Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βαγγέλης Καραχάλιος (υπ. δημοτικός σύμβουλος με τον Β. Αϊβαλή): «Ήρθε η ώρα για άλλη πολιτική στην Πάτρα»

Published

on

Με αποφασιστικότητα και όραμα για να γίνει η αλλαγή στην πράξη και η Πάτρα να γίνει η πόλη που μπορεί κανείς να δημιουργήσει με ζωντάνια, κατέρχεται για πρώτη φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού. Ο λόγος για τον χωροτάκτη – πολεοδόμο, μηχανικό περιβάλλοντος και γενικός γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βαγγέλη Καραχάλιο, ο οποίος είναι ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βασίλη Αϊβαλή «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι». Σε συνέντευξή του στην «Γ» εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα, μιλά για τα «κακώς κείμενα» της πόλης και για τις προτεραιότητες του συνδυασμού του.

«Πυλώνες μας η καθημερινότητα του πολίτη, που είναι δείγμα πολιτισμού και η αναπτυξιακή διάσταση του Δήμου μας»


-Μιλήστε μας για την απόφασή σας να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού;

Ο Δήμος είναι ο πυρήνας άσκησης της αληθινής πολιτικής ζωής. Εκεί, που ο πολίτης έρχεται σε επαφή με τη λειτουργία και τις υποδομές της πόλης, εκεί γεννιέται η πολιτική. Ζω, εργάζομαι και έχω φτιάξει την οικογένεια μου στην Πάτρα και εδώ θέλω να συνεχίσω. Η επαγγελματική μου διαδρομή, η πολύχρονη σχέση με τον Βασίλη Αϊβαλή αλλά και η χρόνια οπισθοδρόμηση της πόλης σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων σχεδόν μου υπαγόρευσαν, θα έλεγα, να είμαι υποψήφιος. Δεν προέρχομαι από πολιτικό τζάκι ούτε υπήρξα ποτέ παιδί κομματικού σωλήνα. Αν όχι εμείς, τα παιδιά μας, οι φίλοι μας και οι συνεργάτες μας… τότε ποιοι; Η κεντρική γραμμή του κόμματος θα μας οδηγήσει στη λύση; Δεν συμφωνώ με αυτή την λογική και για αυτό επιλέγω να ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, να ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, να δημιουργώ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ και να διεκδικώ.

-Πώς προέκυψε η συμπόρευση με τον Βασίλη Αϊβαλή, με τον οποίο έχετε συνεργασία και στο ΤΕΕ/ΔΕ; Ο Δήμος Πατρέων χρειάζεται τεχνοκράτες;
Ο Δήμος Πατρέων χρειάζεται καταρχήν ηγεσία με όραμα και συγκεκριμένους στόχους για την πόλη όχι για το κόμμα. Αναγνωρίζει έστω και ένας πολίτης της Πάτρας, σήμερα μετά από 9 χρόνια διοίκησης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που οδηγεί την τρίτη πόλη της Ελλάδας ο κ. Πελετίδης και ποιο σχέδιο έχει εν τέλει για αυτή;
Για εμένα η Πολιτική μπορεί να είναι μόνο Ριζοσπαστική!!! Και αυτό γιατί η ρίζα της είναι ο Άνθρωπος και οι ανάγκες του!!! Και οι ανάγκες των Πατρινών έχουν μείνει πολύ χαμηλά, έχουν γίνει μίζερες και φοβικές. Αρκούμαστε στο λίγο και εμένα προσωπικά ως στάση ζωής δεν μου αρέσει μια τέτοια οπτική.
Φυσικά και η σχέση μου με το Βασίλη έπαιξε ρόλο. Ωστόσο, η κοινή μας αντίληψη για το πως επιθυμούμε την πόλη μας ήταν το κύριο συστατικό στοιχείο της κοινής μας πορείας και στην πολιτική πια. Καλές οι πορείες ως μέσο διεκδίκησης, αλλά αρκούν πολλές φορές μόνο να πάμε στην Αθήνα και να δηλώσουμε ότι παραμένουμε πιστοί στο κόμμα;
Το κόμμα φέρνει ψωμί και δουλειά στον εργαζόμενο; Στον αυτοαπασχολούμενο; Στον ελεύθερο επαγγελματία; Φέρνει ελπίδα το κόμμα στην μητέρα που πασχίζει να δώσει στα παιδιά της ότι καλύτερο για το μέλλον τους και πέφτει μέσα σε λακκούβες και αφώτιστους δρόμους ή παρακαλάει να μαζευτούν τα σκουπίδια από το πεζοδρόμιο; Δίνει νόημα στις αγωνίες μιας οικογένειας που έχει δυο παιδιά φοιτητών και δε τα βγάζει πέρα γιατί τα παιδιά της δε θέλουν να μείνουν σε μια Πάτρα που τα απωθεί; Απαντάει στα ουσιαστικά κρίσιμα ζητήματα;
Προσωπικά, τρέφω μεγάλη δυσπιστία σε αυτό και το τεκμηριώνω κοιτώντας την Πάτρα εδώ και 9 χρόνια. Ο Βασίλης ισχυρίζεται στις επαφές του με εκατοντάδες πολίτες κάθε μέρα πως “δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε επιστήμονες”. Δεν θα μπορούσα να μην το προσυπογράψω. Και προχωρώντας λίγο παρακάτω θέλω να σας πω πως σίγουρα δεν είμαστε κλασικοί πολιτικοί.
Η λέξη «τεχνοκράτης» ίσως είναι λίγο ψυχρή γιατί προτάσσει την λογική των αριθμών. Εμείς, στην συνείδηση μας προτάσσουμε τον άνθρωπο. Πολιτική όμως χωρίς τεχνοκρατική επάρκεια και γνώση είναι γράμμα κενό.

– Τι μηνύματα έχετε εισπράξει από τους πολίτες και πώς κρίνετε το έργο της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη;

Ο κόσμος θέλει κάτι διαφορετικό, θέλει να ακούσει τη διαφορετική, τη νέα πρόταση για την Πάτρα, που να μην είναι μία πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το ποιος έχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τον άλλον. Επιθυμεί να ακούσει τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Και αν μπορούσα να χαρακτηρίσω την σχεδόν δεκαετή διακυβέρνηση της πόλης από τον Κώστα Πελετίδη η φράση “εποχή της στασιμότητας” θεωρώ θα της πήγαινε γάντι! Ανολοκλήρωτα έργα. Έργα ατάκτως ειρημένα, χαμένα μέσα στα μεγάλα προβλήματα της πόλης. Έργα χωρίς αρχή-μέση-και τέλος. Χωρίς να υπηρετούν έναν στόχο. Έργα χαμηλής αισθητικής και αξίας που δεν προάγουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας ούτε δημιουργούν συνθήκες ευημερίας. Έργα που γίνονται για να γίνουν. Στάση μοιρολατρίας και χαμηλής προσδοκίας, εμπέδωσης μιας αντίληψης ότι τίποτα δεν γίνεται να αλλάξει γιατί φταίει το κράτος ή όποιος άλλος “εχθρός των Πατρινών”… οπότε αρκεστείτε στο ό,τι ο λαός διοικεί την Πάτρα! Η προσπάθεια του κ. Πελετίδη για να υπερασπιστεί την κοινωνική ευαισθησία έναντι των υπολοίπων χωρίς επιστημονική γνώση και επάρκεια οδηγεί σε μαρασμό και οπισθοδρόμηση. Θα συνεχίσει να πείθει ότι τα κάνει καλύτερα από τους άλλους, και αν ναι ας μας πει επιτέλους τι έχει κάνει, πέραν από ότι είναι όντως ένας καλός άνθρωπος και γιατρός, και αξίζει και 3η φορά να είναι δήμαρχος Πατρέων. Αν ο κόσμος θέλει αυτή την Πάτρα, τότε η επιλογή είναι ξεκάθαρη.

Απευθυνόμενος στους Πατρινούς γιατί να σας ψηφίσουν;
Ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας για να μην ξανακάνουμε το 2028 τις ίδιες δυσάρεστες διαπιστώσεις. Για να μην διηγούμαστε τα ίδια στα παιδιά μας και μάλιστα με τους ίδιους πρωταγωνιστές.
Γιατί πολιτική χωρίς το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο, ιδιαίτερα στις σημερινές πολύπλοκες συνθήκες, καταλήγει στα γνωστά κλισέ, σε πορείες προς την Αθήνα για την ανεργία, σε ρηχές αντιπαραθέσεις, σε πλειοδοσία κοινωνικής ευαισθησίας, χωρίς πολιτική ουσίας, χωρίς ικανότητα παρεμβάσεων, με μοιραία κατάληξη την απαξίωση της πολιτικής στα μάτια των πολιτών.
Τώρα πιστεύουμε πως έχει έρθει η ώρα για μία άλλη πολιτική για την Πάτρα με μια αλλαγή στην πολιτική τάξη που κρατάει τα ηνία της στα χέρια. Αν όχι τώρα πότε;
Εμείς με στόχο, γνώση, και συνέπεια λέμε ότι κι… όμως γίνεται η Πάτρα Σπουδαία και Πάλι, αρκεί να το θέλει και η ίδια.

«Κι όμως γίνεται, αλλαγή στην πράξη!»
– Ποιο είναι το σχέδιό σας για να καταστεί η Πάτρα Σπουδαία ξανά;
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι… κι όμως γίνεται να δούμε την Πάτρα να βρίσκει το δρόμο της ως μια σύγχρονη, Ευρωπαϊκή και βιώσιμη πόλη. Γι’ αυτό δίνω τον δικό μου αγώνα μαζί με όλα τα μέλη της παράταξης στο πλευρό του Βασίλη Αϊβαλή.
Δυο είναι οι πυλώνες μας.
Η καθημερινότητα του πολίτη είναι δείγμα πολιτισμού για εμάς, έτσι ώστε:
1. Να έχει κάθε γειτονιά πλατεία με πράσινο, καθαρή, φωτισμένη, σύγχρονη και λειτουργική
2. Να μην τσακίζεσαι στη σπασμένη πλάκα του πεζοδρομίου ή στη λακκούβα που χτυπά το αυτοκίνητο σου
3. Να υπάρχει επαρκές φως σε κάθε δρόμο και δημόσιο χώρο
4. Να υπάρχει ο σωστός κάδος στη θέση του για να πετάς τα σκουπίδια και η υπηρεσία να κάνει την αποκομιδή στην ώρα της.
5. Να μην παρκάρεις σε ράμπες ΑμεΑ.
6. Να έχει το παιδί καθενός χώρο για να παίξει σε μια πιστοποιημένη παιδική χαρά, χώρο ασφαλή να αθληθεί και το κατοικίδιο χώρο για να τρέξει.
7. Να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα της καθημερινότητας, η πόλη να μην είναι εχθρός της ζωής σου, να σε διευκολύνει, να έχεις προοπτική.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αναπτυξιακή διάσταση που θέλουμε να έχει μια σύγχρονη πόλη. Ποιος δε θέλει να δει μια
1. Ευρωπαϊκή Πάτρα όπου κάθε πόρος και πλεονέκτημα θα αξιοποιείται με στόχο την ανάπτυξη του πολιτισμού, του βιώσιμου τουρισμού και των διεθνών συνεργασιών. Κυρίως μέσα από εκείνα τα εμβληματικά έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα της πόλης.
2. Πάτρα – Περιφερειακό Κόμβο Καινοτομίας και Πρωτοπορίας μέσα από την ενεργή και αταλάντευτη συνεργασία με τα τρία Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα και τους φορείς πολιτισμού της πόλης.
3. Ψηφιακή και Έξυπνη Πάτρα που οριζόντια να διατρέχει την πόλη. Από τον πολίτη μέχρι και την επιχείρηση, μέσω αρχικά της ψηφιοποίησης του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου, του πολιτιστικού περιεχομένου της πόλης και των σύγχρονων εφαρμογών πληροφορικής και επικοινωνιών
4. Βιώσιμη και Λειτουργική Πάτρα με έμφαση στις αναπλάσεις των γειτονιών, του πρασίνου, τη ορθή διαχείριση υδάτων, την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης, την ενίσχυση του φωτισμού με Led με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αναβάθμιση της καθαριότητας και την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
5. Αλληλέγγυα και Ανθρώπινη Πάτρα, με έμφαση στο παιδί και την οικογένεια, στην 3η ηλικία, στις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας, στην ενίσχυση της ισότητας και συμπερίληψης και στην προστασία των ζώων
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον κορμό μιας καλά δομημένης και ρεαλιστικής πρότασης για την Πάτρα του 2030.
Πιστεύει κανείς ότι αυτά τα σκέφτεται και τα σχεδιάζει η δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη;


Συνέντευξη στην Ελένη Α. Γεωργοπούλου


Από την έντυπη έκδοση της ΓΝΩΜΗΣ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Ροή ειδήσεων

Advertisement