Connect with us

Ελλάδα

Παρέμβαση εισαγγελέα – Διέταξε έρευνα για το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ

Published

on

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το ΟΑΚΑ, έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάνος.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Μαργαρίτης και τα διερευνώμενα αδικήματα μεταξύ άλλων είναι έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Ακόμη σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Ελευθεριάνου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας θα ερευνηθεί μεταξύ άλλων και σε βάθος πενταετίας:

– ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν

– αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους,

– γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή.

«Δομικό» πρόβλημα δείχνει πρώτη μελέτη από το 2004

Από χθες το απόγευμα, στο ΟΑΚΑ έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» με φόντο τα δύο στέγαστρα του Καλατράβα, πάνω από το κυρίως στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε όταν στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο Αθλητισμού περιήλθε μελέτη στατικότητας για τις εγκαταστάσεις και τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ.

Την ευθύνη της μελέτης, στο πλαίσιο του project ανακαίνισης του ΟΑΚΑ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είχαν αναλάβει κατόπιν διαγωνισμού πριν από περίπου έναν χρόνο οι εταιρίες Σ. Σταθόπουλος – Κ. Φάρρος Δομή ΑΕ και η Ι. Μαυράκης και Συνεργάτες, οι οποίες έκαναν μετρήσεις σε ένα βάθος αρκετών μηνών, πριν αποφανθούν.

Η εν λόγω μελέτη σήμανε συναγερμό, με αποτέλεσμα το απόγευμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, της διοίκησης του ΟΑΚΑ κ.α., προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις. Σημειωτέον, η μελέτη που έγινε ήταν η πρώτη που παραγγέλθηκε και διενεργήθηκε από το 2004 και μετά.

Το κρίσιμο ερώτημα, βεβαίως, είναι τι διαπιστώνεται στην εν λόγω μελέτη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του protothema.gr, οι μελετητές διαπιστώνουν «δομικό» πρόβλημα, δηλαδή ζήτημα κατασκευαστικό, στα εν λόγω στέγαστρα. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «το πόδι κόλλησε στο γκάζι», ώστε πολλά από τα έργα να είναι έτοιμα στην ώρα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να γίνουν έργα συντήρησης στις κρίσιμες αυτές υποδομές, κάτι που πήγε πίσω τα χρόνια των Μνημονίων. Είναι ενδεικτικό ότι ουσιαστική συντήρηση έγινε μια φορά στο κεντρικό στέγαστρο, το 2014, με πόρους της Περιφέρειας Αττικής που εκταμιεύθηκαν και μετά τη δημοσιοποίηση το 2013 από μέρους του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού της ανάγκης άμεσων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φθοράς του χρόνου.

Αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, εκδόθηκε μια ανακοίνωση από μέρους του ΟΑΚΑ που με… διπλωματική γλώσσα περιγράφει ακριβώς το πρόβλημα. «Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», αναφέρεται συγκεκριμένα. Με απλά λόγια, οι μεταλλικές κατασκευές έχουν standards υποδέεστερα των αναγκαίων που διασφαλίζουν στατική επάρκεια. Και, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες, πλέον διαπιστώνονται κενά και στη «βάση» του έργου, που βεβαίως επιτείνονται από την πλημμελή συντήρησή του.

Ροή ειδήσεων

Advertisement