Connect with us

Πολιτική

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Published

on

Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για «την ενίσχυση της εργασίας», στο οποίο ενσωματώνεται η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και εξετάσεων μέχρι 31 Μαρτίου και την συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τις 6 το απόγευμα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, με ονομαστική ψηφοφορία, επί της Αρχής και επί των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31, την οποία κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει και το ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Αρχή του και αναμένεται να στηρίξουν επί μέρους άρθρα του.

Το κλίμα ήταν θερμό την πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου, με αρκετές εντάσεις.

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στις επικρίσεις των κομμάτων και κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ότι κήρυξαν απεργία χωρίς κανένα έρεισμα, γι αυτό και δεν είχε επιτυχία η απεργία.

«Το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά φιλεργατικό. Γι αυτό ούτε ένα σωματείο εργαζόμενων δεν έχει βγάλει ούτε Δελτίο Τύπου. Γι αυτό δούλεψαν όλα τα εργοστάσια σήμερα» είπε ο κ. Γεωργιάδης και ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν καταργεί ούτε το οκτάωρο ούτε το πενθήμερο.

Εξήγησε ότι το άρθρα 25 ρυθμίζει την απασχόληση την έκτη μέρα σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, ενώ το άρθρο 26 ρυθμίζει την απασχόληση την έκτη μέρα σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Καθορίζεται δηλαδή ότι δεν καταργείται το πενθήμερο απλώς επιτρέπεται στα κυλιόμενα πενθήμερα κάποιος να δουλεύει και Σάββατο ή Κυριακή αναλόγως. “Απλώς αν τύχει το πενθήμερό του να πέφτει Σάββατο παίρνει συν 40% από ότι θα έπαιρνε μέχρι σήμερα και αν τύχει Κυριακή παίρνει συν 40% και συν 75% στην εργατοώρα. Και ο λόγος που σήμερα δεν υπάρχει κόσμος έξω στο συλλαλητήριο είναι γιατί διάβασαν το νομοσχέδιο και κατάλαβαν ότι δεν καταργείται το πενθήμερο”, σημείωσε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement