Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βαλεντίνος Αθανασόπουλος: «Να αφήσουμε τη μιζέρια και να αλλάξουμε την πόλη»

Published

on

Μιλάει στη «Γ» ο εμπνευστής του Κινήματος «Η Πάτρα Μeτά»,

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Το κίνημα «Η Πάτρα Μeτά» στοχεύει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα στην Πάτρα, αφήνοντας πίσω μας τη μιζέρια, λέει στη «Γ» ο εμπνευστής του Βαλεντίνος Αθανασόπουλος.
Επιπλέον, τονίζει ότι απώτερος σκοπός του είναι η Πάτρα να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο, ώστε και οι νέοι άνθρωποι της να παραμείνουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα και να δημιουργήσουν σ’ αυτήν.
Και ως προς την πολιτική ταυτότητα του κινήματος, επισημαίνει με νόημα ότι «στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράει κανένα χρώμα, χωράει μόνο η αγάπη για τον τόπο σου».

Τι είναι το κίνημα «Η Πάτρα Μeτά» και πού αποσκοπεί;

Το κίνημα «Η Πάτρα Μeτά» είναι ένα πρότζεκτ που έχει ως στόχο να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των κατοίκων αυτής της πόλης. Με απλά λόγια, να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τις γειτονιές μας. Να σταματήσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με μιζέρια και να δούμε τις χιλιάδες δυνατότητες για εξέλιξη που υπάρχουν γύρω μας. Αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν οι βάσεις, ώστε η Πάτρα να γίνει ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός μητροπολιτικός Δήμος.

Ποιο ήταν το κίνητρο που σας ώθησε στη δημιουργία του;

Ενασχολούμενος με την τοπική αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια και έχοντας πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναντήσεις, τόσο με συνδημότες μας όσο και με φορείς, έχω διαπιστώσει την απαισιοδοξία που επικρατεί στους περισσότερους από εμάς. Υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Λοιπόν, αυτό δεν πρέπει να αλλάξει; Όπως και εκατοντάδες άλλοι, έτσι και εγώ θέλω να μείνω εδώ για να δημιουργήσω.
Η δική μου πρόταση είναι «Η Πάτρα Μeτά».

Προτρέπετε να αντιμετωπίσουμε μακροχρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε η Πάτρα να γίνει ο πόλος έλξης για τους νέους που θέλουν να μείνουν εδώ. Μήπως αυτός είναι ένας υπέρμετρα φιλόδοξος στόχος, η επίτευξη του οποίου υπερβαίνει τα όρια ενός κινήματος όπως το δικό σας;

Πραγματικά, είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Όμως, δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο με σταυρωμένα τα χέρια. Είμαι 32 ετών και 7 στους 10 από τους συμμαθητές που ήμασταν μαζί στο λύκειο έχουν φύγει για το εξωτερικό για να εργαστούν. Το brain drain είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο που μάς έχει πλήξει και κανένας δεν έχει κάνει τίποτα γι’ αυτό. Στη ζωή δεν υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν δυνάμεις σε κίνηση. Οπότε, πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε την «κίνηση» και οι λύσεις θα ακολουθήσουν.

Το κίνημα σας έχει κάποια συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα;

Η ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα είναι απολύτως ξεκάθαρη. Και το όνομα αυτής, Πάτρα. Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράει κανένα χρώμα, χωράει μόνο η αγάπη για τον τόπο σου.

Θα σας δούμε να κατέρχεστε στις δημοτικές εκλογές, προσλαμβάνοντας τον χαρακτήρα δημοτικής παράταξης;

Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ να απαντήσω, διότι τουλάχιστον ακόμα δεν το γνωρίζω. Η ίδια η πόλη είναι αυτή που θα το αποφασίσει. Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε, είναι αρχή ακόμα.

Εν τέλει, σε ποιους απευθύνεστε;

«Η Πάτρα Μeτά» απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που πιστεύουν πως πολλά είναι τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην πόλη και έχουν τη θέληση να προσπαθήσουν γι’ αυτό.

Σ.Σ: Ο Βαλεντίνος Αθανασόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Εκτός των άλλων, είναι χοροδιδάσκαλος και στέλεχος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ανθούπολης.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement