Connect with us

Ελλάδα

Εκθέσεις τραπεζών για το πώς επηρεάζονται τα μακροοικονομικά μεγάλη από την μεγάλη καταστροφή στο Θεσσαλικό κάμπο

Published

on

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και την οριακή στασιμότητα στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επιταχύνθηκε το β’ τρίμηνο 2023. Για το σύνολο του α’ εξαμήνου 2023 το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,4%, ο έκτος υψηλότερος ρυθμός μεγέθυνσης ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Εurobank, η ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο 2023 προήλθε κυρίως από την ιδιωτική κατανάλωση που σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,8%. Η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης συνδέεται με την αύξηση του συνόλου των αμοιβών κατά 7,4%, αποτέλεσμα που ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Επιπρόσθετα, με δεδομένη τη μείωση του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου το α’ εξάμηνο 2023 (-3,3%), η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αφορούσε σε μεγάλο βαθμό υπηρεσίες καταλυμάτων και εστίασης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων.
Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το α’ εξάμηνο 2023 (ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4%) είναι οριακά υψηλότερη από τις προβλέψεις που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023-2026 και στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος για τον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του 2023 (2,3% και 2,2% αντίστοιχα).
Η έκθεση της Eurobank αναφέρει ότι οι μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν την περιφέρεια της Θεσσαλίας όπως και οι μεγάλες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, δημιουργούν κινδύνους για την επίδοση της οικονομίας το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2023.
Βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη χώρα μας που αντανακλάται στις θετικές επιδόσεις που κατέγραψε η ελληνική οικονομία, το πρώτο εξάμηνο του 2023, με αρωγούς την καλή πορεία του τουρισμού και την αύξηση των επενδύσεων, αναφέρει από την πλευρά της η Alpha Bank, υπογραμμίζοντας ότι οι προσδοκίες για το σύνολο του έτους μετριάζονται από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το φετινό καλοκαίρι διάφορες περιοχές της χώρας.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτιμά ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες αποτελούν μια ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Βραχυπρόθεσμα, εκτιμά, ότι είναι πιθανό να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ, μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να επέλθει επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου λόγω μείωσης των εξαγωγών αγαθών και αναπλήρωσης, μέσω εισαγωγών, της απολεσθείσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση.
Σε επίπεδο προβλέψεων πάντως η Alpha Bank εκτιμά ότι, μακροπρόθεσμα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η ταχύτερη επάνοδος σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας από το 2022, η εμπέδωση ενός σκηνικού πολιτικής σταθερότητας και η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελούν, βασικούς παράγοντες που συντελούν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement