Connect with us

Ελλάδα

Χατζηδάκης για το «καλάθι» της ΔΕΘ: Πάμε με αυτά που έχουμε και όχι με αυτά που δεν έχουμε

Published

on

Για το «καλάθι» της ΔΕΘ και τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που θα περιλαμβάνει, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. To τελικό πακέτο έχει σχεδόν «κλειδώσει» και οι παροχές θα είναι εντός των αντοχών του προϋπολογισμού.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας με διαφορετικούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι το Market Pass το οποίο ήταν κάτι που έτυχε και αυτό κριτικής, αλλά πάντως λειτούργησε και στήριξε σε κάποιο βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά. Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση του κατώτατου μισθού», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ στην εκπομπή «ΠΡΩΪΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να υπάρξει παράταση του market pass και μετά τον Οκτώβριο ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. για αυτές τις πολιτικές, δεν εφαρμόζουμε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Και όπως καταλήξουμε σε αποφάσεις θα τις ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Δεν υπάρχουν μαγικά όπλα, υπάρχει μια συνολική προσέγγιση που αναλύεται σε 3 άξονες και επικαιροποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις».

Στο ερώτημα εάν θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ‘ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΕ, εξαντλούμε τις δυνατότητες μας και δεν ισχυριζόμαστε- σε αντίθεση με άλλους- ότι έχουμε μαγικές συνταγές».

Για το ενδεχόμενο να είναι «άδειο» των καλάθι των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λόγων των οικονομικών επιπτώσεων από τις πυρκαγιές ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι « σε κάθε περίπτωση, έχουμε μια συγκρατημένη και πειθαρχημένη πολιτική, στα δημοσιονομικά, ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι αν μας ξεφύγει η κατάσταση με τον προϋπολογισμό, στο τέλος θα πάμε σε φαινόμενα επικίνδυνα. Και πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, και να μην ξεχνάμε τα συμπεράσματά μας από την περασμένη δεκαετία που ταλαιπώρησε» τους πολίτες. Δηλαδή η λογική ότι έχουμε έναν καλής καρδιάς άνθρωπο, ο οποίος μοιράζει, μοιράζει, μοιράζει. Είναι μια αφελής αντιμετώπιση. Οι υπουργοί Οικονομικών μοιράζουν αυτά που εισπράττουν από τους πολίτες. Και αν ξεπεραστούν κάποια όρια, είτε θα πάνε σε φορολογία, είτε θα πάνε σε παραπάνω δανεισμό. Τα «καλά» του δανεισμού, τα βιώσαμε, την περασμένη δεκαετία. Άρα, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης «πάμε με αυτά που έχουμε, όχι με αυτά που δεν έχουμε, κρατάμε ό,τι πρέπει να κρατηθεί στην άκρη για απρόβλεπτες καταστάσεις.

Για τους μισθούς στο δημόσιο περάσαμε νόμο τον πρώτο μήνα από την ανάληψη της διακυβέρνησης εκ νέου, το καλοκαίρι. Προβλέπει αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, που θα ισχύσουν από 1ης- 1ου- 2024. Συνολικά τα μέτρα που πήραμε για τους δημοσίους υπαλλήλους, οδηγούν σε αυξήσεις στον μέσο δημόσιο υπάλληλο, σε ετήσια βάση, 1.476 ευρώ.

Για τις συντάξεις υπάρχει νόμος. Η Αύξηση θα είναι γύρω στο 3%»

Ροή ειδήσεων

Advertisement