτε στο θέατρο είτε στην τηλεόραση με σπουδαίους ηθοποιούς και πως για τον ίδιο η υποκριτική είναι μαγεία.

«Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ»

Ο Ανδρέας Βούλγαρης γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στην γειτονιά του Αγίου Ανδρέα, πίσω από τη Veso Mare.

Πήγε στο 6ο Δημοτικό, στο 19ο Γυμνάσιο, στο 7ο ΤΕΕ ως Βοηθός Φυσικοθεραπευτών, όμως δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον παραϊατρικό κλάδο. Από την ηλικία των 8,5 ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με την πυγμαχία.

«Με υπογραφή του πατέρα μου ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό. Έπαιξα σε αγώνες πριν καλά καλά κλείσω τα 9 και αυτό ήταν μοναδική εμπειρία γιατί από μικρός άρχισα να μπαίνω στο πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του ολυμπιακού ιδεώδους. Συνειδητοποίησα την αξία της προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου, με πειθαρχία και προσήλωση έχοντας τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα μου, γιατί μόνος σου δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα, η αλήθεια είναι αυτή. Ασχολήθηκα και με το μπάσκετ, όμως λόγω της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής που είχα δεν μπορούσα να αποδώσω σ’ ένα ομαδικό άθλημα. Έτσι, μπήκα στην «αγκαλιά» της πυγμαχίας και ήμουν τυχερός διότι είχα δάσκαλο τον Νίκο Πλέα, ο οποίος αποτέλεσε πρότυπο στη ζωή μου. Κατέκτησα πρωταθλήματα με στέρηση, άγχος και εντατική προπόνηση. Μετέπειτα ασχολήθηκα με το body building και με τον προπονητή μου -επίσης πρότυπο- τον Νίκο Ανδριακόπουλο βγήκα τρίτος σε πανελλήνιους αγώνες. Ο αθλητισμός υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Παράλληλα, εργαζόμουν στην δουλειά του πατέρα μου στην επιχείρηση με εποχικά είδη -την οποία συνεχίζει σήμερα ο αδελφός μου Λεωνίδας- ως οδηγός και έκανα ταξίδια σε όλη την Νοτιοδυτική Ελλάδα. Μετά το τελευταίο πρωτάθλημα της πυγμαχίας, σε ηλικία 24 ετών, έψαχνα να με βρω και αποφάσισα να ασχοληθώ με την υποκριτική» μας εξομολογείται. «

ΕΚΑΝΑ ΤΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΜΑ, ΕΓΙΝΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ»

Η πρώτη επαφή του με το θέατρο ήταν σε μια σχολική παράσταση που έπαιζε ο αδελφός του. «Με είχε πάρει ο αδελφός μου στις πρόβες, έψαχναν ένα μικρό παιδί και κατά τύχη ήμουν εκεί. Αυτό ευτύχησε μέσα μου, ασυνείδητα θα έλεγα στράφηκα στην υποκριτική. Στα 24 μου χρόνια μετά από πολλή σκέψη και αρκετές συζητήσεις αποφάσισα να γίνω ηθοποιός. Έφυγα από την Πάτρα, πήγα στην Αθήνα, έδωσα εξετάσεις, πέρασα στην Ανώτερη Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή Τράγκα». Ο πρώτος χρόνος ήταν δύσκολος γιατί έπρεπε να παλέψω με τους εφιάλτες και τα σκοτάδια μου καθώς αναγνώρισα τη δυσλεξία μου – ήταν κάτι που δεν το είχα ανακαλύψει μέχρι τότε.

Πίστευα πως ήμουν «τεμπέλης», ταμπέλα που δυστυχώς μπαίνει για όσα παιδιά έχουν διάσπαση προσοχής ή πάσχουν από δυσλεξία χωρίς να το γνωρίζουν, και αυτό είναι τραυματικό για τον ψυχισμό τους. Διάβασα, λοιπόν, ένα βιβλίο με τίτλο «Το χάρισμα της δυσλεξίας» και ένιωσα ότι έβλεπα την παιδική μου ηλικία, όλα τα άγχη και τα δάκρυα που έχυνα ως παιδί για να κατανοήσω τα ρήματα.. Αναζήτησα τρόπους για να μπορώ να διαβάζω ως δυσλεκτικό άτομο και τα κατάφερα, έγινα βιβλιοφάγος. Παράλληλα έκανα ψυχοθεραπεία, ήταν για μένα το «θείο δώρο», βρήκα τον εαυτό μου, άκουσα το σώμα μου και με έσωσε θα έλεγα. Ως φόρο τιμής ξεκινάω τις σπουδές μου στην Ψυχολογία», μας λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

«ΠΗΡΑ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ»

Οι πρώτες ακροάσεις έφεραν συνεργασίες με καταξιωμένους ηθοποιούς και μια σημαντική πορεία στη συνέχεια. «Τον δεύτερο χρόνο φοίτησης στην Σχολή, συμμετείχα σε μια παιδική παράσταση και αυτό μου έδωσε αυτοπεποίθηση για να προχωρήσω. Στο τρίτο έτος παρακολουθούσα παράλληλα μαθήματα χορού, τζαζ και χιπ χοπ στην σχολή του Φωκά Ευαγγελινού, ο οποίος μου πρότεινε να πάω στην ακρόαση του Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο Παλλάς με τον Κώστα Βουτσά όπου και πήρα τον ρόλο. Ακολούθησαν άλλες θεατρικές παραστάσεις με ξεχωριστούς ηθοποιούς όπως τον Φαίδωνα Καστρή, τον Θοδωρή Κατσαφάδο, τον Παύλο Ορκόπουλο, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, από τους οποίους έμαθα πολλά και θεωρώ πως ήταν τύχη για μένα και αρωγή. Είμαι ικανοποιημένος για την πορεία μου, ξεκινώντας από μικρούς ρόλους φθάνοντας μέχρι τον σημαντικό σταθμό, το Φεστιβάλ Αθηνών στην αίθουσα «Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής με το μιούζικαλ «West Side Story» παίζοντας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ήταν κάτι μαγικό», συνεχίζει.

ΟΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Ο Ανδρέας Βούλγαρης μετρά αρκετές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός στην «10η Εντολή» του Κοκκινόπουλου παίζοντας με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ στην πορεία συμμετείχε σε αρκετά σίριαλ, όπως στην «Εθνική Ελλάδος» («κρίμα αυτή η σειρά που κόπηκε τότε γιατί μιλούσε την αλήθεια» μας λέει), στο «Κόκκινο Ποτάμι», στις «Οκτώ Λέξεις» ενώ στην περσινή σεζόν εμφανίστηκε στην «Γη της Ελιάς». «Δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Γεωργίου να εμφανιστώ για 30 επεισόδια στη «Γη της Ελιάς». Με το που μου είπε πως θα έχω σκηνές με τον Νίκο Γαλανό ένιωσα δέος. Θεωρώ τύχη και ευλογία να έχω παίξει με τον Βουτσά, τον Γαλανό, τον Βογιατζή στο Εθνικό Θέατρο και με άλλους σπουδαίους ηθοποιούς…

Σημασία δεν έχουν οι ρόλοι αλλά οι άνθρωποι που έχεις συνεργαστεί και όσα έχεις πάρεις από αυτούς», μας λέει.

«Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»

Ο Ανδρέας Βούλγαρης πλέον ζει και εργάζεται στην Κύπρο μετά από πρόταση που δέχθηκε να παίξει στο Κρατικό Θέατρο Κύπρου στη «Λυσσασμένη Γάτα» του Τένεσι Γουίλιαμς ενώ ακολούθησαν συμμετοχές σε σίριαλ της κυπριακής τηλεόρασης. Όπως μας είπε, «στην Κύπρο υπάρχουν περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες και στο θέατρο και στην τηλεόραση απ’ ό,τι στην Ελλάδα, όπου ο όγκος των ηθοποιών είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχω κάνει και μια ταινία στην Κύπρο. Μου αρέσουν όλα τα είδη, το θέατρο, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος, δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω, εμένα μου αρέσει να παίζω, για μένα είναι μαγεία η υποκριτική». Το χειμώνα θα εμφανιστεί στην παράσταση που ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με το έργο του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου, και σε τηλεοπτική σειρά στο ΡΙΚ.
«ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΑΠΛΩΣ ΔΟΥΛΕΥΩ ΣΚΛΗΡΑ»
Φιλικός, ευγενικός, ταπεινός και απλός, ο Ανδρέας Βούλγαρης λέει: «Δεν θεωρώ ότι έχω ταλέντο, απλά δουλεύω σκληρά και είμαι πειθαρχημένος, και αυτό είναι κάτι που το διδάχθηκα από τον αθλητισμό. Τα νέα παιδιά που θέλουν να γίνουν ηθοποιοί πρέπει να δουλέψουν πολύ με τον εαυτό τους, να διαβάσουν πολύ, να κάνουν αυτοπαρατήρηση και όχι αυτοκριτική, να είναι ταπεινοί, να πατούν στην γη και να αναλαμβάνουν την ευθύνη».
ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Παράλληλα, μας αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο θα ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με την εκλεκτή της καρδιάς του, επίσης, ηθοποιό, την Μαρίλια Γιαλλουρίδου, με την οποία βρέθηκαν στην Πάτρα και απόλαυσαν στιγμές χαλάρωσης. «Την Πάτρα την εκτίμησα αφότου έφυγα, έχοντας ζήσει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και Λονδίνο. Είναι μια πανέμορφη πόλη. Είναι ανεκτίμητη αξία να μπορείς σε δέκα λεπτά να βρεθείς στην παραλία του Αγίου Βασιλείου και να ταξιδέψεις αντικρίζοντας την μαγική γέφυρα, την Ναύπακτο, τα βουνά, το γαλάζιο», επισημαίνει και δηλώνει περήφανος για τους γονείς του γιατί «έχουν εκπληρώσει τον αυτοσκοπό τους, έχουν εργαστεί με ήθος, έχουν αποκτήσει δύο γιους, οι οποίοι έχουν κάνει ο καθένας την πορεία του. Μακάρι να μου δοθεί η ευκαιρία να το πράξω και εγώ αυτό, να εκπληρώσω τον αυτοσκοπό μου», καταλήγει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement