Connect with us

Τεχνολογία

Τι μπορεί να κάνει το φαγητό να «εκραγεί» στον φούρνο μικροκυμάτων

Published

on

Ένας φούρνος μικροκυμάτων υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι. Ποτέ δεν είναι εύκολο ή διασκεδαστικό να καθαρίσετε έναν βρώμικο φούρνο μικροκυμάτων, επομένως είναι ενοχλητικό όταν κάποιο φαγητό που ζεσταίνετε «σκάει» και κομμάτια φαγητού και σάλτσας γεμίζουν το εσωτερικό της συσκευής.

Για να αποφύγουμε τα προβλήματα,  είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ένας φούρνος μικροκυμάτων. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η συσκευή χρησιμοποιεί μικροκύματα (ραδιοκύματα) που δημιουργούνται από μια μικρή συσκευή που ονομάζεται magnetron, σύμφωνα με το Home Appliance Geek.

Όσο μεγαλύτερο είναι το magnetron, τόσο πιο ισχυρός είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Όταν το φαγητό τοποθετείται μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεσταθεί, το νερό, το λίπος και η ζάχαρη στο φαγητό απορροφούν τα κύματα, σύμφωνα με το Home Appliance Geek. Αυτή η απορρόφηση έχει ως αποτέλεσμα τα μικρά σωματίδια στο φαγητό να ξεπηδούν, προκαλώντας θερμότητα. Αντίθετα, το γυαλί, το χαρτί, τα κεραμικά και το πλαστικό δεν απορροφούν τα ραδιοκύματα.

Πώς να αποτρέψετε μια «έκρηξη»

Μια έκρηξη τροφής σε φούρνο μικροκυμάτων συμβαίνει όταν κάτι, όπως στιγμιαίος καφές, τσάι ή ζελατίνη προστίθεται σε ένα υγρό που είναι ήδη πολύ ζεστό, σύμφωνα με το USDA. Ο μεγαλύτερος ένοχος είναι το νερό, το οποίο θα εκραγεί αν φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα από τη θερμοκρασία βρασμού του. Η τοποθέτηση νερού στον φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή, σύμφωνα με το USDA, επειδή κάτι τόσο απλό όπως η χρήση μιας πολύ καθαρής κούπας (όπως αυτή που μόλις βγήκε από το πλυντήριο πιάτων) ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εκραγεί. Ακόμη και η μεταφορά της κούπας με νερό από τον φούρνο μικροκυμάτων σε ένα τραπέζι μπορεί να είναι επικίνδυνη, επειδή λόγω της κίνησης του υπέρθερμου νερού, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεχειλίσει, να χυθεί και να προκαλέσει ακόμη και εγκαύματα.

Η ποσότητα του νερού που περιέχεται στο φαγητό που ψήνεται στα μικροκύματα παίζει επίσης ρόλο, σύμφωνα με την Britannica. Καθώς το φαγητό θερμαίνεται στον φούρνο μικροκυμάτων, το νερό που περιέχει διαστέλλεται και γίνεται ατμός. Εάν αυτός ο ατμός δεν έχει τρόπο να διαφύγει, η πίεση θα αυξηθεί και το φαγητό θα εκραγεί, σύμφωνα με την Britannica. (Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ανοίξετε τρύπες σε μια πατάτα ή να ξεφλουδίσετε την πλαστική στρώση ενός δοχείου, έτσι ώστε ο ατμός να έχει ένα μέσο διαφυγής.)

Το USDA προσφέρει μερικές ακόμη συμβουλές για πρόληψη: χρησιμοποιήστε ένα δοχείο με κεκλιμένα τοιχώματα, τοποθετήστε ένα κουτάλι ειδικό για φούρνο μικροκυμάτων στο δοχείο όσο είναι μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων και ανακατεύετε συχνά.

Ροή ειδήσεων

Advertisement