Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Καιρός – Κακοκαιρία «Daniel»: Μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα, λέει ο Κολυδάς – Νέοι χάρτες

Published

on

Συνεχίζονται τα έντονα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» στα κεντρικά τμήματα της χώρας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής  να καταγράφονται σε Θεσσαλία και Αργολίδα.

Σε σημερινή του ανάρτηση ο διευθυντήες της ΕΜΥ,  Θοδωρής Κολυδάς ενημερώνει ότι τα φαινόμενα σήμερα Τετάρτη θα διατηρηθούν στη Θεσσαλία με μικρότερες όμως εντάσεις συγκριτικά με χθες και το κέντρο βάρους θα μετατοπιστεί δυτικότερα. «Η κακοκαιρία λίγο περιορισμένη σε έκταση αύριο, θα διατηρηθεί έως και το μεσημέρι της Πέμπτης».

Tο επίκεντρo της κακοκαιρίας από νωρίς το πρωί της Τετάρτης βρίσκεται πάνω από την Καρδίτσα αλλά και την Κορινθία και την Αργολίδα.

Πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία την Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, θα βρέχει κατά διαστήματα. Την Πέμπτη θα «χτυπηθούν» κυρίως Μαγνησία και Θεσσαλία, ενώ αισθητή βελτίωση θα υπάρξει την Παρασκευή.

Χθες το βράδυ η κακοκαιρία «χτύπησε» περισσότερο την Εύβοια προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα.

Επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07-09-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα.

β. κατά τόπους στη δυτική και νότια Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο.

Αύριο, Πέμπτη 07-09-2023 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας).

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 6-9-2023, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα ηπειρωτικά.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Κικίλιας για κακοκαιρία Daniel: Νέα έξαρση του φαινομένου τις πρωϊνές ώρες

Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας Daniel τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (6/9), σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια σε δήλωσή του για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που «χτυπούν» τη χώρα.

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε «ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση» και προσέθεσε ότι «οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διαθέσει 3 φορτωτές στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου για την αντιμετώπιση της ακραίας κακοκαιρίας Daniel. Παράλληλα μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε ετοιμότητα συνδρομής στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Υπερχείλησαν χείμαρροι στην βόρεια Εύβοια, πλημμύρισαν σπίτα

Η ακραία κακοκαιρία Daniel που πλήττει σκληρά την Εύβοια έχει σημαντικές επιπτώσεις σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, μαγαζιά και αυτοκίνητα καταστρέφοντας τα πάντα στο περασμά της. Η έντονη βροχόπτωση που έπεφτε όλο το βράδυ στην Βόρεια Εύβοια αλλά νωρίτερα και στη Νότια Εύβοια, έχει “φουσκώσει” ποτάμια και χειμάρρους, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα χωριά Πήλι, Αγία Άννα, Στροφυλιά, Μετόχι, Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού εδώ και ώρες.

Χείμαρροι κατέβασαν φερτά υλικά με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και να πλημμυρίζουν σπίτια.

Πλημμυρισμένα σπίτια από την κακοκαιρία στην Εύβοια

Ο δρόμος για τον οικισμό Ρετσινόλακο είναι κλειστός, έχει αέρα πολύ πέφτουν πεύκα στο οδόστρωμα.

Κακοκαιρία Daniel: Η πρωτοφανής θεομηνία που έπληξε την Εύβοια

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες και από την παραλία Αλμυροποτάμου στη Νότια Εύβοια, όπου η κακοκαιρία Daniel ρήμαξε ότι βρήκε μπροστά της, με τα μαγαζιά εστίασης, τα ξενοδοχεία αλλά και τα σπίτια να μετράνε πληγές.

1a48ac88-08d4-4adc-a606-e1cc07ee87e3

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο evima.gr, «Έχουν πλημμυρίσει τα πάντα, πάθαμε τεράστια καταστροφή τόσο νερό δεν έχουμε δει πότε ξανά στην περιοχή μας, έχουμε δέσει με σκοινιά τα αυτοκίνητά μας για να μην τα πάρει το νερό».

b906c823-cb9f-48c2-997a-cb153e771c4b

Ο μεγάλος όγκος νερού κατάφερε να καλύψει μέχρι και την παραλία του Αλμυροποτάμο

Είκοσι μηχανήματα του δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας Άννας, της Περιφέρειας και πυροσβεστικά οχήματα ενεργούν στα σημεία ενώ ενισχύσεις από τη Λαμία φτάνουν στη Βόρεια Εύβοια.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού με πολλά πλημμυρισμένα σπίτια και δρόμους, στην περιοχή Γούβες.

Τέσσερις φύλακες εγκλωβισμένοι σε κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το νερό ξεπερνάει το ένα μέτρο

Τέσσερα άτομα βρίσκονται από το μεσημέρι εγκλωβισμένα στο κτίριο της Αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον του Άρεως στον Βόλο. Συμφωνα με το thenewspaper.gr, οι άνδρες παρότι έχουν ειδοποιήσει την Πολιτική Προστασία, ακόμα δεν έχει γίνει επιχείρηση μεταφοράς τους. Οι τέσσερις φύλακες έχουν εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου καθώς το ισόγειο έχει πλημμυρίσει και η στάθμη του νερού ανεβαίνει συνεχώς. Ο εξωτερικός χώρος του Πανεπιστημίου είναι πλημμυρισμένος με το ύψος του νερού να ξεπερνά το ένα μέτρο.

Εκκενώθηκαν το Γηροκομείο Βόλου και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η εκκένωση του γηροκομείου του Βόλου – όπου βρίσκονταν 94 ηλικιωμένοι – στο οποίο κατέρρευσε ο τοίχος της παλίας πτέρυγας δίπλα στο ρέμα του υπερχειλισμένου Κρυσπίδωνα εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, 10 ηλικιωμένοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Βόλου με το ΕΚΑΒ, 20 σε ιδιωτική κλινική με πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι υπόλοιποι 64 μεταφέρθηκαν σε ασφαλή χώρο του γηροκομείου.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Νεότερη ενημέρωση για τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την εκδήλωση ισχυρών βροχοπτώσεων σε περιοχές της χώρας από εχθές Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/ 07:00, έως σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 και Ω/06:00

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από εχθές Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/ 07:00 έως σήμερα Τετάρτη 06-09-2023 και Ω/06:00 έλαβε 1196 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 1.049 κλήσεις, εκ των οποίων:
στη Μαγνησία, 750 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 200 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 200 άτομα
στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 130 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα
στην Καρδίτσα, 60 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων
στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 20 άτομα

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 80 κλήσεις, σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 13 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 20 κλήσεις, εκ των οποίων:
στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν για 3 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων και
στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 47 κλήσεις, εκ των οποίων:
στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 8 αντλήσεις υδάτων
στην Επίδαυρο 10 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
στο Κρανίδι 25 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 15 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 2 άτομα
Λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων που εκδηλώνονται στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα, εκδόθηκαν δύο (2) διαφορετικά μηνύματα από το 112, στις 05:10 και στις 05:13 αντίστοιχα, για απαγόρευση κυκλοφορίας στις ανωτέρω περιοχές.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη 07-09-2023, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Αναλυτικά ο καιρός σήμερα

προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, οι οποίες μετά το μεσημέρι βαθμιαία στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου θα εξασθενήσουν, ενώ θα συνεχιστούν σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Πελοπόννησο και νησιά του Ιονίου. Τα φαινόμενα σε Κεντρική Μακεδονία (Πιερία), Θεσσαλία, Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία), Βόρεια Εύβοια, Ανατολική και Βόρεια Πελοπόννησο (Δυτική Κορινθία, Ανατολική Αχαΐα, Αργολίδα, Ανατολική Λακωνία), θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 23 βαθμούς), 20 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 16 έως τους 23 βαθμούς στην Ήπειρο), 21 έως 29 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 32 βαθμούς στην Κρήτη, 23 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί 6 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής). Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια παραθαλάσσια πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική και νότια Κρήτη θα είναι κατά περιόδους έντονα.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα δυτικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 και στην Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα βόρεια τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά περιόδους ισχυρές στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 07-09-2023
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κα σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα πελάγη 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βορειδυτικά τους 24 με 26, στα υπόλοιπα ηπεριωτικά τους 27 με 30 και στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Συστάσεις απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

• Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

• Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

• Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

• Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

• Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

• Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

• Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

• Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

• Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

• Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement