Το βρετανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε την Τρίτη νομοσχέδιο για την διαδικτυακή ασφάλεια (Online Safety Bill), το οποίο δίνει στην ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών Ofcom τη δυνατότητα να υποχρεώνει τις εταιρείες να εντοπίζουν υλικό παιδικής πορνογραφίας σε κρυπτογραφημένα μηνύματα.

«Δεν πιστεύουμε ότι ο κόσμος θέλει να διαβάζουμε τα προσωπικά τους μηνύματα» δήλωσε στο BBC εκπρόσωπος της Meta Platforms.

«Η συντριπτική πλειονότητα των Βρετανών ήδη βασίζεται σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για να τους κρατήσουν ασφαλείς από χάκερ, απατεώνες και εγκληματίες» είπε.

Eιδικοί εκτιμούν ότι η σάρωση κρυπτογραφημένων μηνυμάτων είναι τεχνικά αδύνατη χωρίς να υπονομευτεί το απόρρητο των επικοινωνιών

Η εφαρμογή κρυπτογράφησης «end-to-end» θα σήμαινε ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης μπορούν να διαβάζουν τα μηνύματα -ακόμα και η ίδια η Meta δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Κρυπτογράφηση end-to-end εφαρμόζεται ήδη στο Whatsapp της Meta και άλλες πλατφόρμες μηνυμάτων, όπως το Signal και το iMessage της Apple, οι οποίες έχουν επίσης εκφράσει αντιρρήσεις για τη νέα βρετανική νομοθεσία.

Αρκετοί ειδικοί εκτιμούν εξάλλου ότι η σάρωση κρυπτογραφημένων μηνυμάτων είναι τεχνικά αδύνατη χωρίς να υπονομευτεί το απόρρητο των επικοινωνιών.

Η Meta, η οποία σχεδιάζει να αρχίσει να κρυπτογραφεί τα μηνύματα σε Messenger και Instagram στα τέλη του έτους, υποστηρίζει από την πλευρά της ότι διαθέτει αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και άλλα εργαλεία για την ανίχνευση ύποπτης δραστηριότητας, χωρίς να χρειάζεται να διαβάζει τα μηνύματα.

«Την τελευταία πενταετία αναπτύξαμε ισχυρά μέτρα ασφάλειας για να προλαμβάνουμε, ανιχνεύουμε και αντιμετωπίζουμε την κακοποίηση ενώ παράλληλα προστατεύουμε την ασφάλεια online» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πρόσθεσε ότι η Meta θα προσφέρει νέα ενημέρωση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το να εμποδίζει τους χρήστες άνω των 19 ετών να στέλνουν μηνύματα σε ανηλίκους που δεν τους ακολουθούν.

Οι διαβεβαιώσεις δεν έπεισαν την βρετανίδα υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία δεν τάχθηκε μεν κατά της κρυπτογράφησης, υποστήριξε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πρόσθετα μέτρα ασφάλειας.

«Αυτό που προτείνει [η εταιρεία] αυτή τη στιγμή θα καταστήσει το Facebook και το Instagram ασφαλές καταφύγιο για παιδόφιλους» είπε στο BBC.

«Αν καταστεί απαραίτητο, θα πρέπει να εφαρμόζουμε τις εξουσίες που προβλέπει ο νόμος» προειδοποίησε.

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

in.gr